EUR: 322,12 Ft
CHF: 281,28 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Tatabánya

85 milliárdos fejlesztés Tatabányán

Befejezte fejlesztési programját és felavatta 85 milliárd forintos beruházással kibővített tatabányai üzemét a Bridgestone.

A fejlesztéssel a világ legnagyobb abroncs- és gumitermékgyártójának magyar leányvállalata megkétszerezte gyárának alapterületét, valamint megháromszorozta munkavállalóinak számát. A vállalat európai szinten is egyedülálló digitális gyártástechnológiát telepített tatabányai üzemébe – hangsúlyozta Topolcsik Melinda ügyvezető.


– A most lezárult fejlesztésnek köszönhetően tatabányai gyárunk az Európai Technológiai Központtal szorosan együttműködve jelentős k+f tevékenységet támogat az új abroncsok alapanyag-fejlesztése terén – mondta el Topolcsik Melinda. – Ennek is köszönhető, hogy vállalatunk egyik legkorszerűbb abroncsának gyártását is Magyarországra telepítette.

A tatabányai Bridgestone-gyár kapacitása a fejlesztés eredményeként évi 1,8 millióról 3,6 millió darab abroncsra bővült. A kibővített gyár 2020-ban éri el tervezett maximális kapacitását, amikor is évente 7,2 millió gumiabroncs készül majd gyártósorain. Nem véletlenül dicsérte tehát a vállalatot és Tatabánya városát az avatóünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök.


“Büszkék vagyunk rá, hogy Japán után Európában először városunkban alkalmazza a vállalat a mesterséges intelligencia alapú digitális gyártástechnológiáját” – közölte Schmidt Csaba polgármester (középen)

– Tatabányának időre volt szüksége, amíg a szocializmus ipara után váltani tudott – fogalmazott a kormányfő. – Viszont ezt követően olyan ütemben fejlődött és fejlődik, amire nemcsak Komárom-Esztergom megye lehet büszke, hanem az egész ország.

Schmidt Csaba polgármester a Bridgestone és a megyeszékhely kiváló kapcsolatát emelte ki.

A fejlesztéssel a világ legnagyobb abroncs- és gumitermék-gyártójának magyar leányvállalata megkétszerezte gyárának alapterületét, valamint megháromszorozta munkavállalóinak számát

– Amióta az ipari parkba települt, a japán vállalat kiváló és megbízható partnere Tatabányának – emelte ki a városvezető. – Büszkék vagyunk rá, hogy a vállalat Japán után Európában először városunkban alkalmazza a mesterségesintelligencia-alapú digitális gyártástechnológiáját. Bízom benne, hogy Tatabányán töretlen marad a társadalmi szerepvállalás területén is igen aktív Bridgestone fejlődése, és a jövőben még sok sikert ünnepelhetünk közösen.

A termelés felfutásával párhuzamosan nőtt a Bridgestone Tatabánya alkalmazottainak száma is. Míg a bővítés kezdetén a cégnek mindössze 361 munkatársa volt, addig jelenleg már közel 1100-an dolgoznak a vállalatnál, amivel a cég Komárom-Esztergom megye egyik legjelentősebb foglalkoztatójává vált.

– Húsz esztendővel ezelőtt senki sem gondolta volna Tatabányán és Környén, hogy a két polgármester aláírása később ilyen sikereket hoz – hangsúlyozta Bencsik János országgyűlési képviselő. – Úgy döntöttünk, hogy csak együtt fejleszthetjük az ipari parkot, és lám, két évtized múltán ilyen magasra jutottunk.

A Bridgestone elsősorban európai piacokra (Németországba, Lengyelországba, Olaszországba, Spanyolországba, Franciaországba és Törökországba), valamint tengerentúli országokba (Mexikóba, az Egyesült Államokba és Japánba) exportálja a Tatabányán gyártott abroncsokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  “Csak úgy tudjuk kiszolgálni a Magyarországon működő vállalkozások folyamatosan változó munkaerőigényét, ha közben az oktatás is változik. Ebben mutat kitűnő példát a Nyíregyházi Egyetem (NYE) és a LEGO együttműködése” – mondta Pölöskei Gáborné, a Pénzügyminisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Nyíregyházi Egyetemen kialakított LEGO Education Innovation Studio átadásán.

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.