EUR: 317,86 Ft
CHF: 280,77 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb VI.kerület

130 év a sínen

Európában az elsők között indult villamosjárat Budapesten. Ez éppen 130 évvel ezelőtt, 1887. november 28-án történt.

A kontinens legfiatalabb nagyvárosa született meg 1873-ban, Pest, Buda és Óbuda egyesítésekor. Ez a fiatal főváros azonban igen gyorsan fejlődött. Az akkori közösségi közlekedést elsősorban omnibusszal (közúton közlekedő, ló vontatta jármű) és lóvasúttal oldották meg. Utóbbi 1879-től, tehát a második Duna-híd, a Margit híd elkészülte után Budára is közlekedett. Budapest egyébként a hatodik város volt Európában, ahol lóvasút indult.


Mindkét típus sokáig rótta a főváros utcáit ( Fotó: Sáfár Tibor)

Az elsők között járt azonban a villamos indításában. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa nem engedélyezte felső vezeték építését a város belterületén, ezért a Siemens et Halske egy alsó vezetékes rendszert dolgozott ki – tájékoztat a BKV honlapjának cikke. 1881-ben és 1882-ben egy-egy ilyen pályaszakasz épült Berlinben, ezt követte 1887-ben a budapesti, évekkel megelőzve a többi nagyvárost. Az idézett honlap úgy tájékoztat: a Nyugati pályaudvar és a Király utca közötti egy kilométer hosszú próbavonal engedélyét a minisztérium 1887. október 1-jén adta ki. A következő hónap végén, november 28-án már el is indult a forgalom. A jeles esemény egy hétfői napra esett, az első villamos délután fél háromkor indult el.

 

A fővárosi villamoshálózat ezután példás fejlődésnek indult, amelynek áldásait a mai napig élvezzük.

Az első villamos a Nyugati pályaudvar és a Király utca között közlekedett (MTI)

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.