2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Szombathely

A Fölszállott a páva elődöntőjében a szombathelyiek

Somogyi táncokkal készül az 5. Fölszállott a páva december 8-i elődöntőjére a szombathelyi Szökős Néptáncegyüttes. Mozgalmas év ez a jövőre harmincéves társulat számára: néhány hete tértek haza Finnországból és rendszeresen szerveznek táncházat is.

Két évvel ezelőtt a Szabó-legények, tavaly pedig Molnár Bence, a Reményik Evangélikus Általános és Művészeti Iskola növendékei képviselték Vas megyét a Duna Televízió tehetségkutató műsorában. Idén sem marad szombathelyiek nélkül a Fölszállott a páva: az ELTE Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttese a nyári előválogató után december 8-án lép színpadra és képernyők elé. – Szerettük volna megmutatni, milyen értékes munka zajlik itt, és úgy tűnik, az erre szánt idő meghálálja magát – mondta a Lokál Extrának Gaspari Gábor együttesvezető.


A látszólag egyszerű lépéseket nem könnyű jól előadni Fotó: szombathely.hu

A Kodály-ünnepen és a Szent Márton-napi díjátadó gálán már hosszabb változatában láthatta a közönség azt a produkciót, amellyel neveztek a versenyre. – A magyar néptáncról sokaknak csak az akrobatikus elemek és az erős férfitánc jut eszébe, pedig az ennél jóval gazdagabb. A nem annyira figurás somogyi táncok is hasonló erővel és mondanivalóval bírnak, ha jól csinálják – fogalmazott Gaspari Gábor. Hozzátette: a somogyi táncnak viszonylag egyszerűek a lépései, de stílusban, jó előadásmódban, nyugodtsággal és erővel táncolni nagyon nehéz. Minél lassabb, egyszerűbb egy mozdulat, annál nehezebb előadni. Sokan azt gondolják, hogy nem olyan látványos, pedig van egy bája és varázsa. Az ehhez illő, autentikus öltözet is különleges, előkelő: a keményített alsószoknyák nagyok és szélesek, a felső szoknya és a blúz virágmintás. Az együttes több néptánccsoporttól kapott segítséget, hogy mindenkinek megfelelő ruha jusson.

Finnországi körúton jártak a táncosok Fotó: Dávid Botond

Nem ez volt a Szökős Néptáncegyüttes egyetlen vállalása az évben: néhány hete tértek haza finnországi körútjukról. A szombathelyi táncosok a „Hollo & Martta” nemzetközi folklórfesztivál résztvevőjeként mutatkoztak be az északi országban. Bő egy hét alatt tizenöt alkalommal léptek közönség elé: a hollolai fesztiválközpont mellett Lahti színházában, Heinolában, négy iskolában, valamint éttermekben és áruházakban is bemutatkoztak. A szombathelyi táncosok mellé egy fiatal zalaegerszegi banda, a Gyéres Zenekar szegődött. Az életerejéről híres magyar folklór nagyszerűen megállta a helyét a fesztivál palettáján. – A Szökős sikere mellett Gazdag Béla Finnországban élő táncoktató-koreográfus elismerésének is örülhetünk, aki a fesztivál zárógáláján vehette át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést. A találkozón részt vevő további nemzetek előadásában pedig olyan kuriózumokkal ismerkedhettünk meg, mint a Bajkál-tó vidékéről érkező burjátok dorombéneke, vagy a Volga-parti Udmurtiát képviselő „bábuskák” – fűzte hozzá Gaspari Gábor.


A magyar folklór nagyszerűen megállta a helyét a fesztiválon Fotó: Dávid Botond

Az Agora Kulturális Központtal közösen rendszeresen szerveznek táncházat is, amelynek az egyetem zenei tanszéke ad otthont. Az esemény mára családi programmá nőtte ki magát: kézműves foglalkozással kezdenek, majd gyermek-, ezután pedig felnőtt-táncház következik. Pályázati forrásnak köszönhetően az egyes tájegységek jeles képviselőit is vendégül látják. November 25-én Gömöri Bálra várták az érdeklődőket. Az estet a Szökős Táncegyüttes művészeti vezetője, Molnár Péter vezényelte.

Gaspari Gábor szólt arról is, hogy jövőre 30. születésnapját ünnepli a társulat, ennek alkalmából tavasszal nagyszabású gálát szerveznek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.