EUR: 363,77 Ft
CHF: 344,37 Ft
2020. április 07., kedd
Herman

Külföld

A New York-i merénylő az USA-ban radikalizálódott

A nyolc halálos áldozatot követelő keddi New Yorki merénylet elkövetője kapcsolatban állt az Iszlám Állammal és az Egyesült Államokban radikalizálódott – erősítette meg az amerikai sajtóértesüléseket Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szerdán a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva.

A 29 éves üzbég származású férfit, akit Sayfullo Saipov néven azonosítottak a hatóságok, egy “megrontott, hitvány alak, aki kapcsolatban állt az Iszlám Állammal, és az Egyesült Államokban radikalizálódott” – mondta, és hozzátette: a merénylő “a magányos farkas modellje”.


Az amerikai hatóságok adatai szerint a merénylő az Egyesült Államokba érkezése után kezdett el informálódni az Iszlám Államról és az radikális iszlámizmusról – mondta a belügyi szervektől kapott tájékoztatása alapján, de más részleteket nem közölt a jelenleg is folyó nyomozásról.

A kormányzó hangsúlyozta, hogy a merénylet nem fogja elhinteni a terrorfélelmet a New Yorkiak körében.


Donald Trump amerikai elnök szerdai Twitter-üzenetében az amerikai külügyminisztérium vízumlottó rendszerét kárhoztatta, amelynek keretében az Egyesült Államokba érkezhetett a merényletet elkövető üzbég férfi.

“A terrorista az úgynevezett sokszínű vízumlottó program keretében jött hazánkba” – írta üzenetében, amelyben kárhoztatta Chuck Schumert, New York demokrata párti szenátorát, amiért támogatta a programot az amerikai kongresszuban. “Én érdemeken alapuló vízumprogramot akarok, nem a demokraták lottórendszerét. Sokkal szigorúbbnak kell lennünk” – írta az elnök.

A köznyelvben zöldkártyaprogramnak nevezett vízumrendszer keretében 1995 óta mintegy 50 ezer embert engedtek be évente az Egyesült Államokba a több millió jelentkezőből.

Kapcsolódó Cikkek:

Kapcsolódó Cikkek