2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Extra

Vörösiszap-katasztrófa: Tragédia után kezdtek új éltet Gáborék

A kolontári vörösiszap károsultjai ma is a lelkükben hordozzák a hét évvel ezelőtti tragédia következményeit. A katasztrófában tíz ember meghalt, a túlélőknek a falu legmagasabban fekvő utcájában építettek új házakat.

Hét éve, hogy átszakadt a Mal Zrt. ajkai vörösiszap-tárolójának gátja, és egymillió köbméter, erősen maró hatású iszap öntötte el Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely utcáit. A katasztrófában tízen meghaltak, több mint 150 ember égési sérülést szenvedett, és számtalan család elveszítette az otthonát. Utóbbiaknak a Bezerédi utcában új házsort építettek, szinte mindegyikük jobb körülmények közé került, mit amilyenben korábban élt. A falu is megszépült, mégis évekig lehetetlen volt itt házat eladni. Tavaly még számtalan „Eladó” tábla virított a portákon, mára viszont mind gazdát cserélt. Kolontár kapós lett a beköltözők körében. Harasztos Gábor és párja, Tímea mindig is ebben a faluban élt. Elsőként az ő utcájukat, az ő házukat mosta el az iszap, életük munkája egy pillanat alatt odalett.


– A katasztrófa után kiderült, hogy súlyos, végstádiumban lévő vesebetegségem van. Állandóan orvosi vizsgálatokra jártam, elveszítettem a munkámat – mondta a Lokálnak Gábor. – Sajnos emiatt nem tudtuk fizetni az új otthonunk részleteit, de szerencsére az állam megvette a banktól a házunkat. Most albérlőként lakunk itt, bérleti díjat fizetünk, de nem panaszkodunk, mert legalább van tető a fejünk felett.

Gábor hálás élettársának, Tímeának, aki a legnagyobb bajban is mellette maradt. Amikor kiderült, hogy a férfi életét csak az azonnali transzplantáció mentheti meg, párja rögtön felajánlotta az egyik veséjét.


– Nem titok, gyakran eszembe jutott, ha meghalok, és Timi egyedül marad, vajon hogyan boldogul kislányunk, Zoé nevelésével? Szerencsére sok időm nem volt sajnálni magam. A számtalan vizsgálat végére kiderült: Timi tökéletes donor lesz számomra. A műtét után ugyanabban a kórteremben lábadoztunk, nagyokat sétálgattunk a parkban, és lelkesen terveztük a gyógyulás utáni közös jövőnket.

Tímea adminisztrátorként dolgozik a devecseri rendőrségen, Gábor rokkantnyugdíjasként tesz-vesz a ház körül. Reggel ő viszi a kislányukat iskolába, délután pedig haza. Mint mondja, hó végére gyakran elfogy a pénz, mégis gazdagnak érzi magát, mert ilyen remek családja van.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek