EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Pécs

A pécsi oktatást követnék az amerikaiak

Pécsett tartották azt a nemzetközi konferenciát, a First European–American Migration Health Platformot, amelyen a migráció egészségügyi kockázatait tárgyalták. A pécsi orvosokhoz vezető európai és amerikai szakemberek csatlakoztak, és már most jelezte két nagy amerikai egyetem is, hogy alkalmaznák a pécsi oktatási módszert.

Pécsett évek óta foglalkoznak a migrációval kapcsolatos egészségügyi problémák kezelésével, sőt oktatják is azt.


Baranyában 2015 szeptember közepén jelent meg az első migráns csoport, abban az évben több mint 400 ezren mentek át Magyarországon. MTI Fotó: Lendvai Péter

– Az uniós tagállamok közül Magyarországon, méghozzá Pécsen kutatják és tanítják a legmagasabb szinten a migrációs orvoslást, és hiába osztjuk meg tapasztalatainkat más országokkal, egy-két kivételtől eltekintve nem követik a nálunk bevált módszereket – mondta dr. Szilárd István, a Pécsi Tudományegyetem Migrációs Egészségügyi Tanszékének vezetője.

A Európai Polgári Díjjal is kitüntetett Szilárd István szerint ennek is betudható, hogy két évvel ezelőtt, amikor 400 ezer migráns gázolt át Magyarországon, alig merült fel egészségügyi probléma. Ezzel szemben Németországban – bizonyítottan a bevándorlók miatt – kanyarójárvány tört ki.


Szilárd István: a pécsi orvoskar vezetése már a 2000-es évek elején hangsúlyozta, hogy migrációs hullám várható (Fotó: MTI Fotó: Sóki Tamás)

– A konferencián arról is szó esett, hogy az a képzési program, amelyet a Pécsi Tudományegyetem kidolgozott, az Egyesült Államokban is újdonság, éppen ezért egy ohiói és egy toledói egyetem is szeretne együttműködési szerződést kötni a pécsi intézménnyel, hogy a migrációs egészségüggyel kapcsolatban közös oktatási módszereket dolgozzunk ki, amelyeket idehaza és az USA-ban is alkalmaznánk – hangsúlyozta Szilárd István.

Emellett pedig létrehoznak egy olyan weboldalt, amelyen keresztül folyamatosan tartják majd a kapcsolatot a két amerikai egyetemmel. De mellette más egyetemekről és civil szerveződésekből is csatlakozhatnak szakértők, akik a pécsiekkel közösen dolgoznak – tette hozzá Szilárd István.

A pécsi csoport egyébként nemrég járt kint Amerikában, hogy tanulmányozza az ottani rendszert, az Egyesült Államokban – Európával szemben – egyértelmű és szigorú egészségügyi szabályok vonatkoznak a bevándorlókra.

– Ha az ottani közegészségügyi intézet valamit elrendel, mindegyik állam követi. Az Európai Unión belül csak ajánlások fogalmazódnak meg – teszi hozzá Szilárd István.

Szilárd István idén szeptemberben vehette át a 2008-ban alapított Európai Polgári Díjat. Ez a nem uniós polgároknak és szervezeteknek odaítélhető Szaharov-díj mellett az EU másik jelentős kitüntetése. Olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és civil szervezeteket díjaznak, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, illetve európai szinten is értékelhető, komoly teljesítményt nyújtottak működési területükön. 

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.