EUR: 310,25 Ft
CHF: 258,69 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb

Weinstein-ügy: A Brit Filmintézet törölte a filmmogult tagjai közül

A Brit Filmintézet (BFI) törölte a szexuális zaklatással és erőszakkal vádolt Harvey Weinstein hollywoodi producert a tagjai közül. Közben az egyre dagadó Weinstein-botrány nyomán a Spiegel német hetilapot is számos nő kereste meg, akiket a német szórakoztatóiparban ért zaklatás.

A BBC News csütörtöki cikke szerint Harvey Weinsteint fivérével, Bob Weinsteinnel együtt 2002-ben tüntette ki a Brit Filmintézet legrangosabb elismerésével, a tagságával. A BFI ezt a címet arra érdemes személyek televíziós és filmes kultúra terén végzett munkája elismerésére adományozza.


A BFI közleményében hangsúlyozta, hogy a Harvey Weinsteinnel kapcsolatban felmerült “komoly és széles körben elterjedt gyanúsítások szemben állnak az intézmény által vallott értékekkel”.

Mint írták, a szexuális zaklatás, erőszak és megfélemlítés “semmilyen körülmények között nem elfogadható”, mindenkinek, aki a filmiparban és más munkahelyeken dolgozik, kijár a biztonság és a tisztelet.


“Teljes szívünkből támogatjuk mindazokat, akik elég bátrak voltak ahhoz, hogy előálljanak és megszólaljanak. A filmipar minden területén több nőre van szükség, a kamera előtt és mögött is” – fogalmazott a BFI.

A filmintézet 1983 óta tüntet ki filmes és televíziós alkotókat a tagságával. Legutóbb az év első felében Peter Morgan és Paul Greengrass nyerte el a tagságot.

Bár Weinstein tagadta az ellene felhozott vádakat, több tucatnyi áldozat számolt már be arról, hogy szexuálisan zaklatta, helyzetével visszaélve megalázta őket, és voltak, akik szexuális erőszakkal is vádolták. Köztük volt Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow és Rose McGowan is.

Legutóbb Lena Headey, Lauren Holly és Lysette Anthony színésznők mondták el a nyilvánosság előtt, hogyan zaklatta őket a producer.

A Weinstein-botrány nyomán egy német tévésztár, Nina Brandhoff arról beszélt a Spiegel magazinnak, hogy egy rendező zaklatta őt, és tanúja volt, amikor egy kolléganőjét is molesztálta. A német magazin riportjában azt állította, hogy több tucatnyi nő kereste meg a szerkesztőségüket, akiket a német szórakoztatóipar szereplői zaklattak, de mindegyikük ragaszkodott hozzá, hogy ne árulják el a nevét.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.