EUR: 321,34 Ft
CHF: 284,50 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Belföld

A magyar gazdaság bizonyítványa jobb lett a korábbinál

A magyar gazdaság bizonyítványa egyértelműen jobb lett a korábbinál – kommentálta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Európai Bizottság csütörtökön közzétett őszi gazdasági előrejelzését az M1 tudósítójának

A miniszter elmondta: az Európai Unió az elmúlt hónapok gazdasági növekedésre, ipari termelésre, építőiparra, munkanélküliségre, foglalkoztatásra, keresetekre vonatkozó adatait értékelte, amelyek, úgy tűnik, meggyőzték, hiszen a mostaniban már sokkal kedvezőbb képet adnak a magyar gazdaságról, mint a tavaszi előrejelzésben.


Az Európai Bizottság idén 3,7 százalékos, jövőre 3,6 százalékos, 2019-ben pedig 3,1 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon. A brüsszeli testület gazdasági és pénzügyi főigazgatósága (EcFin) az idei és a következő évre is egy ezrelékponttal javította a GDP növekedésére vonatkozó korábbi prognózisát.

Varga Mihály kifejtette: az álláspontok egyre közelednek egymáshoz, bár a magyar kormány várakozásai még egy kicsit optimistábbak, a tavaly megkötött hatéves bérmegállapodás a bérnövekedést és a közteher-csökkenést illetően is erőteljesebben hat, mint korábban várták. Ezért van jó ok azt gondolni, hogy idén 4 százalék körüli, jövőre pedig 4,3 százalékos növekedés várható – mondta.


Varga Mihály a növekedés mellett a munkanélküliségi adatok kedvező alakulását emelte ki, és úgy vélte hogy az oktatási rendszerben elindított átalakítások kedvezőbben segítik vissza az embereket a munka világába. Ezt értékelte az Európai Unió – mondta. Úgy tűnik, a közfoglalkoztatás beváltotta a hozzáfűzött reményeket, az elmúlt egy évben a gazdaság növekvő munkaerő-szükséglete miatt 50 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatotti állomány, amely szavai szerint olyan tartaléka lehet a magyar gazdaságnak, amely a következő évek növekedéséhez biztosítani tudja a megfelelő munkaerőt.

A miniszter az előrejelzéseknél fontosabbnak nevezte a magyarországi személyes találkozókat. Olyan befektetői csoportok jönnek Magyarországra, amelyek alaposan megvizsgálva a helyi körülményeket, beszélgetve intézményekkel, már korábban megtelepült külföldi beruházókkal alakítják ki a véleményüket. Nem véletlen, hogy a piac az elmúlt években sokkal pontosabb képet adott Magyarországról, mint a nemzetközi intézmények előrejelzései – hangsúlyozta.

Örvendetesnek nevezte, hogy az elmúlt időszakban a gyógyszeripar, a vegyipar és az élelmiszeripar jelentősen nőtt, az építőipar magára tudott találni, és növekedése idén egészen látványos. Ez lehet az egyik olyan iránya a magyar gazdaságnak szavai szerint, amely a versenyképesség javításán, a hatékonyság növelésén keresztül segíteni tudja a következő évek növekedését.

A miniszter szerint fontos az is, hogy a növekedés eredményét, hasznát az emberek is érezzék, hogy azok a munkavállalók, akik hozzájárulnak a magyar gazdaság teljesítményéhez, érzékeljék, hogy a növekedésnek ők is a nyertesei. Ez a fizetések, keresetek növekedésében tud megjelenni, ami lehetőséget ad arra, hogy akár a fogyasztásban, akár a megtakarításban magasabb színvonalat tudjanak elérni.

Az új inflációs adatokkal kapcsolatban megjegyezte: bízik abban, hogy tartható lesz az év végére jelzett 2,4 százalékos infláció, hiszen az elmúlt hónapok inflációs hullámzásai azt mutatják, hogy a 2 százalékos tartományban fog maradni az árváltozás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminisztert választotta a Figyelő a 2018-as Év emberének. A lap szerint a díjat azzal érdemelte ki a külügyminiszter, hogy ellentmondást nem tűrő kiállásának köszönhetően jelentősen nőtt Magyarország külpolitikai mozgástere.

 • Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Rekordsebességgel terjednek az interneten azok a fotók és rövid videók, amelyek megörökítették, hogyan szállta meg rendszeresé váló “tettestársával”, Szél Bernadettel az MTVA székházát ismét, de ezúttal közkinccsé tett lyukas zoknijában az ellenzéki performanszok állandó főszereplője, Hadházy Ákos független képviselő.

 • Munkamorál

  Munkamorál

  Nem szaladnék bele ebbe a túlóratörvény pofonba (ajtóba), de azért halkan megjegyzem: nem igazán értem, hogy mi itt a probléma.