EUR: 323,90 Ft
CHF: 280,70 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Egyéb Székesfehérvár

A madarak szerelmesére emlékeztek

Radetzky Jenő ismert ornitológus-tanár domborművét avatták fel november 11-én Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének falán. A tudós, aki az agárdi Chernel István Madárvártát megálmodta és életre hívta, több hazai faj védetté nyilvánításában, így megmentésében is szerepet játszott.

A domborművet – Nagy Benedek alkotását – dr. Cser-Palkovics András polgármester és a néhai Radetzky Jenő fia, Radetzky Jenő, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke leplezte le. Az alkotással a székesfehérvári Múzeumi Panteon – amely az épület falán lévő domborművekből áll – újabb alkotással bővült. Az alkotó, Rieger Tibor
szobrászművész kiemelte, hogy ez a domborműegyüttes egyedülálló.
Radetzky Jenő tanár, amatőr ornitológus, a hazai madárvédelem és madártani ismeretterjesztés kiemelkedő alakja 1908. június 14-én született a Fejér megyei Tárnokon. Édesapja a madár- és tojásgyűjteményéről ismert ornitológus, zoológus, Radetzky Dezső volt.


Rieger Tibor és Nagy Benedek szobrászművészek, Radetzky Jenő és Lukács László Fotó: ÖKK

Radetzky Jenő 1932-ben a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett tanári oklevelet, híres tanárai voltak, Méhely Lajos és Cholnoky Jenő. Székesfehérváron gimnáziumi tanárként és Fejér megye biológiai szakfelügyelőjeként dolgozott egészen nyugdíjba vonulásáig. Tanítványai segítségével 1959-ben megalapította és haláláig vezette az agárdi Chernel István Madárvártát. A madárvárta működtetésén keresztül diákok százait indította el a madártan és a természetvédelem útján – hangzott el a méltatáskor.
Lukács László néprajzkutató, egyetemi tanár személyes emlékeit felidézve elmondta: az ornitológus az István Király Múzeum „természettudományos kiserődjeként” működő Madárvártán nyaranként diákokat nevelt a madarak, a természet szeretetére, megbecsülésére, védelmére, tudományos kutatókat, madárbarátokat fogadott, segített. Radetzky Jenő kezdeményezésére több területet is védetté nyilvánítottak Fejér megyében, ahol néhány év alatt megszaporodtak a védett madarak, 1964-ben megalakította a Fejér Megyei Madárbarátok Körét, amelynek működése szinte az egész Kárpát-medencére kiterjedt, számos tanulmánya, cikke jelent meg a megyei és az országos folyóiratokban.
Radetzky Jenő 1972-től az 1000 éves Székesfehérvár, 1992-től posztumusz Fejér megye díszpolgára.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.