EUR: 349,20 Ft
CHF: 327,16 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb VIII.kerület

A magyar nép mindig hitt az igazában

„A mi nemzetünk mindig a múltjából merített erőt újabb és újabb kihívásaihoz, ezért ne féljünk 56 szelleméhez fordulni ma sem” – fogalmazott a Corvin közben rendezett ünnepi megemlékezésében Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. – Most is idegen hatalmak akarják kijelölni, hogy ki és hogyan vezesse Magyarországot. Így tehát most ismét a szabadságunk és a függetlenségünk a tét! – tette hozzá.

A neves francia filozófus, Albert Camus szavait idézte a Corvin közben rendezett 1956-os önkormányzati megemlékezésen Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. Az egzisztencialista gondolkodó 1956-ban papírra vetett sorai szerint „a legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullni.”


Kocsis Máté úgy fogalmazott ismét a szabadságunk és a függetlenségünk a tét

 

Kocsis Máté szerint ezek a mondatok akár ma is születhettek volna, a mostani helyzet annyira hasonlít a hat évtizeddel ezelőttire.

Bácskai János, Ferencváros polgármestere a Tűzoltó utcai felkelők üzenetét tolmácsolta az ünneplőknek

– Hiába telt el 61 év, Magyarország ma is a fülüket betömőkkel és szemüket eltakarókkal küzd, de ma is sokan kívánják, hogy a magyar nép ellenállása megmaradjon. Ahogy 56-ban, úgy most is mások akarnak a fejünk fölött dönteni arról, hogyan éljünk. Most is fenyegetnek minket, ha nem engedelmeskedünk. Most is idegen hatalmak akarják kijelölni, hogy ki és hogyan vezesse Magyarországot. Most is a felhatalmazás nélküli, hangos és erőszakos kisebbség végzi itthon a külföld parancsának végrehajtását. Így tehát most ismét a szabadságunk és a függetlenségünk a tét! – fogalmazott a polgármester.


Sántha Péterné alpolgármester, Kocsis Máté polgármester és Sára Botond alpolgármester koszorúz

A forradalom ikonikus helyszínén rendezett ünnepségen felszólalt Bácskai János, Ferencváros polgármestere is. A két kerület közös megemlékezése természetes, hiszen az Üllői őt két oldalán alakult csoportok vállt vállnak vetve küzdöttek a bevonuló tankok ellen. Bácskai János Kocsis Máté szavaihoz kapcsolódva arról beszélt, hogy a forradalom szellemisége ma is él, majd Angyal István, a Tűzoltó utcai felkelőcsoport utolsó, megrázó szavait idézte gyermekeinknek szóló üzenetként: „Éljetek, nevessetek teli szájjal, mert mi is így akartunk élni.”

Az ünnepség végén az önkormányzat képviselőit követően kerületi polgárok is megkoszorúzták a pesti srácok szobrát.

A pesti srácok emléke előtt kerületi lakosok is tisztelegtek

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.