EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Székesfehérvár

A madarak szerelmesére emlékeztek

Radetzky Jenő ismert ornitológus-tanár domborművét avatták fel november 11-én Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének falán. A tudós, aki az agárdi Chernel István Madárvártát megálmodta és életre hívta, több hazai faj védetté nyilvánításában, így megmentésében is szerepet játszott.

A domborművet – Nagy Benedek alkotását – dr. Cser-Palkovics András polgármester és a néhai Radetzky Jenő fia, Radetzky Jenő, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke leplezte le. Az alkotással a székesfehérvári Múzeumi Panteon – amely az épület falán lévő domborművekből áll – újabb alkotással bővült. Az alkotó, Rieger Tibor
szobrászművész kiemelte, hogy ez a domborműegyüttes egyedülálló.
Radetzky Jenő tanár, amatőr ornitológus, a hazai madárvédelem és madártani ismeretterjesztés kiemelkedő alakja 1908. június 14-én született a Fejér megyei Tárnokon. Édesapja a madár- és tojásgyűjteményéről ismert ornitológus, zoológus, Radetzky Dezső volt.


Rieger Tibor és Nagy Benedek szobrászművészek, Radetzky Jenő és Lukács László Fotó: ÖKK

Radetzky Jenő 1932-ben a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett tanári oklevelet, híres tanárai voltak, Méhely Lajos és Cholnoky Jenő. Székesfehérváron gimnáziumi tanárként és Fejér megye biológiai szakfelügyelőjeként dolgozott egészen nyugdíjba vonulásáig. Tanítványai segítségével 1959-ben megalapította és haláláig vezette az agárdi Chernel István Madárvártát. A madárvárta működtetésén keresztül diákok százait indította el a madártan és a természetvédelem útján – hangzott el a méltatáskor.
Lukács László néprajzkutató, egyetemi tanár személyes emlékeit felidézve elmondta: az ornitológus az István Király Múzeum „természettudományos kiserődjeként” működő Madárvártán nyaranként diákokat nevelt a madarak, a természet szeretetére, megbecsülésére, védelmére, tudományos kutatókat, madárbarátokat fogadott, segített. Radetzky Jenő kezdeményezésére több területet is védetté nyilvánítottak Fejér megyében, ahol néhány év alatt megszaporodtak a védett madarak, 1964-ben megalakította a Fejér Megyei Madárbarátok Körét, amelynek működése szinte az egész Kárpát-medencére kiterjedt, számos tanulmánya, cikke jelent meg a megyei és az országos folyóiratokban.
Radetzky Jenő 1972-től az 1000 éves Székesfehérvár, 1992-től posztumusz Fejér megye díszpolgára.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.