EUR: 317,94 Ft
CHF: 280,63 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Együttműködnek a visegrádi négyek agrárkutatási intézményei

A visegrádi országok agrárkutatási intézményei együttműködési megállapodást kötöttek a mezőgazdasági kutatások és a tudományos tevékenységek összehangolásáról. A partnerségi egyezményt Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia képviselője írta alá csütörtökön, Budapesten.

Dr. Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a megállapodás aláírásakor elmondta, hogy az aláíró országok agrárkutatási intézményeit számos hasonlóság köti össze, például az, hogy mindannyian hisznek a tudás erejében, ami generációkat és országokat képes jólétben és biztonságban tartani.


„A rendezvényen a V4-es magyar elnökséghez kapcsolódva egy olyan szakmai hálózatot kívánunk létrehozni, ahol a résztvevő agrárkutatási intézmények, vagy az agrárkutatást koordináló ernyő-szervezetek készek a globális kihívások elleni minél eredményesebb küzdelem érdekében összehangolni kutatási tevékenységüket. Kölcsönösen megosztani egymással tapasztalatainkat, eredményeinket azért, hogy a közép-európai térség minél eredményesebben tudjon felkészülni a sorakozó problémák kezelésére” – hangsúlyozta Gyuricza Csaba.

A főigazgató kiemelte, hogy a globális élelmezési, környezeti és népvándorlási kihívások közepette az együttműködés a legfőbb erő, melynek köszönhetően közös tudományos folyosókat nyithatunk és elébe mehetünk a problémáknak. Megjegyezte, hogy az Európára nehezedő migrációs nyomás csillapítására a karitatív intézkedések mellett, a rendfenntartó határok biztosításán túl, agrárfejlesztéseket is kell exportálni. A főigazgató szerint a mezőgazdaság tudásexportja nem kiegészítő opció a migráció megfékezésére, hanem a fundamentuma. Ahol nincs munka, ahol nincs elegendő élelmiszer, onnan előbb utóbb az emberek is eljönnek oda, ahol ezeket megtalálják – mondta.


Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében a megállapodásra mérföldkőként tekintett, mely új fejezetet nyit a közép-európai agrár-, élelmiszergazdasági és környezetvédelmi kutatásban és együttműködésben. „A kelet-közép- európai táj érték, és fontos, hogy a kutatás- fejlesztés eredményeit hasznosítsák a térség gazdálkodói is. A V4-ek feladata, hogy olyan életminőséget, élelmiszerminőséget, kutatási és termelési színvonalat produkáljanak, amely versenyképes és méltó a visegrádi országokhoz” – fűzte hozzá a miniszter. Emellett a klímaváltozás problémájára is felhívta a figyelmet, illetve üdvözölte az ötletet, miszerint a V4-ek között egy egységes virtuális platform jöjjön létre a tapasztalatok és javaslatok megosztására.

Az együttműködés példás lépéseként Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója felajánlotta a visegrádi országoknak az Algériában, Tunéziában, Marokkóban, Kenyában, Ghánában, Nigériában és Elefántcsontparton meglévő magyar kapcsolatokat annak érdekében, hogy így együtt, még eredményesebbek lehessenek az euromediterrán és szubszaharai térség problémáinak megoldásában.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Sneider: Inkább muszlim, mint zsidó!

  Sneider: Inkább muszlim, mint zsidó!

  Igen gyengécske magyarázattal szolgált új felesége esküvői náci karlendítése kapcsán Sneider Tamás Jobbik-elnök, aki szerint “csak poénkodtak” a kiszivárgott videón. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy az egykori radikálisok átírnák saját múltjukat, de most az is kiderült: nem csak a régmúltban, a néppárti fordulat óta is leginkább a náci romantika fakasztja őket mosolyra.

 • Rögtönítélő bíróságokat akarnak Sorosék

  Rögtönítélő bíróságokat akarnak Sorosék

  Brüsszel és a Soros-szervezetek korlátozni akarják a tagállamok függetlenségét, fejük fölé kineveznének egy úgynevezett független szakértői testületet, amely valójában egy rögtönítélő bíróság lenne – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

 • Egyre rejtélyesebb a kizuhant kislány ügye

  Egyre rejtélyesebb a kizuhant kislány ügye

  Újabb személyt gyanúsíthatnak meg a kistarcsai gyermektragédia ügyében. A hároméves Pannikának, aki kizuhant a negyedikről, a szüleit és a rá vigyázó keresztanyját is meggyanúsították már, a gyerek vérében pedig alkoholt találtak.