EUR: 317,54 Ft
CHF: 280,06 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Pécs

A pécsi tűzoltó egy kilencéves gyermek életét mentette meg

A közelmúltban Kopasz Zsolt tűzoltó főhadnagy hősies helytállásról tett tanúbizonyságot, megmentve egy kilencéves gyermek életét. Cselekedete elismeréseként november 21-én dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM OKF főigazgatója ajándéktárgyat adományozott a főhadnagynak.

Október közepén a pécsi hivatásos tűzoltókat egy belvárosi épülethez riasztották, amelynek tetejéről egy kilencéves kisfiú akarta a mélybe vetni magát.


A tűzoltók percek alatt a helyszínre érkeztek és azonnal végrehajtották a szükséges biztonsági óvintézkedéseket. Felkészülve a legrosszabbra, szivacsokat és pokrócokat fektettek le az épület oldala mentén, majd igyekeztek az öngyilkossággal fenyegetőző fiút a lehető legkevésbé zavaró vagy ijesztő módon megközelíteni.

Kopasz Zsolt érkezett meg elsőként a zavart állapotban levő gyermekhez, aki mindaddig csupán egy rendőrnővel volt hajlandó néhány szót váltani. Szerencsére a tűzoltónak sikerült a kisfiú szimpátiáját megnyernie, így az közel engedte magához. Miközben próbálta a gyermeket valamelyest megnyugtatni és biztosítani őt arról, hogy nem akarja bántani, az eset megoldását végül a kolléga ruhájára rögzített rádió segítette elő, az ugyanis éppen megszólalt, felkeltve ezzel a fiú figyelmét. A tűzoltó az alkalmat megragadva felajánlotta neki, hogy ha szeretné, akár ő is beszélhet a rádióba, amibe a gyermek beleegyezett. A rádió átnyújtásakor a tűzoltó gyorsan behúzta a fiút a tető széléről, megelőzve ezzel a történet tragikus kimenetelét. Kopasz Zsolt ezután levitte őt az épület tetejéről és átadta az Országos Mentőszolgálat helyszínen tartózkodó egységének.


Az ilyen esetekre nincs előírás vagy szabály, ami garantálná a sikert. Hatalmas a felelősség, másodpercek alatt kell döntéseket hozni, egy rossz mozdulat is végzetes lehet.

Az ajándéktárgy átadását követően Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, főigazgató-helyettes a hősies helytállásáért elismerésben részesült kollégához szólva annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a tűzoltó ismerje fel a problémás helyzeteket és cselekedjen megfelelően.

Kopasz Zsolt tűzoltó főhadnagy 2005 óta szolgál, Hunor-tag, okleveles védelmi igazgatási vezető, egy négyéves kisfiú édesapja.

Öngyilkossági gondolatok esetén az Ifjúsági Lelki Elsősegély a 137-00-s ingyenes számon hívható hétköznapokon 17–21 óra között. Honlap: www.ifjusagi-lelkisegely.hu

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.