EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Szombathely

A boldog békeidők édes íze

Pillekönnyű málnahab, selymes diókrém, omlós linzertészta, bársonyos csokoládé – szemet gyönyörködtető és mennyeien finom édességeket rejt a Ferenc József aláírásával díszített süteményesdoboz.

A cukrászok ipartestülete desszertkollekcióval emlékezik a kiegyezés 150. évfordulójára.


Desszertkollekció a kiegyezés 150. évfordulójára Fotó: CSG

Három magyar és három osztrák desszert került a díszdobozba, tisztelegve a két ország között 1867-ben született megállapodás kerek jubileuma előtt, egyúttal népszerűsítendő a századforduló cukrászatát. A boldog békeidők e téren is elhozták a fejlődést: megnyílt a nyugat kapuja, a céhlegények felfedezőútra indulhattak, ízek és receptek vándoroltak a birodalom határain belül és azon túl. Ezek az édességek akkoriban is léteztek és ma is megtalálhatók a cukrászdákban, ezúttal azonban különleges, újragondolt változataikat kóstolhatják meg a süteménykedvelők. Hat cukrász, köztük a szombathelyi Mészáros Gábor és Varga Ádám álmodta újra a tradicionális desszerteket.

Varga Ádám főcukrász a Rigó Jancsi receptjét gondolta újra Fotó: CSG

– Több mint féléves készülődés eredménye ez a kollekció. Mindegyik süteményben vannak eredeti vonások, amelyek kiegészülnek a mai kor technológiai újításaival, így abszolút megfelelnek a XXI. századi elvárásoknak – fogalmaz Varga Ádám, aki a Rigó Jancsit modernizálta. Az egykori magyar cigányprímás és a belga hercegné, Clara Ward szenvedélyes kapcsolatára emlékeztető édesség tésztája a hagyományos recept szerint készült, minden más új, és a csokiimádóknak kedvez. Mészáros Gábor az Anna-szeletet bújtatta mai köntösbe. Az Amaretto likőrrel locsolt citromos csokoládéval, tejcsokis tejszínmousse-szal, nugátkrémmel és narancsízű glézinggel rétegzett sütemény eredetije a császári cukrászat legnépszerűbb tortája volt. A kollekció tagja még az aszalt gyümölcsökkel, narancslikőrrel és baracklekvárral bolondított kuglóf, a málnahabos Blaha Lujza-szelet, a klasszikus diós Eszterházy-szelet és a bécsi színház sötét bőrű művésze által ihletett, tejszínhabos-csokis indiáner, amely ezúttal meglepetéseket is tartogat. A sütemény-összeállítás egységes küllemmel, egységáron, az ország több mint húsz cukrászdájában kapható március közepéig.


Nemcsak szép, finom is Fotó: CSG

– Nagyon jó kezdeményezés ez az ipartestület részéről, hiszen összefogott a cukrászszakma, és kreatív ötletek születtek. Érdekességnek szántuk ezt a válogatást egy családi ebédhez, összejövetelhez, de ajándéknak is kiváló, igazi különlegesség – teszi hozzá Varga Ádám.

A Mészáros Cukrászdában kísérő programokat is szerveznek: történelmi témájú előadásokkal és kóstolóval várják majd az érdeklődőket, köztük iskolás-, óvodáscsoportokat is. A felszolgálók korhű öltözetben szervírozzák az édességeket, így válik teljessé a boldog békeidők hangulata.

Félgyarmati státuszból az önállóság felé

Az 1867-ben létrejött kiegyezés rendezte az Osztrák Birodalom és a Magyar Királyság közötti politikai, jogi és gazdasági kapcsolatokat. Ferenc József, Deák Ferenc és Andrássy Gyula kompromisszumos megállapodása révén alkotmányos monarchia jött létre, törvényi erőre emelkedett a forradalmi 12 pontból tíz és az áprilisi törvények mindegyike. Megalakult az Andrássy-kormány, Ferenc Józsefet magyar királlyá koronázták. Az elkövetkező, viszonylag békés időszak jelentős fejlődést hozott az élet minden területén.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.