2019. január 24., csütörtök
Timót

Belföld

10 milliót nyúltak le az exszcientológustól

Interjút adott a hirado.hu-nak Bonyai Péter, a legismertebb hazai exszcientológus. Tíz évig volt a szekta tagja, és elmondása szerint a feleségével ez idő alatt 10-12 millió forintot hagytak „maguk mögött”.

Bonyai Péter a legismertebb hazai exszcientológus, aki könyvet is írt Szcientológus voltam címmel. Elmondása szerint tíz évig volt tagja a vallási közösségnek, ahonnan azért lépett ki, mert morálisan vállalhatatlanná vált számára, amit a szcientológusoknál látott és hallott.


– A kapcsolatmegszakítás gyakorlata a szcientológiát kritizálókkal (erre családok mehetnek rá), az egyház rendkívüli kapzsisága, a szcientológia szolgáltatásainak kétséges eredményessége és a rendkívül kiterjedt adatgyűjtés – sorolja a legfőbb problémákat. Bonyai 17 évesen lépett be a szcientológusokhoz.

– Elsősorban munkatársként dolgoztam, nem nagyon haladtam a szcientológia szintjein, az első pár lépést tettem meg, és minimális pénzért rengeteget dolgoztam. 10-12 millió forintomba került ez a kiruccanás – mondja. A szcientológusoknál ugyanis a különböző szintek elérése tanfolyamok útján lehetséges, amelyek igen sokba kerülnek. A módszereik közé tartozik az ún. „auditálás” is, ezt egy E-méternek nevezett „hazugságvizsgáló” szerkezet segítségével végzik. Az auditálás során a legintimebb (akár szexuális jellegű) titkokra is kíváncsiak.


Bonyai hozzátette, hogy a tagok által befizetett összegek egy részét átutalják az amerikai központba, másik részét pedig felélik. Példaként említi, hogy a Váci úti központ körülbelül 2-3 milliárd forintba került. A központban egyébként nemrég házkutatást tartottak a hatóságok, az ügyben személyes adattal való visszaélés miatt indult nyomozás, de felmerült a kémkedés is.

Bonyai becslése szerint jelenleg Magyarországon 2500-3000 szcientológus lehet, ebből 700-800 az aktív tag. A Lokál is beszámolt róla, hogy az egyház óvodákat is üzemeltet, Bonyai szerint a szcientológusoktól elvárják, hogy az élet minden területén, így a gyermeknevelésben is alkalmazzák a megfelelő hubbardi tanokat.

A kilépéséről úgy nyilatkozott, hogy egyértelműen megérte otthagyni, és senkinek sem javasolja, hogy belépjen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Századvég: Ellenőrizzék a nemzetek az EB-t

  Századvég: Ellenőrizzék a nemzetek az EB-t

  A közelmúltban az EU-t irányító Európai Bizottság rendkívüli  gondot fordított a tagállami költések ellenőrzésére, de hogy maga a Bizottság mire költi a tagállami befizetéseket, az a tagállamok számára egyáltalán nem transzparens. Ezért a Századvég Alapítvány kidolgozott egy javaslatot, amelynek célja egy uniós hivatal felállítása, amely valamennyi intézményi kiadás pénzügyi ellenőrzését végezné, hogy így biztosítsák: a Bizottság valóban az európai emberek javát szolgáló intézkedésekre költse a közös EU-s vagyont, ne ellentétes célokat szolgáló magánszemélyek és szervezetek kifizetőhelyeként működjön.

 • Brutális szkinhedvezér volt Sneider

  Brutális szkinhedvezér volt Sneider

  Újabb részletek láttak napvilágot abból a büntetőügyből, amely során a Jobbik mostani elnöke, Sneider Tamás a rendszerváltás idején szkinhed társaival agyba-főbe vert egy cigányembert és amiért 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

 • Sikeres volt a nemzeti konzultáció

  Sikeres volt a nemzeti konzultáció

  A közelmúlt legsikeresebb nemzeti konzultációja zajlott 2017 év végén, a családok védelméről  szóló kérdőívet ugyanis 1,4 millióan töltötték ki, és minden kérdésnél 90 százalék fölötti volt az igen válaszok aránya.

 • Angyalkák a földön

  Angyalkák a földön

  Gondolta volna a fene, hogy a Magyar Kultúra Napja kapcsán angyalkák lepik el Rákosmentét.