EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Székesfehérvár

A madarak szerelmesére emlékeztek

Radetzky Jenő ismert ornitológus-tanár domborművét avatták fel november 11-én Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének falán. A tudós, aki az agárdi Chernel István Madárvártát megálmodta és életre hívta, több hazai faj védetté nyilvánításában, így megmentésében is szerepet játszott.

A domborművet – Nagy Benedek alkotását – dr. Cser-Palkovics András polgármester és a néhai Radetzky Jenő fia, Radetzky Jenő, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke leplezte le. Az alkotással a székesfehérvári Múzeumi Panteon – amely az épület falán lévő domborművekből áll – újabb alkotással bővült. Az alkotó, Rieger Tibor
szobrászművész kiemelte, hogy ez a domborműegyüttes egyedülálló.
Radetzky Jenő tanár, amatőr ornitológus, a hazai madárvédelem és madártani ismeretterjesztés kiemelkedő alakja 1908. június 14-én született a Fejér megyei Tárnokon. Édesapja a madár- és tojásgyűjteményéről ismert ornitológus, zoológus, Radetzky Dezső volt.


Rieger Tibor és Nagy Benedek szobrászművészek, Radetzky Jenő és Lukács László Fotó: ÖKK

Radetzky Jenő 1932-ben a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett tanári oklevelet, híres tanárai voltak, Méhely Lajos és Cholnoky Jenő. Székesfehérváron gimnáziumi tanárként és Fejér megye biológiai szakfelügyelőjeként dolgozott egészen nyugdíjba vonulásáig. Tanítványai segítségével 1959-ben megalapította és haláláig vezette az agárdi Chernel István Madárvártát. A madárvárta működtetésén keresztül diákok százait indította el a madártan és a természetvédelem útján – hangzott el a méltatáskor.
Lukács László néprajzkutató, egyetemi tanár személyes emlékeit felidézve elmondta: az ornitológus az István Király Múzeum „természettudományos kiserődjeként” működő Madárvártán nyaranként diákokat nevelt a madarak, a természet szeretetére, megbecsülésére, védelmére, tudományos kutatókat, madárbarátokat fogadott, segített. Radetzky Jenő kezdeményezésére több területet is védetté nyilvánítottak Fejér megyében, ahol néhány év alatt megszaporodtak a védett madarak, 1964-ben megalakította a Fejér Megyei Madárbarátok Körét, amelynek működése szinte az egész Kárpát-medencére kiterjedt, számos tanulmánya, cikke jelent meg a megyei és az országos folyóiratokban.
Radetzky Jenő 1972-től az 1000 éves Székesfehérvár, 1992-től posztumusz Fejér megye díszpolgára.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.