2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Nyíregyháza

A Cantemus Kórus az évad együttese

Angyalhangok címmel adott adventi hangversenyt múlt hét vasárnap a Cantemus Kórus. Az évad együttesét koncerteken, valamint pódium- és műhelybeszélgetéseken ismerheti meg a közönség: 2018-ban több alkalommal is találkozhatnak velük az érdeklődők a Müpában.

A vasárnapi hangversenyen Palestrinától kezdve Händelen át John Rutter alkotásai szólaltak meg Szabó Dénes és Szabó Soma vezényletével, közreműködött Tóka Ágoston orgonán, Vigh Andrea hárfán, a Cantemus Gyermekkar, a Pro Musica Leánykar, a Cantemus Vegyeskar, a Cantemus Ifjúsági Vegyeskar és a Cantemus Fiúkórus.


Az együttes január 27-i koncertje három zeneszerző köré csoportosul: Mozart 23 éves korában írt esti dicsérő imádsága, Gyöngyösi Levente 70. zsoltárra írt kompozíciója, valamint John Rutter Gyermekek miséje a közérthetőségre törekszik, így vallásosságuk mellett egyben spirituális zenei élményt is nyújtanak. Az esten Szemere Zita, Balogh Eszter, Megyesi Zoltán és Blazsó Domonkos működik közre. Az esteket Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsorban szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők. Január 17-én pedig műhelybeszélgetésre várják az érdeklődőket, amelynek házigazda Fenyő Gábor.

A Cantemus Kórus Angyalhangok című adventi koncertje a Művészetek Palotájában (Müpa)
MTI Fotó: Mohai Balázs

Az együttes 2018. március 25-én matinékoncerten is bemutatja alkotói tevékenységét: Szenvedélyem: a kórus címmel Szabó Dénes vall a zenéhez, a Cantemus együttesekhez fűződő viszonyáról, a közös éneklésben rejlő örömről és közösségformáló erőről. A délelőtti program célja, hogy a közönséget megérintse a találkozás a kórusok világával.


A több kórusból álló nyíregyházi együttest apa és fia, Szabó Dénes és Szabó Soma vezeti. Szabó Dénes 1975-ben a nyíregyházi 4-es számú általános iskola növendékeiből alapította meg a Cantemus Gyermekkart, a végzősökből pedig három másik kórus, 1986-ban a Pro Musica Leánykar, majd a Banchieri Énekegyüttes, 1998-ban pedig a Cantemus Vegyeskar jött létre. Ez utóbbi együttes alapítása már Szabó Soma nevéhez kötődik, aki aktívan részt vett a helyi kórusélet formálásában. A kóruscsalád sikerét az évtizedek alatt összegyűlt több versenygyőzelem, díj és kitüntetés, koncertek, hanglemezek, rádió- és tévéfelvételek sokasága jelzi.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.