2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Szombathely

A boldog békeidők édes íze

Pillekönnyű málnahab, selymes diókrém, omlós linzertészta, bársonyos csokoládé – szemet gyönyörködtető és mennyeien finom édességeket rejt a Ferenc József aláírásával díszített süteményesdoboz.

A cukrászok ipartestülete desszertkollekcióval emlékezik a kiegyezés 150. évfordulójára.


Desszertkollekció a kiegyezés 150. évfordulójára Fotó: CSG

Három magyar és három osztrák desszert került a díszdobozba, tisztelegve a két ország között 1867-ben született megállapodás kerek jubileuma előtt, egyúttal népszerűsítendő a századforduló cukrászatát. A boldog békeidők e téren is elhozták a fejlődést: megnyílt a nyugat kapuja, a céhlegények felfedezőútra indulhattak, ízek és receptek vándoroltak a birodalom határain belül és azon túl. Ezek az édességek akkoriban is léteztek és ma is megtalálhatók a cukrászdákban, ezúttal azonban különleges, újragondolt változataikat kóstolhatják meg a süteménykedvelők. Hat cukrász, köztük a szombathelyi Mészáros Gábor és Varga Ádám álmodta újra a tradicionális desszerteket.

Varga Ádám főcukrász a Rigó Jancsi receptjét gondolta újra Fotó: CSG

– Több mint féléves készülődés eredménye ez a kollekció. Mindegyik süteményben vannak eredeti vonások, amelyek kiegészülnek a mai kor technológiai újításaival, így abszolút megfelelnek a XXI. századi elvárásoknak – fogalmaz Varga Ádám, aki a Rigó Jancsit modernizálta. Az egykori magyar cigányprímás és a belga hercegné, Clara Ward szenvedélyes kapcsolatára emlékeztető édesség tésztája a hagyományos recept szerint készült, minden más új, és a csokiimádóknak kedvez. Mészáros Gábor az Anna-szeletet bújtatta mai köntösbe. Az Amaretto likőrrel locsolt citromos csokoládéval, tejcsokis tejszínmousse-szal, nugátkrémmel és narancsízű glézinggel rétegzett sütemény eredetije a császári cukrászat legnépszerűbb tortája volt. A kollekció tagja még az aszalt gyümölcsökkel, narancslikőrrel és baracklekvárral bolondított kuglóf, a málnahabos Blaha Lujza-szelet, a klasszikus diós Eszterházy-szelet és a bécsi színház sötét bőrű művésze által ihletett, tejszínhabos-csokis indiáner, amely ezúttal meglepetéseket is tartogat. A sütemény-összeállítás egységes küllemmel, egységáron, az ország több mint húsz cukrászdájában kapható március közepéig.


Nemcsak szép, finom is Fotó: CSG

– Nagyon jó kezdeményezés ez az ipartestület részéről, hiszen összefogott a cukrászszakma, és kreatív ötletek születtek. Érdekességnek szántuk ezt a válogatást egy családi ebédhez, összejövetelhez, de ajándéknak is kiváló, igazi különlegesség – teszi hozzá Varga Ádám.

A Mészáros Cukrászdában kísérő programokat is szerveznek: történelmi témájú előadásokkal és kóstolóval várják majd az érdeklődőket, köztük iskolás-, óvodáscsoportokat is. A felszolgálók korhű öltözetben szervírozzák az édességeket, így válik teljessé a boldog békeidők hangulata.

Félgyarmati státuszból az önállóság felé

Az 1867-ben létrejött kiegyezés rendezte az Osztrák Birodalom és a Magyar Királyság közötti politikai, jogi és gazdasági kapcsolatokat. Ferenc József, Deák Ferenc és Andrássy Gyula kompromisszumos megállapodása révén alkotmányos monarchia jött létre, törvényi erőre emelkedett a forradalmi 12 pontból tíz és az áprilisi törvények mindegyike. Megalakult az Andrássy-kormány, Ferenc Józsefet magyar királlyá koronázták. Az elkövetkező, viszonylag békés időszak jelentős fejlődést hozott az élet minden területén.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.