2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Egyéb Debrecen

A csontpótlás jövője

Egyedi tervezésű, 3D-s nyomtatóval előállítható titán csontpótlásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetemen. Az innovatív implantátumokat már nem csavarok tartják, azok teljesen összeépülnek a csonttal.

Az egyedülálló, négyéves kutatás-fejlesztési program során a Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikájának és Informatikai Karának részvételével olyan anyagszerkezetet szeretnének kifejleszteni, amely a jelenleginél magasabb szinten elégíti ki a fémből készült csont- és ízületpótló implantátumok iránt jelentkező egyre fokozottabb igényeket.


– A kutatás egyik nagyszerű eredménye, hogy az ipari partnerekkel együttműködve olyan piaci értéket képviselő termék jöhet létre, amely kifejezetten a betegek érdekeit szolgálja és egy konkrét klinikai probléma javítására irányul – fogalmazott Németh Norbert, az Általános Orvostudományi Kar oktatási dékánhelyettese a projekt nyitórendezvényén. Az 1,6 milliárd forintból megvalósuló GINOP-pályázatban a Debreceni Egyetem mellett a Nyíregyházi Egyetem és a Kereken-Pálya Kft. vesz részt, a konzorcium vezetője a Varinex Zrt.

A test rengeteg pontján fel tudnák használni a különleges implantátumot

– Az együttműködés nagy előrelépést jelent, hiszen lehetőségünk lesz olyan, egyedi tervezésű titánimplantátumok 3D-s nyomtatására, amelyeket a Klinikai Központban felhasználhatunk a műtétek során. A szolgáltatás egyedülálló, mert Európában is csak egy-két helyen elérhető – hangsúlyozta Csernátony Zoltán, a projektben részt vevő Ortopédiai Klinika igazgatója. A professzor kiemelte: cél, hogy olyan implantátumokat tudjanak készíteni, amelyeket nem csavarok és egyéb műszaki megoldások tartanak, hanem azok összeépülnek a csonttal. Kiemelt feladatként fogalmazták meg, hogy a jelenleginél lényegesen idő- és költséghatékonyabb módszerekkel állítsanak elő olyan csontpótlásokat, amelyek az emberi szervezet számára magasabb fokú biokompatibilitást és biofunkcionalitást kínálnak, gyorsabb gyógyulás és jelentősen hosszabb idejű használhatóság mellett.


Olyan rácsos szerkezetet szeretnének megalkotni, mely biztosítja, hogy a csontpótlás teljesen beépüljön a szervezetbe

Kapcsolódó Cikkek

 • Elektromos autógyár Ózdon?

  Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

 • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.

 • Balett a parkban

  Balett a parkban

  A Miskolci Balett táncosai is, akik Miskolc város napja és a közösségek hetének alkalmából szabadtéri táncimproviázciót mutattak be a Bársony János utcában.