EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Nagykanizsa

Viharvadászok akcióban

Volt egy nagy sikerű katasztrófafilm valamikor a 90-es évek végén, amelyben a viharok szerelmesei tornádókat üldöztek keresztül-kasul Amerikában. Két dél-zalai srácban, Harcz Endrében és Gazdag Attilában valószínűleg mély nyomokat hagyott ez a film, ugyanis jó néhány éve ők is a viharok után futkosnak. Ha tornádót nem is, de hatalmas ciklonokat és zivatarfelhőket már lefotóztak, sőt döntött már ki hatalmas fát a szél úgy, hogy az ráborult az előttük haladó kocsira. Sokszor saját határaikat is átlépik „vadászat” közben.

– Villámok fotózásával kezdtem, mindig lenyűgözött ez az égi jelenség – meséli Gazdag Attila, akinek a viharlesen kívül nagy szerelme a csillagászat, de hobbija a pálinkakészítés is. – Endrét szintúgy lázba hozta a ciklonok és szupercellák lenyűgöző látványa, így találtunk egymásra. Azóta együtt hajkurásszuk a viharokat, ami cseppet sem veszélytelen mulatság. Az első nagy fogásunk 2009 nyarán volt, akkor két nagy szupercella is jött egymás után, amelyek valósággal letarolták a fél Dunántúlt. A Kárpát-medencébe érkező igazán nagy viharok túlnyomó része az Adria felett, valahol az Isztriai-félsziget térségében keletkezik, és onnan indul meg felénk. Általában Letenyénél lépik át a határt, de nekik ehhez nem kell engedély…


Nem csak üldözik, néha menekülnek is a vihar elől (Fotó: Gazdag Attila)

Nem minden nagy viharnak induló légköri jelenség áll össze pusztító szupercellává, de ha ideálisak számára a körülmények, akkor nagy rombolásra képes, mondja Attila, utalva a nyár közepi, Kanizsát is megtépázó orkánra. A viharvadászoknak már van annyi tapasztalatuk, hogy a radarképek alapján tudják, melyik az, amelyik „be fog durvulni”. Ilyenkor már jó előre felkészülnek, fényképezőkkel, kamerákkal és teletankolt autóval várnak a viharra, ugyanis a viharvadászat folyamatos mozgást jelent, hiszen folyton úgy kell haladniuk, hogy a szupercella előtt vagy mellett legyenek.

– A szupercellák általában Somogy megyén keresztülhaladva érik el a Duna vonalát, nemegyszer a mi kíséretünkben – veszi át a szót Harcz Endre –, de sokszor kiszámíthatatlan manőverekre képesek, így néha Mohács, néha pedig Pest térségében vesztik el az erejüket. Ezek a hirtelen irányváltások még a tapasztalt embereket is megtréfálhatják: volt úgy, hogy félre kellett állnunk a kocsival, mert fél óráig szó szerint semmit sem lehetett látni a vihar miatt. Persze ilyenkor nem szabad egy fa mellett megállni az autóval, hanem ki kell menni a nyílt terepre, akár a mezőre is. De olyan is előfordult, hogy amikor láttuk, nem tudunk már elmenekülni a szupercella elől, kiválasztottunk egy a tágas mező végén álló csarnokszerűséget, amely új építésű, erős épületnek tűnt, és annak takarásában vészeltük át az ítéletidőt. A legveszélyesebb mégis az volt, amikor egy Daewoora döntött rá egy hatalmas fát a szélvihar – pont előttünk. A fa teljesen maga alá temette a kocsit, a tűzoltók szabadították ki a sofőrt, akinek szerencsére nem esett baja.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.