EUR: 348,50 Ft
CHF: 325,55 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Belföld

Vona is sírhat Botka bukása miatt

Botka László lemondása miatt főhet most a feje Vona Gábornak. Azzal, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje bedobta a törölközőt, a Jobbik összefogása is kútba esett a szocialistákkal. Talán ez volt az oka, hogy Simicska és fia nehezen magyarázható éjszakai plakátfirkáló körútra indult a minap.

A balliberális oldalon egyre nagyobb az összevisszaság. A pártok szerencsétlenkedését csak tetézte, hogy Botka hirtelen hátraarcot csinált. Mások szerint csináltattak vele. Miközben a sajtó a baloldali demokratikus ellenzék kaotikus vitáitól hangos, kevesebb szó esett, esik arról a titkos háttéralkuról, amely Botka távozásával kútba esett.


Pedig Botka László liberális tanácsadói stábja – köztük Ruff Bálint, az SZDSZ egykori kabinetfőnöke – korábban arra jutott, hogy helyi szinten az MSZP-nek inkább a Jobbikkal kellene együttműködnie a jövő évi választáson, mint a DK-val – írta még júliusban a Magyar Idők.

Az MSZP és a Jobbik közötti helyi összejátszásra egyébként már többször is volt példa, Tapolcán, Gyöngyösön, legutóbb pedig a szentendrei időközi választáson dolgozott össze informálisan a két párt a Fidesz ellen. Előfordult, hogy nem indítottak jelöltet, vagy ezt ugyan megtették, de nem nagyon kampányoltak. Jó példa erre a paksi polgármester-választás, ahol a Jobbik és a baloldali pártok is egy korábbi MSZP-s, most függetlenként induló jelöltet támogattak. A taktika amúgy nem vált be, mivel a Fidesz jelöltjét több mint kétharmados többséggel választották meg.


A „nagy összefogást” ágyazta volna meg a hétfőre meghirdetett, az RTL Klubra tervezett Botka–Vona tévévita is, de árulkodó volt az is, ahogy az elmúlt időszakban Simicska Hír TV-jében hogyan „kérdeztek alá” baloldali műsorvezetők jobbikos politikusoknak.

Azzal, hogy Botka csúfosan megbukott, elszállt minden esélye a Jobbikot is tartalmazó összellenzéki összefogásnak. Azt ugyanis az MSZP prominens vezetői Botka és tanácsadói kivételével a kezdetektől elutasították. Mindez nemcsak a szocialistáknak, hanem a Jobbiknak sem túl kellemes, hiszen így meghiúsult az együttműködés lehetősége.

A Lokálnak nyilatkozó politikai elemző szerint az MSZP története úgy is leírható, mint az árulások története, amelyekből most az egyik legnagyobb hiúsult meg.

– Botka László összeboronálta volna az MSZP-t a Simicska-féle Jobbikkal, amire számtalan jel utalt – mondta lapunknak Lánczi Tamás. A szakértő szerint Vona Gáborék Botka távozásával rosszul jártak, ugyanis nem sikerült a befolyásolási kísérlet. A szövetségkötés, vagyis az ellenzéki összefogás így meghiúsult.

Elképzelhető, hogy a Simicska família kiborulása – vagyis hogy éjszaka plakátfirkáló körútra indultak – is összefüggésben áll ezzel, ugyanis a milliárdos oligarcha minden bizonnyal ráébredt arra, hogy az általa támogatott Jobbiknak nincs esélye megverni a Fideszt a jövő évi választásokon.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek