EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Életmód

26 éve közölte a világgal Freddie Mercury, hogy AIDS-es

26 évvel ezelőtt ezen a napon sokkolta az egész világot Freddie Mercury azzal, hogy nyilvánosságra hozta: AIDS-betegségben szenved.

A Queen zenekar extravagáns frontembere 1991. november 23-án az alábbi rövid közleményt adta ki sajtófőnökén keresztül:


“Mivel az elmúlt két évben annyiféle találgatást olvastam a lapokban, szeretném bejelenteni, hogy a vizsgálatok HIV-pozitívnak mutattak és AIDS-ben szenvedek. Úgy tartottam helyesnek, hogy nem hozom nyilvánosságra a dolgot, azok érdekében, akik a környezetemben élnek. De eljött az idő, hogy barátaim és rajongóim megtudják az igazat, és remélem mindenki csatlakozik hozzám, orvosaimhoz és mindazokhoz, akik szerte a világon küzdenek ez ellen a szörnyű kór ellen.”

Ekkor gyakorlatilag már haldoklott, másnap este londoni otthonában, a híres Garden Lodge-ban pedig örökre elment.


Mercury a 20. századi zenetörténelem egyik legnagyobb hatású alakja volt, sőt egyénisége, zeneisége, színpadi megnyilvánulásai a mai napig inspirációt adnak számos előadónak, és rajongók millió ápolják, őrzik a valóban feledhetetlen emlékét.

Két nappal a halála után zárt körű temetésen vettek tőle búcsút a hozzá közel állók. Testét elhamvasztották, hamvait pedig máig ismeretlen helyre szállították, de egyes hírek szerint az édesanyja őrizte azokat sokáig. Elképzelhető azonban, hogy az ő földi maradványai vannak a Kensal Green nevű londoni temetőben, ahol 2013-ban véletlenül találtak egy francia nyelven írt emléktáblát. Ezen a Farrokh Bulsara (ez volt Freddie eredeti neve) név szerepel, és a következő felirat:

“Farrokh Bulsara emlékére, mindig közel leszek hozzád a szerelmemmel”

Az aláíró egy bizonyos M. volt, aki vélhetően Mary Austin, vagyis az énekes korábbi barátnője, majd örököse.

Hogy Mercury súlyos beteg, sőt valószínűleg AIDS-es, arról régóta keringett a pletyka, sőt jóval a halála előtt az angol bulvárlap, a The Sun egy fotót is közölt a lefogyott, beesett arcú sztárról, és meg is írta a lap, hogy Freddie AIDS-ben szenved. Akkor persze még tagadta mindezt az érintett.

Vélhetően 1987-ben kapta el a halálos HIV-vírust, ugyanis ezt követően ritkultak meg látványosan a Queen együttes stúdiómunkái, koncertjei. 1988 után már alig-alig mutatkozott a nyilvánosság előtt.

A zenekar tagjaival 1989. május 22-én közölte, hogy halálos beteg. De azt kérte a többiektől, hogy folytassák a munkát ugyanúgy, mint addig, ennek köszönhetően haláláig még két albumot jelentett meg a Queen. Utolsó klipjében, a These Are the Days of Our Lives című dal felvételénél már a HIV-vel járó Kaposi-szarkóma jelei, sebei is felfedezhetők voltak az arcán, ezért rengeteg sminket raktak fel rá, de így is látványos volt, mennyire leépült az egykor ereje teljében lévő rocksztár.

Jó barátja, Peter Freestone így idézte fel az utolsó napok történéseit a Freddie-ről írt könyvében:

“Elérkeztünk 1991. november 22-éhez,a pénteki naphoz. Előző nap Freddie megkért minket, hogy hívjuk fel Jim Beach-et (a Queen menedzsere – a szerk.), látogassa meg személyesen. Sejtettük,hogy az egészségében valami komoly változás állt be (…). Délelőtt 10 körül érkezett meg,és egyenesen a hálószobába ment (…). Öt és fél órányi beszélgetés után, háromnegyed négy körül Jim lejött hozzánk, és tájékoztatott minket az előző órákban hozott döntésekről. A tárgyalás hossza jelezte, hogy Freddie még mindig képes a hosszan tartó koncentrálásra. Elhatározták, hogy sajtóközleményt adnak ki, melyben bejelentik,hogy Freddie AIDS-es (…). Jó ötletnek tartottuk, hogy még életében tisztázza a helyzetet. A kapcsolatrendszere és a hírneve jó alapot biztosíthat arra,hogy más fertőzötteknek többet tudjanak segíteni, esetleg megelőzni a katasztrófát. Figyelmeztető jelként hathat mindenki számára (…). Freddie fejében korábban többször is megfordult, hogy nyilvánosságra hozza a betegségét, de aggódott a családja és a barátai miatt, ezért mindig meggondolta magát (…). A Queen sajtómunkatársát, Roxy Meade-et utasították,hogy péntek este hozza nyilvánosságra a közleményt (…). Másnap reggel Jim (Jim Hutton, Freddie utolsó élettársa – a szerk.) kiment a városba,és megvette az összes lapot. Freddie-vel foglalkozott mindegyik. Bekapcsoltuk a tévét a nappaliban, és ugyanazt láttuk. Néhány újságot felvittünk neki, de nem nézett rájuk. El tudta képzelni, hogy miről írnak. A spekulációk és a bejelentés boncolgatása nem érdekelték.”

Mercury biszexuális volt, de a nyolcvanas években vélhetően már kizárólag férfiakkal létesített nemi kapcsolatot.

 

Idézetek Freddie Mercurytól:

“Vannak, akik beérik a második hellyel, de én erre képtelen vagyok. Én úgy érzem, aki második, az vesztett. Ha megízlelted, milyen elsőnek lenni, a második hely már kevés.”

“Holnap minden véget érhetne. Nem félek tőle. Bizonytalan egy élet, de én szeretem így.”

“A pénzen nem lehet boldogságot venni – de lehet vele adni! Nem érdekel, hogy elszórom, ha arról van szó, hogy másoknak adhatok.”

“Ha holnap minden véget érne, ugyanúgy kezdeném el elölről, a saját fejem után mennék. Tudom, hogy egy nap minden véget ér, de nincsenek emiatt álmatlan éjszakáim. Nem emiatt vagyok itt. A kihívás hajt. Nem is szeretném, ha túl könnyen jönne minden, és szerencsére nem is nyújtanak át nekem ezüsttálcán semmit. Azt nagyon nem bírnám. És úgyis visszautasítanám.”

“Hogy kiállja-e a zeném az idő próbáját? (…) Nem érdekel. Nem leszek ott, hogy aggódjak miatta. Húsz év múlva már rég halott leszek, kedveseim. Megőrültetek?”

“Nagyon szeretem, hogy boldoggá teszem az embereket – akárhogyan is. Még ha csak fél órára is. Ha szerencsésnek érzik magukat általam, jól érzik magukat, vagy mosolyt csalok egy szomorú arcra – számomra ez megfizethetetlen.”

„Az a látszat, mintha fölfalnám és tönkretenném az embereket. Senki sem az igazi énemet szereti, mind a hírnévbe, a sztárba szerelmesek. Van egy kemény, férfias leplem, amit a színpadon magamra öltök, de van egy sokkal lágyabb oldalam is, amely olyan olvadékony, mint a vaj.”

“Meleg vagyok, mint a kályha!”

“Rod Stewart, Elton John és én össze akartunk hozni egy bandát. Hármunk után Hair, Nose & Teeth-nek (Haj, Orr és Fogak) neveztük volna. De nem jött össze, mert nem tudtunk megegyezni a szavak sorrendjében. Én természetesen azt akartam, hogy Teeth, Nose & Hair legyen. Nem szeretem, hogy a fogaim előreállnak. Ettől eltekintve tökéletes vagyok.”

“Számomra a Queen dalai olyasvalamik, mint egy papírzsebkendő. John Lennon írhatott üzenetes dalokat. Stevie Wonder is. De ők ebben a szellemben is éltek. Esetükben biztos lehetett a hallgató, hogy azt és úgy gondolják, ahogy egy-egy békedal szövegében énekelték. Én más típus vagyok. Én jópofa dalokat írok, kellemes dallammal, és ez minden. Aztán írok egy másikat, és így tovább.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Divatos holmik batikolással

  Divatos holmik batikolással

  A népi ruhafestészetben dédanyáink szívesen alkalmazták a batikolást. Akik manapság szeretik megújítani a ruhatárukat, évtizedek alatt újra felfedezték maguknak ezt a módszert. Így mindig divatos ingekkel, blúzokkal gyarapíthatják ruhatárukat.

 • Búzavirág: gyógyít, díszít

  Búzavirág: gyógyít, díszít

  Ki ne szeretné a nagyon szép kék színű búzavirágot? Tapintása kellemes érzetet biztosít, jó illata van. Látványára a szelídség jut eszünkbe. Népmesék és elbeszélések középpontjában állt mindig: a szerelmes legény mezei virágokból font jegyesének koszorút.

 • Ezekkel fűszerezzük a nyarat

  Ezekkel fűszerezzük a nyarat

  A karantén idején divatba jött balkonkertészet egyik leghasznosabb hozadéka, hogy rengeteg erkélyen, gangon, teraszon teremnek fűszernövények.