EUR: 343,37 Ft
CHF: 315,60 Ft
2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Belföld

A bíróságot nem érdekli a valóság, csak a migránsok lelki világa

A Bíróság holnap ítéletet mondhat a Helsinki Bizottság és Kocsis Máté között zajló perben. A tárgyalás során a sorosista szerv azt kérte, hogy a Bíróság marasztalja el, a polgármestert, amiért az felzaklatta a kerületben táborozó migránsokat, amikor Facebook posztjában a lakosság érdekeire hivatkozva határozottabb fellépésre szólította fel a rendvédelmi szerveket.

A Soros György-féle Magyar Helsinki Bizottság állítása szerint az alperesek zaklatást  követtek el a Magyarországra érkező migránsokkal szemben, és megsértették emberi méltósághoz fűződő jogukat azzal, hogy Kocsis Máté 2015. augusztusi Facebook-bejegyzésében egyebek mellett az áll: “A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkretették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen. Ezért a mai napon határozottabb fellépésre és erőforrás-átcsoportosításra utasítottam a közterület-felügyelőket, és ugyanerre kértem a rendőröket is.”

A Magyar Helsinki Bizottság keresetében arra is kérte a bíróságot, hogy kötelezze alpereseket nyilvános elégtétel-adásra azzal, hogy bocsánatot kérnek a migránsoktól (úgy általában mindegyiktől)a „durván általánosító, súlyosan gyűlöletkeltő megjegyzés miatt”. Merthogy Kocsis Máté bejegyzésében nem emelte ki, hogy nem minden egyes (sajnos a nevükön szólítani nem lehetett őket) Magyarországra érkező migráns követte el az általa említetteket, hanem a köznapi beszédszabályainak megfelelően, egyszerűen csak közérthetően fogalmazott. Felettébb érdekes a téma, ha figyelembe vesszük, hogy ha a fent idézetteket nem a törvény által védett migránsok, hanem a többségi társadalomhoz tartozók követik el, ez a védelem őket nem illeti meg.


Az alperesek jogi képviselője szerint nem valósult meg az emberi méltóság sérelme, a zaklatás, az elsőfokú alperesnek – az önkormányzatnak – a bejegyzéshez nincs köze, Kocsis Máté véleményt nyilvánított a közügyet érintő bejegyzésében a látott állapotokról lakossági bejelentések alapján, kellő körültekintés és gondosság mellett, továbbá a bejegyezés – amely politikai vita keretében történt meg – állításai megfelelnek a valóságnak.

Míg a Soros-féle helsinkisek több mint két éve még most is olyan bevándorlók emberi méltóságának megsértése miatt harcolnak, akik mindössze néhány napot töltöttek Magyarországon, a Kocsis Máté vezette Józsefvárosi Önkormányzat ez alatt helyreállította az általuk okozott károkat. S bár sem a bíróságot, sem a Helsinki Bizottságot nem érdekli, a valóság mégiscsak az, hogy Józsefváros Önkormányzata 50 köbméter szemetet és több száz kiló ürüléket szállított el, közel 80 millió forintot költött a rend helyreállítására, valamint a túlórákra a migránsok jelenléte miatt, és a végén még elnézést is kell kérnie. Hiába tettek az ott élő és dolgozó emberek rengeteg bejelentést az Önkormányzat felé, amelyben aggodalmuknak és felháborodásuknak adtak hangot a bevándorlók pusztító jelenléte miatt, és kértek határozott fellépést a polgármestertől, a bíróság és a Helsinki Bizottság érvelése szerint a magyar emberek érdekében cselekedni olyan bűn, amely a migránsok érzékeny lelkivilágának megsértését jelenti. A bejegyzés valóságtartalmának igazolására előterjesztett bizonyítási indítványok is irrelevánsnak tűnnek a píszí, sorosista kommunikációval szemben.


Amennyiben a Fővárosi Törvényszék a keresetnek helyt ad, és egyetért azzal, hogy a polgármester felzaklatta a migránsokat, az nemcsak azt jelenti, hogy az Alaptörvény által rögzített véleménynyilvánítás szabadsága került megsértésre, hanem azt is, hogy a bíróságot és a Helsinki Bizottságot a magyar emberek érdekei és valóság a legkevésbé sem érdeklik.

A bíróság az ügyben november 14-én hirdet ítéletet.

Kapcsolódó Cikkek