2018. október 19., péntek
Nándor

Belföld

10 milliót nyúltak le az exszcientológustól

Interjút adott a hirado.hu-nak Bonyai Péter, a legismertebb hazai exszcientológus. Tíz évig volt a szekta tagja, és elmondása szerint a feleségével ez idő alatt 10-12 millió forintot hagytak „maguk mögött”.

Bonyai Péter a legismertebb hazai exszcientológus, aki könyvet is írt Szcientológus voltam címmel. Elmondása szerint tíz évig volt tagja a vallási közösségnek, ahonnan azért lépett ki, mert morálisan vállalhatatlanná vált számára, amit a szcientológusoknál látott és hallott.


– A kapcsolatmegszakítás gyakorlata a szcientológiát kritizálókkal (erre családok mehetnek rá), az egyház rendkívüli kapzsisága, a szcientológia szolgáltatásainak kétséges eredményessége és a rendkívül kiterjedt adatgyűjtés – sorolja a legfőbb problémákat. Bonyai 17 évesen lépett be a szcientológusokhoz.

– Elsősorban munkatársként dolgoztam, nem nagyon haladtam a szcientológia szintjein, az első pár lépést tettem meg, és minimális pénzért rengeteget dolgoztam. 10-12 millió forintomba került ez a kiruccanás – mondja. A szcientológusoknál ugyanis a különböző szintek elérése tanfolyamok útján lehetséges, amelyek igen sokba kerülnek. A módszereik közé tartozik az ún. „auditálás” is, ezt egy E-méternek nevezett „hazugságvizsgáló” szerkezet segítségével végzik. Az auditálás során a legintimebb (akár szexuális jellegű) titkokra is kíváncsiak.


Bonyai hozzátette, hogy a tagok által befizetett összegek egy részét átutalják az amerikai központba, másik részét pedig felélik. Példaként említi, hogy a Váci úti központ körülbelül 2-3 milliárd forintba került. A központban egyébként nemrég házkutatást tartottak a hatóságok, az ügyben személyes adattal való visszaélés miatt indult nyomozás, de felmerült a kémkedés is.

Bonyai becslése szerint jelenleg Magyarországon 2500-3000 szcientológus lehet, ebből 700-800 az aktív tag. A Lokál is beszámolt róla, hogy az egyház óvodákat is üzemeltet, Bonyai szerint a szcientológusoktól elvárják, hogy az élet minden területén, így a gyermeknevelésben is alkalmazzák a megfelelő hubbardi tanokat.

A kilépéséről úgy nyilatkozott, hogy egyértelműen megérte otthagyni, és senkinek sem javasolja, hogy belépjen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Emlékezzünk együtt 1956 hőseire!

  Emlékezzünk együtt 1956 hőseire!

  Ünnepi élő közvetítéssel, különleges filmválogatásokkal, ünnepi Honfoglalóval ünnepel a Duna Televízió, az M2, az M2 Petőfi TV, az M3 és az M5 csatorna.

 • Tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Jövőre 12 millió forintra nőhet a kisvállalkozások áfamentessége, csökkenhet a bankadó, még több nyugdíjast és kutatót foglalkoztathatnak a cégek, illetve hozzájárulnak a közterhekhez azok a cégóriások, akik eddig ezt nem tették – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) pénteken az MTI-vel.

 • Budapest vízellátása biztonságos a gázgyári szennyezés ellenére

  Budapest vízellátása biztonságos a gázgyári szennyezés ellenére

  Budapest ivóvízellátása biztonságos, a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvíz minden tekintetben megfelel a szigorú előírásoknak – közölte a vízművek pénteken az MTI-vel azt követően, hogy a sajtóban megjelent: az egykori Óbudai Gázgyár területéről veszélyes szennyezőanyagok kerülnek a Dunába.

 • Európa érdeke, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatát Ázsiával

  Európa érdeke, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatát Ázsiával

  Európának az a határozott érdeke, hogy kapcsolatait még szorosabbra fűzze Ázsiával, ugyanis napjainkban egy világkereskedelmi és gazdasági háború van kibontakozóban – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben, az Ázsia-Európa találkozó (ASEM) szünetében pénteken.