2018. október 19., péntek
Nándor

Egyéb Győr

A jövőért ültetik a győri fákat

Közel kétezer növény kiültetésével folytatódott a győri faültetési program, „Faültetéssel a jövőért!” mottóval. Jó hír, hogy minden városrész újabb facsemetékkel gazdagodik. A bejelentéskor ott volt vett Borkai Zsolt polgármester, az alpolgármesterek és a 16 egyéni körzet önkormányzati képviselői is.

– Győrben folyamatosak a jelentős beruházások, s többek között a Modern Városok Program keretében a következő években is folytatódik a fejlesztési hullám. Ezt azonban a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság jegyében kívánjuk megtenni, ezért is kap nagy hangsúlyt a zöldövezetek további fejlesztése – fogalmazott Borkai Zsolt.


Egy új csemete, a háttérben pedig a város vezetői és a szakemberek
Fotó: O. Jakócs Péter

Hozzátette, idén a program keretében közel 800 facsemete és több mint 1000 cserje kerül a közterületekre, valamennyi városrészben gazdagodik a faállomány.

A faültetési program 2014-ben indult, s azóta a kötelező fapótlásokon túl is több ezer fát ültettek el Győrben a Győr-Szol Zrt. munkatársai. Az idén novemberben folytatódó program két kiemelt helyszíne a bácsai, úgynevezett „koronás” körforgalom melletti terület, illetve az Aranypart II. Előbbire 50, a holtág mellé pedig 100 csemete kerül.


Borkai Zsolt polgármester és az alpolgármesterek az ünnepélyes faültetésen
Fotó: O. Jakócs Péter

– Lényegében új, „kiserdők” jönnek létre, reagálva a lakossági igényre is – fogalmazott Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester. Kiemelte, ezzel Győr több területén növekednek a zöldterületek, a város tüdejét adó fakapacitás nagysága, sőt jövőre újabb két kiserdő jöhet létre a Bakonyi út (821. sz. út) Győr-Szollal szemben található szakaszán, illetve a Szentlélek-templom utáni területeken. Az idei telepítés során egyébként Nádorváros-Jancsifalu 80, Bácsa-Sárás 42, a belváros 35, Győrszentiván 70, Ménfőcsanak 91, Marcalváros I. és Marcalváros II. 36, Adyváros 55, Révfalu 18, Szabadhegy-Kismegyer 90, Újváros-Sziget-Pinnyéd 53, Gyárváros-Likócs 48, Gyirmót 10 csemetével lesz gazdagabb, s ezenkívül jó néhány kerül a közparkokba, terekre, illetve a Győr-Szol Zrt. kezelésében lévő temetőkbe.

„Faültetéssel a jövőért!” a mottója a mostani fejlesztésnek
Fotó: O. Jakócs Péter

Nagykutasi Viktor, a Kertészek és Kertbarátok győri szervezetének elnöke kiemelte, egy ilyen program komoly szakértelmet igényel, hiszen itt nemcsak a fák elültetéséről van szó, hanem a megfelelő egyedek és azok helyének kiválasztásáról is. A belvárosba és lakóutcákba kisebb lombterjedelmű, alacsonyabbra növő fajták kerülnek, a parkokban a terebélyesebbre növő fák is elférnek. A közterületekre több mint 50-féle fa és több mint 20-féle cserje kerül. Legnagyobb számban a gömbjuhar, az oszlopos juhar, az oszlopos gyertyán, a magyar kőris, a gömbmeggy, a gömbakác, az oszlopos szil, a hegyi ternye, a madárbirs, a parlagi macskatalp, a hanga, a levendula, a fagyal és a babérmeggy képviselteti magát.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

  • Szinte egész Újpest sportolt!

    Szinte egész Újpest sportolt!

    ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.