2020. június 01., hétfő
Tünde

Egyéb Veszprém

A nyugdíjas-szövetkezetekkel mindenki jól jár

Szűk két hónap után már látszik, hogy Veszprémben is van igény a nyugdíjas-szövetkezetekre. A nemrég bevezetett új foglalkoztatási forma előnyeiről kérdeztük a Nyugodt Napok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnökét.

– A cégek nyitottak a nyugdíjas munkavállalók felé, több munkalehetőség van, mint amennyi nyugdíjas jelentkezett eddig, és olyan területeken is hiány mutatkozik, amelyek korábban telítettek voltak: a szövetkezet takarítóból, konyhai kisegítőből is több tíz embert tudna azonnal elhelyezni – foglalta össze a munkaerőpiac helyzetét kérdésünkre Vojcskó János.


Vojcskó János szerint a cégek nyitottak a nyugdíjasok felé (fotó: Domján Attila)

A szövetkezet az ősz elején kezdte meg működését, miután az Országgyűlés lehetővé tette a nyugdíjasok ilyen rendszerben történő alkalmazását. Ez a foglalkoztatási forma mindenki számára előnyös: aki a nyugdíjas-szövetkezeten keresztül vállal munkát, az nem veszti el a nyugdíját, lehetősége van arra, hogy részmunkaidőben akár csak néhány órás feladatokat vállaljon, és a fizetése is magasabb lehet, mintha szövetkezet bevonása nélkül vállalt munkával próbálná kiegészíteni a nyugdíját. Szintén előny, hogy a szövetkezet élelmiszerben is fizethet a nyugdíjas munkavállalóknak, akiknek ez a bevétele a személyi jövedelemadó alól is mentesül. De jól járnak a cégek is, hiszen nem kell befizetniük a foglalkoztatás után előírt járulékokat, csak a szövetkezet – általában nyolcszázalékos – jutalékát.

A szövetkezetek csak a tagjaikat helyezhetik ki külső szolgáltatásra, munkavégzésre. A tagság feltétele az egyszeri ezerforintos vagyoni hozzájárulás befizetése.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.