EUR: 344,47 Ft
CHF: 317,09 Ft
2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Belföld

Világszerte megemlékeztek az 1956-os forradalomról

Több európai országban és az Egyesült Államokban, valamint Kanadában is megemlékezéseket tartottak az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján. Az ünnepségek egyik fő gondolata volt, hogy a magyarokat – bárhol éljenek – összeköti a szabadság szeretete.

Az emberi erőforrások minisztere hétfőn Berlinben elmondott ünnepi beszédében kiemelte, hogy a romák is harcoltak a magyar szabadságért 1956-ban.


Balog Zoltán hangsúlyozta: a világtörténelmi eseményeket általában a nagy személyiségeken vagy a nagy politikai, gazdásági folyamatokon és háborúkon keresztül szokás megközelíteni, pedig a “kisemberek” legalább ennyire fontosak. Így 1956 nem történhetett meg volna a pesti srácok nélkül, de a “roma hősök” nélkül sem.

Az október 23-i megemlékezést a német főváros egyik legrangosabb belvárosi színházában, a Theater am Kurfürstendammban tartották, ahol bemutatták az első roma musicalként ismert Somnakaj című darabot.


Ünnepi köszöntőt mondott Johannes Singhammer, a német szövetségi parlament (Bundestag) alelnöke, aki hangoztatta, hogy a magyarok meghatározó hozzájárulást adtak “Európa feltámadásához”. Köszöntőt mondott Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke is, aki kiemelte: fontos jelzés, hogy a megemlékezés szervezői a magyar nemzeti ünnep alkalmából “offenzívan felmutatják” a kisebbség iránti szolidaritásukat.

A kárpátaljai magyarok voltak a leginkább elzárva a többi magyar nemzetrésztől a szovjet időkben, ezért különös tiszteletet érdemelnek részünkről, hogy a rendkívül nehéz körülmények között is megőrizték anyanyelvüket és önazonosságukat – jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter a kárpátaljai magyarság központi 56-os megemlékezésén hétfőn Ungváron.

A Kárpátalja Megyei Zenei-Drámai Színházban megtartott ünnepségen a miniszter emlékeztetett arra, hogy a történelem folyamán a mai Kárpátalja területe több államhoz is tartozott, de a népessége állandó maradt. Nekünk, magyaroknak Kárpátalja hallatán történelmünk fontos helyszínei és képei vonulnak fel szemeink előtt: Beregszász, Munkács, Huszt, Rahó, Técső és persze Ungvár – tette hozzá.

A magyar nemzet egységének fontosságáról szólva a tárcavezető kiemelte: ha a kárpátaljai magyarok közösségének fennmaradását és fejlődését elő kívánjuk segíteni, akkor első helyen az anyanyelven történő tanulás kérdését kell említeni. “Méltatlan lenne az ünnephez, ha elhallgatnám: nem tudunk napirendre térni az anyanyelvi jogok súlyos szűkítése felett az ukrán törvényhozás részéről” – hangoztatta, utalva a kisebbségi jogokat sértő oktatási törvényre.

A 21. század Európájának kihívásaira adott magyar válaszok józan, egyszerű és a dolgokat a nevükön nevező feleletek, és a nemzeti válaszokat sehol nem lehet figyelmen kívül hagyni, a nemzeteket nem lehet átnevelni – hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke hétfőn Szabadkán az 1956-os forradalom emlékére rendezett központi vajdasági ünnepségen.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arról beszélt: “Európa olyan kihívással néz most farkasszemet, amely mindannyiunk életét megváltoztathatja”. Hozzáfűzte, a veszély óriási, de legyőzhető, ehhez viszont a magyarság összefogására van szükség.

Madridban az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tavaly felavatott köztéri emlékművénél tartottak megemlékezést.

“1956 hős forradalmárai az egész világnak mutattak példát szabadságszeretetből” – fogalmazott ünnepi beszédében Győri Enikő madridi magyar nagykövet, felidézve, hogy 61 évvel ezelőtt, ahogy a világ számos részén, úgy Spanyolországban is tüntetők vonultak az utcákra, hogy szolidaritásukról biztosítsák a magyar forradalmárokat.

New Yorkban, a manhattani Riverside parkban lévő, tavaly felavatott ’56-os emlékműnél Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter részvételével emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharcra. A Magyarország New York-i főkonzulátusa és az Amerikai Magyar Emlékmű Bizottság által szervezett ünnepségen elhelyezték a megemlékezés koszorúit. Az amerikai magyar szervezetek képviselői mellett jelen volt Colleen Bell, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete.

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter a hétvégén, kaliforniai magyarokkal ünnepelte az 1956-os forradalmat és szabadságharcot. Los Angelesben, az ottani Magyar Házban leszögezte: a magyarokat, bárhol éljenek is, összeköti a szabadság szeretete, illetve küzdelem ezért.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyarság története sikertörténet, a szabadságért folytatott folyamatos küzdelmek sikertörténete. “1956 forradalma ugyan rövid távon elbukott, de a mai magyar valóság és demokrácia 1956-ból sarjadt. Ha nincs ’56, akkor nincs ’89 sem” – fogalmazott.

Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott vasárnap Vancouverben Ábrahám Tibor, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács nyugat-kanadai elnöke társaságában a Forest Hill temetőben a magyar közösség által állított emlékművet koszorúzta meg, majd a vancouveri Magyar Házban köszöntötte az ünneplő magyarokat.

Kapcsolódó Cikkek