EUR: 321,36 Ft
CHF: 284,67 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Külföld

A dzsihadisták visszafoglalták utolsó kelet-szíriai fellegvárukat

Az Iszlám Állam (IÁ) visszafoglalta utolsó kelet-szíriai fellegvárát, az iraki határ menti Abu-Kemál városát, súlyos veszteségeket okozva a várost három napig ellenőrző, Irán támogatta síita fegyveres szervezeteknek – jelentette a Reuters hírügynökség hétfőre virradóra.

A jelentés szerint a várost szerdán elfoglaló Hezbollah libanoni mozgalmat és az iraki Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) milíciát meglepetésként érte a város szívében lévő rejtett alagutakból kiözönlő dzsihadisták támadása.


Egy törzsi vezető arról számolt be, hogy a szélsőséges szunnita IÁ először öngyilkos merénylőket és rakétákat vetett be a győzelmi mámorban úszó síita fegyveresek ellen, akik meg voltak győződve arról, hogy megtisztították a várost ellenségeiktől.

Abu-Kemál elfoglalását szerdán jelentették be, csütörtökön a szíriai hadsereg pedig már az IÁ felett aratott teljes győzelmét hangoztatta.


A város elleni offenzívát vezető Hezbollah és a Hasd es-Saabi az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns civil szervezet szerint is súlyos veszteségeket szenvedtek.

Az IÁ ellentámadása nem vasárnap vette kezdetét, a város irányításáért péntek óta harcoltak a szemben álló felek. A szíriai háborúban Irán és a Hezbollah mellet ugyancsak Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogató Oroszország válaszul bombázni kezdte a várost. Az OSDH és helyiek szerint mintegy 50 civil, főként nők és gyerekek vesztették életüket az orosz légierő péntek óta tartó, vasárnap fokozódott csapásaiban.

Az Abu-Kemálban elszenvedett vereség megtorlásaként az iráni támogatású síiták tüzérséggel támadták a várostól keletre fekvő falvakat, ahova abu-kemáli lakosok menekültek a harcok elől.

Helyiek állítása szerint egy légicsapás Szukaríja településen harminc polgári lakost ölt meg. Az Eufrátesz partjához közeli Márásida és Szúsza falvakat is bombázták. Szemtanúk állítása szerint a folyón átkelni próbáló civilek százait sem kímélték a légicsapások.

A Reuters arra nem tért ki, hogy az említett falvak melyik harcoló fél ellenőrzése alá tartoznak, de más források szerint az IÁ kezén vannak.

Megfigyelők a légi támadásokat az orosz légierőnek tulajdonítják. Katonai szakértők szerint Oroszország – nem törődve annak árával – a lehető leggyorsabban akarja elérni a győzelmet.

Az IÁ főleg tavaly óta jelentős területeket vesztett Szíriában és Irakban, ahol korábban egy Belgium nagyságú pszeudoállamot tudhatott magáénak. Idén november elején az Iszlám Állam ellenőrzése alatt már csak a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartománybeli Abu-Kemál egy része, illetve a nyugat-iraki el-Anbár kormányzóságbeli Rava város, és az e városokat övező néhány sivatagi település maradt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros újra Brüsszelben lobbizott

  Soros újra Brüsszelben lobbizott

  A spekuláns Jyrki Katainen finn és Vĕra Jourová cseh uniós biztosokkal egyeztetett a Soros György a CEU helyzetéről. Az ENSZ migrációs csomag elfogadtatása érdekében gyakran egyeztet az amerikai milliárdos, többek közt Jean-Claude Junckerrel és Frans Timmamermanns csúcsvezetőkkel.

 • Háromméteres fallal védi magát Soros

  Háromméteres fallal védi magát Soros

  Bár Soros György teljes mellszélességben kiáll a nyitott határokat és társadalmakat szorgalmazó rögeszméje mellett, saját villáját három méteres betonfal veszi körül.

 • Mi lesz veled, brexit?

  Mi lesz veled, brexit?

  Elutasította a londoni alsóház a Nagy-Britannia unióból való kilépésének feltételeiről szóló megállapodást. A brüsszeli migránssimogatás, bürokrácia és arrogancia nagymértékben hozzájárult a Brexithez.