2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Életmód

Vigyázz a tetkódra!

Évezredek óta díszíti magát az ember tetoválással, de a bőrbe bevitt festék egészségügyi veszélyforrás is lehet. Szigeti Judit tetoválóművész arra hívja fel a figyelmet, hogy senki ne tegye tönkre vadonatúj „bőrdíszművét”.

Az egyszerű törzsi tetoválásokat mára felváltották a színes, helyenként háromdimenziós mintát ábrázoló képek. A bonyolult minták felvarrása során a festékterhelés is nagyobb, ezért nem mindegy, hogyan kezeljük az elkészült művet.


A bőrbe vitt festéket gondozni kell /Fotó: Facebook/Tattobarlang

– Nyáron 4-5 nap alatt teljesen begyógyul a tetoválás helye, kevésbé napsütéses időben 9-10 napra is szükség lehet, hogy a hegek leessenek, és a festék beépüljön a bőrbe – figyelmeztet Szigeti Judit tetoválóművész, a Tattoo Barlang tulajdonosa. Judit XVI. kerületi szalonjában a legegyszerűbb mintáktól a legbonyolultabb művekig számos megrendelés érkezik, de ő mindenkit figyelmeztet, hogy a tetkó gondozást igényel.

Egy bonyolult minta esetén nagyobb a bőr festékterhelése /Fotó: Facebook/Tattoobarlang

– A gyógyulásig nem érheti víz, mert a festék kioldódhat a bőr alól. Ugyanakkor 1–3 napnál tovább fóliával sem szabad takarni, mert melegben a bőr befülledhet, a festék kémiai szerkezete megváltozhat. Aki viszont olyan helyen dolgozik, ahol sok por, szennyeződés éri a bőrt, érdemes tovább védenie a varrokat. Fürdés, zuhanyzás idejére egy milliméter vastag vazelinréteg is elég, hogy megóvja a tetoválást és a sebet is – magyarázza a szakember.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Búzavirág: gyógyít, díszít

  Búzavirág: gyógyít, díszít

  Ki ne szeretné a nagyon szép kék színű búzavirágot? Tapintása kellemes érzetet biztosít, jó illata van. Látványára a szelídség jut eszünkbe. Népmesék és elbeszélések középpontjában állt mindig: a szerelmes legény mezei virágokból font jegyesének koszorút.

 • Ezekkel fűszerezzük a nyarat

  Ezekkel fűszerezzük a nyarat

  A karantén idején divatba jött balkonkertészet egyik leghasznosabb hozadéka, hogy rengeteg erkélyen, gangon, teraszon teremnek fűszernövények.

 • Levendulából is készíthet szörpöt

  Levendulából is készíthet szörpöt

  A levendulából nagyanyáink sok mindent készítettek: a virágjából szörpöt, párlatából pálinkát. Hovatovább a növény minden része felhasználható, csak más-más célra.