2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb XIV.kerület

14 milliárdból újul meg az Uzsoki kórház

Jelen Tamás, a Fidesz zuglói választókerületi elnöke az Uzsoki Utcai Kórházban jelentette be: az Egészséges Budapest Program keretében 14 milliárd forintból újul meg az Uzsoki kórház, a fejlesztés részeként a kórház területén új klinikai és rehabilitációs tömb épül.

A fejlesztés összköltsége megközelíti a 14 milliárd forintot. Az Egészséges Budapest Program keretében új klinikai és rehabilitációs tömb épül, valamint számos részleget felújítanak. Az intézmény idén 1,5 milliárd forintból teheti még színvonalasabbá a betegellátást.


Jelen Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy az ország legkedveltebb kórházainak egyike az Uzsoki utcai, és bár a betegek alapvetően elégedettek az ott nyújtott szolgáltatás színvonalával, „van helye” a fejlesztésnek. Kitért arra, hogy 2002 és 2010 között 600 milliárd forintot vont ki az akkori kormány az egészségügyből, ezzel szemben az elmúlt hét évben a központi régión kívül 500 milliárd forintot költöttek az egészségügyi fejlesztésre, további 700 milliárdot pedig a következő nyolc évben Budapest és a központi régió fejlesztésére.

Ilyen most a régi és az új…azaz Uzsoki Utcai Kórház régi és új épületei a Róna utca felől (Fotó:mti)

Az Uzsoki Utcai Kórház az ország második legnagyobb onkológiai központja. Még ebben az évben továbbfejlesztik az onkoradiológiai osztályt. 819 millió forintból a daganatos betegségek kezelésénél használatos sugárterápiás lineáris gyorsítót vásárolnak, amelynek köszönhetően jelentősen rövidül a besugárzási idő. Az új eszköz fontos része az integrált képalkotás, aminek során röntgenfelvétellel és CT-vizsgálattal ellenőrzik és javítják a betegek beállításának pontosságát. A készülék további előnye, hogy a szabálytalan alakú daganatok kezelése során csak minimális dózisterhelést ad az egészséges szöveteknek. A készülék alkalmas az úgynevezett mozgó céltérfogatok besugárzására is, vagyis folyamatosan tudja követni a légzés miatt elmozduló daganatot.


A kórház nemrég az onkológiai ellátás során használatos, a kemoterápiás gyógyszerek előállítását végző citolaborral bővült, amelynek beszerzésére  a kórház állami pályázaton nyert 130 millió forintnyi támogatást. A kemoterápia során használt gyógyszerek előállítása komoly veszélyt hordoz mind a készítő személyzetre, mind a betegre nézve, az új labor ezt a kockázatot minimalizálja. A rendszer informatikailag vezérelt, aminek köszönhetően csökkenti a dolgozók körében tapasztalt egészségkárosodás mértékét, a legmagasabb biztonsági követelmények mellett a dózis pontosan meghatározható, és közel 10 százalékos gyógyszer-megtakarítás is elérhető.

Az onkoradiológiai terület fejlesztésén túl további 545 millió forintot fordíthat az intézmény a korábbi építészeti programokból kimaradt betegellátó területek fejlesztésének tervezésére és az előzetes számítások szerint összességében 14 milliárd forintos fejlesztés előkészítésére.

Új klinikai és rehabilitációs tömb épül, utóbbiba költöznek a Hungária körúti telephely ellátásai. Az elavult, gazdaságtalan fenntartású épületeket elbontják. Az onkológiai szárnyat felújítják, és új logisztikai tömböt is kialakítanak. Egy tömbbe költözik az onkológiai ellátás, a belgyógyászati és tüdőgyógyászati épületeket megújítják. A belső betegutakat átszervezik és akadálymentesítik. Országosan egyedülálló, 24 órás sporttrauma-ügyeletet terveznek a kórházban, amely lehetőséget biztosít egynapos műtétek megvalósítására is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elektromos autógyár Ózdon?

  Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

 • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.

 • Balett a parkban

  Balett a parkban

  A Miskolci Balett táncosai is, akik Miskolc város napja és a közösségek hetének alkalmából szabadtéri táncimproviázciót mutattak be a Bársony János utcában.