2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Belföld

A magyar kiskereskedelmi forgalom bővülése a második leggyorsabb Európában

A magyar kiskereskedelmi forgalom harmadik negyedévi növekedése Európában a második legmagasabb volt – közölte a Nielsen piackutató szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Elemzésük szerint értékben 5,3 százalékkal nőtt a magyarországi kiskereskedelem forgalma 2017 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest a Nielsen által mért élelmiszer- és vegyiáru-piacon. Ezzel továbbra is jelentősen meghaladja a 2,8 százalékos harmadik negyedévi európai átlagot, és csak Törökországban volt dinamikusabb növekedés – írja közleményében a Nielsen.


A piackutató azonban rámutat arra is, hogy változatlan áron számolva az eladások alig érzékelhetően, 0,1 százalékkal nőttek az előző év harmadik negyedévéhez képest a magyar kiskereskedelemben, míg Európában ennek mértéke átlagosan 0,3 százalék volt.

A magyar élelmiszerek, háztartási vegyi áruk és kozmetikumok piacán átlagosan 5,2 százalékos volt az árszínvonal-növekedés hatása negyedéves összehasonlításban, Európában az átlagos egységárak 2,5 százalékkal emelkedtek – közölte a Nielsen.


Kovács Gergely, a Nielsen ügyfélkapcsolati vezetője a közleményben rámutatott arra, hogy a pozitív makrogazdasági mutatók és a Nielsen által is mért folyamatosan emelkedő fogyasztói bizalom várhatóan stabil bővülést hoz majd a következő negyedévekben is mind az élelmiszerek, mind a vegyi áruk piacán.

A piackutató elemzése szerint Európában a főbb országok gazdaságának a 2016-os teljesítménnyel szemben tapasztalható, gyorsabb növekedése mögött a megemelkedett fogyasztói kereslet áll, valamint az emelkedő, de továbbra sem számottevő infláció és a foglalkoztatottsági mutatók javulása.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább folytatódik az adócsökkentés

  Tovább folytatódik az adócsökkentés

  Egyértelműen tovább folytatódik az adócsökkentés Magyarországon – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Veszélyes lehet a külföldi tojás

  Veszélyes lehet a külföldi tojás

  A külföldről származó tojások egészségügyi kockázatot hordozhatnak, ezért a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége az ellenőrzött termelésből származó magyar tojást ajánlja a fogyasztóknak.

 • Megőrül az időjárás! 10 fokos lehűlés várható a hétvégén

  Megőrül az időjárás! 10 fokos lehűlés várható a hétvégén

  Mintegy 10 fokos lehűlés várható a hétvégén, néhol még napközben is csak 15 Celsius-fokig melegszik fel a levegő. Kezdetben sokfelé, majd helyenként várható csapadék, de a nap is kisüt majd – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.