2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Program Zalaegerszeg

A Seuso-kincs Zalaegerszegen

Pannónia mérhetetlen gazdagságát szimbolizálja az ezüst Seuso-kincs, amelynek 14 ismert darabja a zalai megyeszékhelyen már látható november 28-tól. A késő római ötvösművészeti remekművekből álló Seuso-kincs zalaegerszegi bemutatása kivételes alkalom, része a megyeszékhely 770 éves jubileumát ünneplő eseményeknek.

A Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása mindössze hat városba látogat el (Egerszegen kívül Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár), így nemcsak a megyéből, de az egész régióból várhatók érdeklődők. Az érintett városok közönsége nem pusztán az ötvösremek edényeket láthatja, ugyanis a kiállítás és a hozzá kapcsolódó kis füzet bemutatja a római provincia életét is, körülírva Seuso személyét és a római villakultúra gazdagságát, sajátosságait. A kollekció zalai leletekkel is kibővül: a szakemberek a fenékpusztai és zalalövői ásatások anyagából válogatnak a tematikához illő, az étkezési kultúrát illusztráló darabokat. A kiállításhoz speciális látogatási feltételek társulnak.


Részlet a Seuso kincsekből Fotó: Göcseji Múzeum

A tárlatot november 29. és december 17. között mindennap (vasárnap és hétfőn is) reggel 8-tól este 8-ig, tehát napi 12 órában lehet látogatni a Göcseji Múzeum átalakított Kisfaludi Strobl-termében. Egyszerre maximum 40 fő tartózkodhat bent, nagyobb táska nem vihető be, a fotózásnak pedig minden formája (a telefonos is) tilos. Mivel az iskolák számára is tartanak fenn időpontokat, délelőtt 10 óráig, illetve 11.30-tól 14 óráig nem tudnak egyéni látogatókat fogadni, 15-től 16 óráig is csak korlátozottan. A hétvége azonban kizárólag az egyéni látogatóké, december 2-án, szombaton pedig ingyenes a belépés.

A Seuso kincs egy darabja Fotó: Göcsej Múzeum

Kapcsolódó Cikkek

  • Ennio Morricone visszatér Budapestre!

    Ennio Morricone visszatér Budapestre!

    2019. január 23-án újabb nagyszabású koncertet ad Budapesten az idén 90. születésnapját ünneplő Ennio Morricone. A világ talán legnagyobb hatású filmzene szerzője tavaly még úgy gondolta, a jövőben a turnék helyett zeneszerzői munkásságára kíván fókuszálni.

  • AVATAR-kiállítás nyílik az Andrássy Élményközpontban

    AVATAR-kiállítás nyílik az Andrássy Élményközpontban

    Budapesten indul február elején az AVATAR: Discover Pandora kiállítás európai turnéja. A kiállítás megragadja és elhozza a földre egy idegen világ lenyűgöző szépségét, egyedi betekintést kínálva, hogy Pandora szemszögéből milyennek látszik saját bolygónk.