EUR: 323,30 Ft
CHF: 286,92 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Székesfehérvár

A madarak szerelmesére emlékeztek

Radetzky Jenő ismert ornitológus-tanár domborművét avatták fel november 11-én Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének falán. A tudós, aki az agárdi Chernel István Madárvártát megálmodta és életre hívta, több hazai faj védetté nyilvánításában, így megmentésében is szerepet játszott.

A domborművet – Nagy Benedek alkotását – dr. Cser-Palkovics András polgármester és a néhai Radetzky Jenő fia, Radetzky Jenő, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke leplezte le. Az alkotással a székesfehérvári Múzeumi Panteon – amely az épület falán lévő domborművekből áll – újabb alkotással bővült. Az alkotó, Rieger Tibor
szobrászművész kiemelte, hogy ez a domborműegyüttes egyedülálló.
Radetzky Jenő tanár, amatőr ornitológus, a hazai madárvédelem és madártani ismeretterjesztés kiemelkedő alakja 1908. június 14-én született a Fejér megyei Tárnokon. Édesapja a madár- és tojásgyűjteményéről ismert ornitológus, zoológus, Radetzky Dezső volt.


Rieger Tibor és Nagy Benedek szobrászművészek, Radetzky Jenő és Lukács László Fotó: ÖKK

Radetzky Jenő 1932-ben a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett tanári oklevelet, híres tanárai voltak, Méhely Lajos és Cholnoky Jenő. Székesfehérváron gimnáziumi tanárként és Fejér megye biológiai szakfelügyelőjeként dolgozott egészen nyugdíjba vonulásáig. Tanítványai segítségével 1959-ben megalapította és haláláig vezette az agárdi Chernel István Madárvártát. A madárvárta működtetésén keresztül diákok százait indította el a madártan és a természetvédelem útján – hangzott el a méltatáskor.
Lukács László néprajzkutató, egyetemi tanár személyes emlékeit felidézve elmondta: az ornitológus az István Király Múzeum „természettudományos kiserődjeként” működő Madárvártán nyaranként diákokat nevelt a madarak, a természet szeretetére, megbecsülésére, védelmére, tudományos kutatókat, madárbarátokat fogadott, segített. Radetzky Jenő kezdeményezésére több területet is védetté nyilvánítottak Fejér megyében, ahol néhány év alatt megszaporodtak a védett madarak, 1964-ben megalakította a Fejér Megyei Madárbarátok Körét, amelynek működése szinte az egész Kárpát-medencére kiterjedt, számos tanulmánya, cikke jelent meg a megyei és az országos folyóiratokban.
Radetzky Jenő 1972-től az 1000 éves Székesfehérvár, 1992-től posztumusz Fejér megye díszpolgára.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.