EUR: 323,23 Ft
CHF: 283,13 Ft
2018. október 19., péntek
Nándor

Sport

A Real Madridot is várja a DAC elnöke

A múlt pénteken adták át a dunaszerdahelyi Mol Aréna főtribünjét. A DAC–Slovan rangadón (2-1) telt ház, azaz tízezer ember várta a csapatokat. Világi Oszkárral, a szlovákiai klub tulajdonosával beszélgettünk a jelenről és a jövőről.

– Igaz, hogy olyan elvakult, megrögzött DAC-szurkoló, hogy az esküvőjére az utolsó pillanatban esett be a meccs miatt?

– Természetesen, hiszen itthon játszotta DAC, de mentségemre szóljon, időben odaértem a szertartásra, mert a szünet után elindultam.

– Ön szerint mi az oka, hogy bár Magyarországon jóval több pénz jut a focira, a szerényebb összegekből gazdálkodó Szlovákia mégis eredményesebb?

– Több és jobb szakemberre lenne szüksége a magyar futballnak. Aligha lehet elvárni, hogy azonnal szárnyaljon a labdarúgás, de komoly előrelépést jelentene, ha magyar fiatalok is külföldi csapatoknál edződnének. Nézze meg a szlovák válogatottat, alig egy-két focistát adnak a hazai klubok, a többség kint bizonyít.

– Nem tolongtak a szlovákiai befektetők a stadionépítésnél.

– Az igaz, hogy az állam nem nyúlt a zsebébe, a költségvetés alig tizenvalahány százalékát azért állta, de más klubok sokkal több közpénzt kaptak. Ez egy korszerű stadion, a szlovákiai magyarság futballszentélye, a DAC-szellemiség székhelye, ahol most már a Real Madridot vagy a Chelsea-t is fogadhatjuk. Jövő tavaszra elkészül a teljes beruházás, 13 ezres lesz a létesítmény befogadóképessége.

– Magyarországon a stadionberuházások költségeit a politikai térben mindjárt átváltják lélegeztetőgépekre. Itt nem érték támadások, bírálatok futballszenvedélye, költekezése miatt?

– Nem elég bizonyíték, hogy Dunaszerdahelyen mindenki erről beszél? A csallóköziek imádják a focit, istenítik a csapatot. S mi lesz itt, ha megvalósul az álmunk, és bajnokok leszünk? Szlovákiában a politikusokat nem nagyon érdekli a foci, senkit sem zavart, hogy a DAC fiataljai néhány éve falusi kölcsönpályán gyakoroltak. Szerencsére azonban már elkészült az utánpótlásbázisunk, ahol 250 gyerek játszhat. A futball fontos az embereknek, jó, hogy Magyarországon költenek rá, előbb-utóbb eredménye is lesz.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • 24 éremmel zártuk az ifjúsági olimpiát

  24 éremmel zártuk az ifjúsági olimpiát

  Magyarország 24 éremmel – 12 arannyal, 7 ezüsttel és 5 bronzzal – zárta a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiát. Ez minden idők legjobb szereplése. Fiatal sportolóink közül az úszó Milák Kristóf és Késely Ajna volt a legeredményesebb három-három győzelemmel, előbbinek pedig még egy ezüstje is van.

 • Hajrá, magyarok!

  Hajrá, magyarok!

  Holnap kezdődik az év legnagyobb hazai rendezésű sporteseménye, a budapesti birkózó-világbajnokság.

 • UFC-bajnok a birkózó vb-n!

  UFC-bajnok a birkózó vb-n!

  Október 21-én és 22-én itt lesz Henry Cejudo, aki idén az UFC bajnoka lett 57 kg-ban. Ő az első olyan ketrecharcos, aki korábban olimpiai bajnoki címet szerzett birkózásban, Pekingben (szabadfogás 55 kg).