EUR: 317,94 Ft
CHF: 280,63 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Veszprém

A nyugdíjas-szövetkezetekkel mindenki jól jár

Szűk két hónap után már látszik, hogy Veszprémben is van igény a nyugdíjas-szövetkezetekre. A nemrég bevezetett új foglalkoztatási forma előnyeiről kérdeztük a Nyugodt Napok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnökét.

– A cégek nyitottak a nyugdíjas munkavállalók felé, több munkalehetőség van, mint amennyi nyugdíjas jelentkezett eddig, és olyan területeken is hiány mutatkozik, amelyek korábban telítettek voltak: a szövetkezet takarítóból, konyhai kisegítőből is több tíz embert tudna azonnal elhelyezni – foglalta össze a munkaerőpiac helyzetét kérdésünkre Vojcskó János.


Vojcskó János szerint a cégek nyitottak a nyugdíjasok felé (fotó: Domján Attila)

A szövetkezet az ősz elején kezdte meg működését, miután az Országgyűlés lehetővé tette a nyugdíjasok ilyen rendszerben történő alkalmazását. Ez a foglalkoztatási forma mindenki számára előnyös: aki a nyugdíjas-szövetkezeten keresztül vállal munkát, az nem veszti el a nyugdíját, lehetősége van arra, hogy részmunkaidőben akár csak néhány órás feladatokat vállaljon, és a fizetése is magasabb lehet, mintha szövetkezet bevonása nélkül vállalt munkával próbálná kiegészíteni a nyugdíját. Szintén előny, hogy a szövetkezet élelmiszerben is fizethet a nyugdíjas munkavállalóknak, akiknek ez a bevétele a személyi jövedelemadó alól is mentesül. De jól járnak a cégek is, hiszen nem kell befizetniük a foglalkoztatás után előírt járulékokat, csak a szövetkezet – általában nyolcszázalékos – jutalékát.

A szövetkezetek csak a tagjaikat helyezhetik ki külső szolgáltatásra, munkavégzésre. A tagság feltétele az egyszeri ezerforintos vagyoni hozzájárulás befizetése.

Kapcsolódó Cikkek