EUR: 349,40 Ft
CHF: 326,78 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Nagykanizsa

Zenélnek és a jövőre gondolnak

Idén is színes programot kínált a horvát hét Nagykanizsán. Ezúttal a vallás állt a középpontban, de a sorból a minőségi zene, a feltöltődés, a szórakozás sem maradt ki.

A nemzetiségi önkormányzat programján elsőként a horvát zarándokhelyekről tartottak előadást. Matoláné Proszenyák Hajnalka Máriabesztercéről, Ludbregről és Trsatról mesélt az érdeklődőknek, szóba ejtve az ezekhez fűződő csodákat is.


A Strobos tamburazenekar már az utánpótlásra is gondol (Fotó: Gergely Szilárd)

– Az életben mindig vannak terhek, amiket az ember sokszor Isten és a hit segítségével tud megoldani. Aki letérdel Isten előtt, az minden helyzetben fel tud állni – fogalmazott az előadó.

Vargovics Józsefné, a Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke arról beszélt, a korábbi programokon a horvát kultúrára, népzenére és hagyományokra fókuszáltak, most – miután rendszeresen látogatják a zarándokhelyeket – úgy gondolták, lelki mankót adnak a vendégeknek.

A horvát hét programjában volt anyanyelvű szentmise s egy jubileumi koncert is: a Stobos tamburazenekar most ünnepelte tizedik születésnapját. A zenekar nemcsak horvát dallamokat játszik, repertoárjában szerepel macedón, szerb, roma és magyar népzene is. Havasi Ákos, Horváth Bálint, Havasi Ádám, Lukács Norbert, Hegedűs Erik és Vargovics Máté pedig már az utánpótlásra is gondol: nemrégiben fiataloknak kezdtek tamburát s horvát muzsikát tanítani. Népszerűségüket mi sem példázza jobban, mint hogy koncertjükre megtelt a ház.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.