EUR: 322,35 Ft
CHF: 281,70 Ft
2018. október 18., csütörtök
Lukács

Egyéb Nagykanizsa

A második honfoglalás

Közösen ünnepelte a reformáció emléknapját a nagykanizsai református és evangélikus gyülekezet. Az ötszázadik évfordulón felavatták azt az emléktáblát, amelyet a Dunántúli Református Egyházkerület ajándékozott ebből az alkalomból a Kálvin téri templom közösségének.

Az ünnepi istentiszteleten Koch Szilvia evangélikus lelkész hirdetett igét, aki úgy fogalmazott, a keresztények élete akkor válik teljessé, ha minél jobban megismerik Jézust, s aktívan részt vesznek a közösség életében. Emlékeztetett, az emlékévben számos programot szerveztek a város protestáns gyülekezetei, amelyek a hitbéli erősödést is szolgálták.


Az emléktáblát – amelyen az olvasható: Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz – Hella Ferenc református és Makoviczky Gyula evangélikus lelkész leplezte le, Balogh László presbiter pedig beszédében kiemelte, a megtisztelő alkalom módot ad arra, hogy köszönetet mondjunk az ősöknek, akiknek a porán járunk. Úgy fogalmazott, a reformáció a második honfoglalásnak tekinthető, amelyért hálát kell adni.

Közösen ünnepeltek Nagykanizsa protestáns gyülekezetei (Fotó: Gergely Szilárd)

– Átérezhetjük, hogy kimeríthetetlennek tűnő kincs birtokosai vagyunk: a Mindenhatóban, egymásban és az örökségünkben – folytatta. – S gyökerek nélkül nincs identitás. Milyen nagyszerű elődeink voltak, mondják is, hogy mindnyájan az ő vállukon állunk. Közöttük nagyon fontos Luther Márton és Kálvin János – lám, annyira magunkénak tekintjük őket, hogy magyar névvel illetjük őket. Olyan mértékben hatottak Magyarországra, a magyar kultúrára, hogy mintegy tiszteletbeli magyarsággal ruháztattak fel, ezért magyarosan írjuk a nevüket.


Luther Márton ötszáz éve, 1517. október 31-én szegezte ki a wittenbergi vártemplom kapujára 95 pontban megfogalmazott tiltakozását. Ezután sokan melléálltak, így lett a reformáció lelki, hitbéli megújulás, s vele együtt jelentős kulturális-társadalmi átalakulás is, összegzett a presbiter, hozzátéve: bárcsak ezek az alapok lennének jellemzőek a ma Európájában is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Szavakban már fellép az illegális migráció ellen az EU, de a valóságban inkább csak átcímkézi és legalizálja – erről beszélt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

 • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

 • Szinte egész Újpest sportolt!

  Szinte egész Újpest sportolt!

  ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.