EUR: 321,14 Ft
CHF: 284,47 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

PR

A játékban nincs akadály!

Országos pályázatot hirdetett a Salva Vita Alapítvány a fogyatékosságügy szélesebb körű megértése és elkötelezett támogatása érdekében. A pályázatra általános iskolai felső tagozatos és középiskolás diákcsoportok jelentkezhettek. A legjobb tíz nevező fejenként 400 ezer forintos nyereményben részesült, amelyeket november 15-én adtak át Budapesten.

A Salva Vita Alapítvány célja az volt, hogy a fiatal generáció személyes találkozásokon és élményeken keresztül ismerkedjen meg fogyatékossággal élő emberekkel és a fogyatékosságügy cél- és eszközrendszerével.


Négyszázezer forintos jutalmat kapott a tíz legjobb projekt kitalálója (Fotó: Máté Krisztián)

A pályázók feladata az volt, hogy olyan programterveket találjanak ki, amelyek megvalósítása során a diákok és a fogyatékossággal élő emberek egyaránt jól érzik magukat és ezt szívesen megosszák másokkal is. Ezeket iskolán belül és azon kívül is megvalósíthatták, legyen szó például egy alternatív osztályfőnöki óráról vagy közös kirándulásról. A lényeg az volt, hogy a programban egy vagy több fogyatékossággal élő ember is részt vegyen. A közös időtöltéssel a szervezők azt szeretnék elérni, hogy a diákok életre szólóan lerombolják előítéleteiket, és helyükre az empátia és az odafigyelés lépjen. A közös programokat májusban, júniusban illetve szeptemberben valósítják meg.  

Indulhat a közös bringatúra!

Összesen 75 pályázat érkezett az alapítványhoz, amelyek közül a szakmai zsűri 50 tervet választott ki. Ezek életre keltésével a személyes bevonódást és a jó gyakorlatok másoknak történő átadását támogatják. Az értékelésben a kreativitás, fogyatékossággal élő személy bevonása, minőség, üzenet, információs akadálymentesség szempontokat vették figyelembe. A tíz legjobb projekt megálmodói 400 ezer forintos nyereményben részesültek, valamint a mentoráló tanárok is ajándékot kaptak.


A pályázatban szakmai támogató az Emmi, a Salva Vita partnerei a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT), az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar és a Szerencsejáték Zrt.

A Szerencsejáték Zrt. rendkívül elkötelezett a társadalmi problémák megoldásában. Éppen ezért tartja fenn évek óta karitatív sorsjegy-értékesítési hálózatát, amelyben megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat. A hálózat működtetését a társaság olyan társadalmi célú küldetésnek tekinti, ami példát mutathat más vállalatok számára a megváltozott munkaképességű munkavállalók nyílt piaci foglalkoztatása kereteinek szakszerű kialakításában és sikeres munkahely-megtartó programok elindításában, fenntartásában. A játékosok Magyarországon 110 helyszínen, 72 településen találkozhatnak sorsjegyek értékesítésére szolgáló pultjaikkal, melyeknél összesen 180 megváltozott munkaképességű árus dolgozik átlagosan napi négy órában. Az értékesítőpultjaik jellemzően élelmiszerüzletek előtereiben és kórházakban vannak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cooky: Hiszek a számmisztikában

    Cooky: Hiszek a számmisztikában

    Cooky hiszi, hogy egész életét végigkíséri a szerencse, ezért is olyan jókedvű és vidám személyiség. Hisz a számisztikában, a négyes a szerencseszáma.

  • Papír helyett eRecept

    Papír helyett eRecept

    2017. november 1-jétől működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel a betegek ellátása során keletkező összes dokumentumot.