EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb Szeged

A birkapörkölt nem, de a szegedi halászlé kifog a miniszteren

Mórahalmon tartott nemzeti konzultációs fórumot Fazekas Sándor. A politikussal ennek kapcsán készítettünk – az átlagtól kicsit eltérő – interjút.

– A földművelésügyi miniszternek nyilván nem kell ecsetelni, hogy Magyarország bővelkedik mezőgazdasági javakban, gazdagnak számítunk zöldség és gyümölcsféleségekben. Melyikből csemegézik legszívesebben?
– Nagyon szeretem az őszibarackot és a szőlőt. A zöldségek közül pedig a levesben főtt petrezselyem és zeller ízéért rajongok a leginkább. Kedvencem még a spárga is.


Hiába dohog az ellenzék, a számok bizonyító erejével ők sem tudnak vitatkozni – reagált a támadásokra Czomba Sándor

– Melyik az az étel, amit bármikor szívesen fogyaszt?
– A hungarikumnak számító karcagi birkapörkölt. Hagyományos magyar paprikával és makói vöröshagymával megvadítva egyszerűen isteni. Az elkészítési módja is egyedülálló, ami a régi világba kalauzol el bennünket.
– Meg is tudja főzni?
– Igen. A szegedi halászlét viszont hiába imádom, kifog rajtam, nem boldogulok vele. Szerencsére a feleségem leveszi a terhet a vállamról, így ez nem okoz jelentősebb problémát.
– Az ételek mellett vagy után milyen italok csúsznak a legjobban?
– Szeretem a jó minőségű italokat, a száraz borokat különösen. A 22 magyar borvidék szerintem tökéletes arra, hogy minden ember igényét kielégítse. Ha már Csongrád megyében vagyunk, akkor a csongrádi kékfrankost említem meg, ami az egyik legjobb alföldi vörösbor.
– Sajnos muszáj érintenünk néhány aktuálpolitikai kérdést is. Az ellenzék – az MSZP-vel az élén – folyamatosan azzal vádolja a Fideszt, hogy földterületekkel „mutyizik”, azaz maffiahálózatként osztja szét azokat a kormánypárti gazdák között.
– Az ellenzék valótlant állít, mivel az árveréseken bárki jelentkezhetett földért, ha megfelelt a feltételeknek. Az értékesítések licit alapján történtek, az nyert, aki a legtöbbet fizetett, így nem volt jelentősége annak, hogy ki kinek az ismerőse, rokona, haverja. A hónap elején pedig megtartották az agrárkamarai választásokat, amelyen a Fidesz szövetségese, a Magosz 90 százalékos támogatottságra tett szert, szemben az MSZP-hez közeli MOSZ 10 százalékával. A számok önmagukért beszélnek.
– Az Európai Unió elfogadta a kötelező betelepítési kvótát. Ha migránsok kerülnének hazánkba, el tudná képzelni, hogy a mezőgazdaságban foglalkoztassák őket?
– Kiállunk azért, hogy ide egy migráns se kerüljön, és azt is látnunk kell, hogy nem dolgozni akarnak, hanem a szociális segélyeket igénybe venni. Ezt már Németországban is megtapasztalták, ahol a több százezer bevándorlóból mindössze negyvenen helyezkedtek el a munka világában. Mi úgy látjuk, nem kell külső segítség, magunknak kell megoldani az egyre inkább felmerülő munkaerőhiányt.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.