EUR: 321,34 Ft
CHF: 284,50 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Belföld

A kriminalizálás helyett áldozatnak kellene tekinteni a gyermekprostituáltakat

Kriminalizálásuk, vagyis elkövetőként kezelésük helyett áldozatnak kellene tekinteni a 14 és 18 év közötti prostituáltakat – hangsúlyozták annak a gyermekjogi konferenciának az előadói, amelyet csütörtökön rendeztek Budapesten.

A Gyermekek veszélyben című tanácskozást az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) és az UNICEF – az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja – Magyar Bizottsága rendezte a gyermekjogok közelgő világnapja alkalmából.


Lápossy Attila, az AJBH gyermekjogi osztályának vezetője elmondta: az államokat nemzetközi egyezmény is kötelezi a gyermekprostitúció elleni küzdelemre.

Miközben a szakemberek szerint az érintettekkel a gyermekvédelmi intézményeknek kellene foglalkozniuk, aközben a magyar jog szerint akár elzárást is kaphat az a 14 és 18 év közötti gyermek, akit tiltott prostitúción kapnak.

Vagyis a jog nem áldozatként, hanem elkövetőként kezeli ezeket a gyerekeket, miközben a gyermekprostitúció az erre vonatkozó lanzarotei egyezmény szerint is minden esetben kényszernek tekintendő – mondta az osztályvezető.

Mészáros Antónia, az UNICEF Magyar Bizottságának ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy ugyan valamennyi gyermek sérülékeny, ezért szükséges a védelmük, ám a családjuktól elszakítottan nevelkedők sokkal inkább veszélyeztetettek a többi között gyermekprostitúció által.

Arról is szólt, hogy úgynevezett gyermekhangkampányt indít az UNICEF, ugyanis a gyerekek nem tudnak kiállni magukért, mert sokszor nem halljuk meg a hangjukat. Ezt szeretnék megváltoztatni a kampány keretében.

Azt is bejelentette, hogy november 20-án, a gyermekjogok világnapján kék színnel világítják meg a Lánchidat.

Garamvári Miklós, az AJBH főtitkára hangsúlyozta, hogy az alapjogi biztos kiemelt feladata a gyermekjogok vizsgálata, ezzel kapcsolatban számos jelentést adott ki a hivatal.

Kapcsolódó Cikkek

 • Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminisztert választotta a Figyelő a 2018-as Év emberének. A lap szerint a díjat azzal érdemelte ki a külügyminiszter, hogy ellentmondást nem tűrő kiállásának köszönhetően jelentősen nőtt Magyarország külpolitikai mozgástere.

 • Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Rekordsebességgel terjednek az interneten azok a fotók és rövid videók, amelyek megörökítették, hogyan szállta meg rendszeresé váló “tettestársával”, Szél Bernadettel az MTVA székházát ismét, de ezúttal közkinccsé tett lyukas zoknijában az ellenzéki performanszok állandó főszereplője, Hadházy Ákos független képviselő.

 • Munkamorál

  Munkamorál

  Nem szaladnék bele ebbe a túlóratörvény pofonba (ajtóba), de azért halkan megjegyzem: nem igazán értem, hogy mi itt a probléma.