EUR: 322,13 Ft
CHF: 281,61 Ft
2018. október 18., csütörtök
Lukács

Sport

A módszer, ami új szintre emelheti a felkészülést az élsportban

Egy Magyarországon meglehetősen új módszerrel, a személyiségfejlesztő lovastréninggel tökéletesíthetik felkészülésüket az élsportolók – írja az Origo.hu. A foglalkozásokat természetesen bárki kipróbálhatja, aki úgy érzi, élete valamely területén változásra, fejlődésre szorul.

A lap szerint a szisztéma kitalálói és fejlesztői azért a lovakat választották, mert ez az az állat, amelyik a legtisztább és legőszintébb visszajelzést tudja adni az ember állapotáról az adott pillanatban. Viselkedésével tökéletesen visszatükrözi, hogy milyen érzelmi szinten, milyen hangulatban van a partnere. A lóval asszisztált tréningen végzett feladatok pontos leképezései a hétköznapi életnek, a tréning résztvevői pedig ugyanúgy reagálnak az egyes kihívásokra, ahogyan teszik azt a saját életükben.


Előnye a tantermi tréningekkel szemben, hogy a hagyományostól teljesen eltérő környezetben, nem megszokott partnerrel kell jelen lenni és együttműködni. Valamint gyors a visszajelzés, hiszen a ló reakciói őszintén árulkodnak arról, hogy a feladatokat végző személy mennyire határozott, magabiztos, félénk, határozatlan, és hogy mennyire őszinte.

/Forrás: Origo.hu

 

A módszert a Ferencváros férfi kézilabda csapatának edzője, Adorján László a játékosokkal együtt már kipróbált.


Rendkívül érdekes volt, hogy ilyen jellegű lovas feladatok után mennyire pontos pszichológiai értékelést lehet adni. A visszajelzések, amiket kaptunk a trénerektől, igazolták, hogy a lovakkal való foglalkozásoknak komoly szerepük lehet a közösségformálásban, a csapatkohézió kialakításában és a közösségen belüli feladatmegosztásban – fogalmazott Adorján a fradi.hu-nak.

Udvarhelyi Hajnalka, aki itthon alkalmazza a módszert hangsúlyozza, hogy a ló azért tökéletes partner, mert nem áll érdekében sem jót, sem rosszat állítani a társáról, vagyis tökéletesen érdekmentes, objektív visszajelzést ad.

Segít a kudarc- és sikerélmény feldolgozásában, a csapategység kiépítésében és megerősítésében, a közös célok meghatározásában, valamint az oda vezető út megtalálásában is. Egyéni sportolók esetén a legfontosabbat, a pillanatra való koncentrálást tanítja meg a módszer – mondta Udvarhelyi az Origonak.

/Forrás: Origo.hu

 

Udvarhelyi Hajnalka több mint tíz évig dolgozott multinacionális vállalatoknál, mielőtt a lovastréningek vezetésére váltott. “Megtapasztaltam azt, milyen nehéz helytállni dolgozó nőként, feleségként és anyaként. Összetett és fárasztó feladatkör minden szépségével együtt. Munka mellett kezdtem el a trénerképzést, és volt egy pont, amikor rájöttem, hogy csak ezzel szeretnék foglalkozni, mert ettől vagyok boldog és teljes. Szeretném minél több embernek átadni mindazt, amit eddig én is kaptam a lovaktól.

Kapcsolódó Cikkek

  • 60 országból 40 ezer jegyet vettek a birkózó vb-re

    60 országból 40 ezer jegyet vettek a birkózó vb-re

    Minden idők legnagyobb birkózó-világbajnokságának ad otthont október 20. és 28. között fővárosunk. A Papp László Budapest Sportarénában rendezendő vb-t óriási érdeklődés övezi: 114 ország 860 birkózója és a mintegy 2000 akkreditált vendég mellett mintegy 40 ezer szurkolót várnak a nyolcnapos eseményre.

  • Elkészült férfi vízilabda csoportbeosztása

    Elkészült férfi vízilabda csoportbeosztása

    A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elkészítette a férfi Magyar Kupa csoportküzdelmeinek sorsolását: az elmúlt szezon első négy csapatát kiemeltként “szétosztották”, ahogyan hozzájuk a negyedik-nyolcadik helyezetteket is külön négyesekbe rakták.