2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Egyéb Szombathely

A boldog békeidők édes íze

Pillekönnyű málnahab, selymes diókrém, omlós linzertészta, bársonyos csokoládé – szemet gyönyörködtető és mennyeien finom édességeket rejt a Ferenc József aláírásával díszített süteményesdoboz.

A cukrászok ipartestülete desszertkollekcióval emlékezik a kiegyezés 150. évfordulójára.


Desszertkollekció a kiegyezés 150. évfordulójára Fotó: CSG

Három magyar és három osztrák desszert került a díszdobozba, tisztelegve a két ország között 1867-ben született megállapodás kerek jubileuma előtt, egyúttal népszerűsítendő a századforduló cukrászatát. A boldog békeidők e téren is elhozták a fejlődést: megnyílt a nyugat kapuja, a céhlegények felfedezőútra indulhattak, ízek és receptek vándoroltak a birodalom határain belül és azon túl. Ezek az édességek akkoriban is léteztek és ma is megtalálhatók a cukrászdákban, ezúttal azonban különleges, újragondolt változataikat kóstolhatják meg a süteménykedvelők. Hat cukrász, köztük a szombathelyi Mészáros Gábor és Varga Ádám álmodta újra a tradicionális desszerteket.

Varga Ádám főcukrász a Rigó Jancsi receptjét gondolta újra Fotó: CSG

– Több mint féléves készülődés eredménye ez a kollekció. Mindegyik süteményben vannak eredeti vonások, amelyek kiegészülnek a mai kor technológiai újításaival, így abszolút megfelelnek a XXI. századi elvárásoknak – fogalmaz Varga Ádám, aki a Rigó Jancsit modernizálta. Az egykori magyar cigányprímás és a belga hercegné, Clara Ward szenvedélyes kapcsolatára emlékeztető édesség tésztája a hagyományos recept szerint készült, minden más új, és a csokiimádóknak kedvez. Mészáros Gábor az Anna-szeletet bújtatta mai köntösbe. Az Amaretto likőrrel locsolt citromos csokoládéval, tejcsokis tejszínmousse-szal, nugátkrémmel és narancsízű glézinggel rétegzett sütemény eredetije a császári cukrászat legnépszerűbb tortája volt. A kollekció tagja még az aszalt gyümölcsökkel, narancslikőrrel és baracklekvárral bolondított kuglóf, a málnahabos Blaha Lujza-szelet, a klasszikus diós Eszterházy-szelet és a bécsi színház sötét bőrű művésze által ihletett, tejszínhabos-csokis indiáner, amely ezúttal meglepetéseket is tartogat. A sütemény-összeállítás egységes küllemmel, egységáron, az ország több mint húsz cukrászdájában kapható március közepéig.


Nemcsak szép, finom is Fotó: CSG

– Nagyon jó kezdeményezés ez az ipartestület részéről, hiszen összefogott a cukrászszakma, és kreatív ötletek születtek. Érdekességnek szántuk ezt a válogatást egy családi ebédhez, összejövetelhez, de ajándéknak is kiváló, igazi különlegesség – teszi hozzá Varga Ádám.

A Mészáros Cukrászdában kísérő programokat is szerveznek: történelmi témájú előadásokkal és kóstolóval várják majd az érdeklődőket, köztük iskolás-, óvodáscsoportokat is. A felszolgálók korhű öltözetben szervírozzák az édességeket, így válik teljessé a boldog békeidők hangulata.

Félgyarmati státuszból az önállóság felé

Az 1867-ben létrejött kiegyezés rendezte az Osztrák Birodalom és a Magyar Királyság közötti politikai, jogi és gazdasági kapcsolatokat. Ferenc József, Deák Ferenc és Andrássy Gyula kompromisszumos megállapodása révén alkotmányos monarchia jött létre, törvényi erőre emelkedett a forradalmi 12 pontból tíz és az áprilisi törvények mindegyike. Megalakult az Andrássy-kormány, Ferenc Józsefet magyar királlyá koronázták. Az elkövetkező, viszonylag békés időszak jelentős fejlődést hozott az élet minden területén.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.