2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Pécs

Világörökség lett a pécsi oktatási módszer

Magyarországról a pécsi az első olyan cigány iskola, ami elismerést kapott az UNESCO-tól és pedagógiai módszere felkerült a szellemi kulturális örökségek listájára. A Gandhi Gimnázium ezzel negyed évszázados fennállásának legnagyobb kitüntetését kapta.

A mohácsi busójárás 2009-ben, a bólyi Emmausz-járás 2011-ben, idén pedig az egyedülálló pécsi oktatási rendszer érdemelte ki az UNESCO szellemi kulturális örökség címet. A döntést azzal indokolták, hogy európai viszonylatban is különleges az a módszer, amellyel a Gandhi Gimnázium ápolja és továbbörökíti a roma kultúrát.

Olyan hang- és videóstúdiót hoztak létre a Gandhi Gimnáziumban, ami segíti az értékek továbbörökítését (Fotó: PKK)

– Anyaország hiányában ez az intézményi rendszer az egyik „otthona” a cigány/roma társadalomnak. A gyerekeknek próbáljuk továbbadni azt a kultúrát, ami régen apáról fiúra, anyáról lányra szállt, de mostanra már kiveszőben van – mondta Virág Bertalan, a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.


Felkutatják és felkarolják a tehetségeket (Fotó: PKK)

– Olyan médialabort hoztunk létre, ahol nemcsak hang-, hanem képi felvételeket is készíthetünk azokról, akik ismerik még a cigány, roma kultúrát. Miután ezeket felvételeken is rögzítjük, a diákoknak vissza tudjuk majd úgymond tanítani. Tulajdonképpen ezt a módszert ismerte most el az UNESCO – tette hozzá Virág Bertalan.

Tanítják a beás és lovári nyelveket is az órákon
MTI Fotó: Sóki Tamás

 

A Gandhiban nagy hangsúlyt fektetnek a beás és lovári nyelv, valamint a cigány népismeret tantárgyakra, a cigány/roma hagyományokra és arra, hogy a diákok a népcsoport történetéről, költészetéről, művészetéről is tanuljanak. A két éve alapított Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ korszerű technikával és berendezésekkel ellátott kulturális, oktatási színtereket, kreatív alkotóműhelyeket foglal magában. Kiemelt feladata a magyarországi nemzetiségekkel, cigány/roma szervezetekkel partneri viszonyban történő együttműködés, a nemzetiségi – főként a cigány/roma – kulturális értékek felkutatása, archiválása és minél szélesebb körű megismertetése.

– Nemzetközi siker ez, hiszen az elmúlt években a magyar kulturális diplomácia sokat küzdött azért, hogy a magyar szellemi kulturális örökséget elismerjék. Egy különleges jegyzéket készítettünk mi is, ami folyamatosan töltődik, de most az UNESCO is felfedezte a pécsi Gandhi Gimnáziumot és annak pedagógiai módszerét, tanárait és diákjait. Ez az elismerés most Európából jött a pécsi oktatási módszer miatt – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.


Az államtitkár hozzátette: Pécs a délvidéki háborúk idején kapta első elismerését, az UNESCO Béke Városa díjat. Majd ezután nem sokkal az ókeresztény sírkamrákat az UNESCO épített kulturális örökség védett listájára tették. Most pedig a pécsi oktatási módszer, ami felhívta magára a figyelmet – mondta Hoppál Péter.

Az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján 2017 elején 429 kulturális egység szerepel. A nemzetközi egyezmény célja a közösségi tudás, a gyakorlat, a kifejezésmódok megőrzése, a közösségek identitásának megerősítése és a kulturális sokszínűség elismerése.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.