EUR: 319,38 Ft
CHF: 282,05 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

A szórványmagyarság a magyar kultúra védőbástyája

A szórványmagyarsághoz tartozók az utolsó bástyái, hű őrzői a magyar kultúrának, ezért a kormányzat számos programmal támogatja megmaradásukat – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára egy szerdai budapesti tanácskozáson.

Szilágyi Péter a magyar szórvány napján a Nemzetpolitikai Kutatóintézet rendezvényén hangsúlyozta: anyanyelvünk megtartása egyet jelent életben maradásunkkal, ezért ez az anyaországban élőknek is elemi feladatuk.


Az igazi küzdelmet azonban nem az anyaországban élő magyarok vívják a nyelv megtartásáért, hanem a határainkon túlra szakított honfitársaink, közülük is elsősorban a szórványban élők – tette hozzá a politikus.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: ma Európában, amikor “nap mint nap újabb harcot kell vívnunk a minket elsöpörni akaró nemzetietlen erőkkel szemben és ősi értékeink kiveszőben vannak”, különösen ragaszkodnunk kell keresztény gyökereinkhez, kultúránkhoz és nyelvünkhöz. Annál inkább – folytatta -, mert az adatok szerint fogyatkozik a határon túli és különösen a szórványban élő magyarság lélekszáma. Hozzátette: a felvidéki, az erdélyi és a vajdasági adatokból kimutatható, hogy 2001 és 2011 között a tömbmagyarság létszáma 8 százalékkal csökkent, a szórványban élők pedig mintegy 25 százalékkal lettek kevesebben.


A polgári kormány ezért elsődleges feladatának tartotta és tartja, hogy kiemelt figyelmet fordítson a szórványban élőkre – hangsúlyozta.

Szilágyi Péter közölte: a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében az elmúlt egy évben, 17,15 milliárd forint felhasználásával 76 új óvoda épült a határon túli magyarlakta területeken, és 200 óvodát újítottak fel. A kormány októberben döntött a program folytatásáról, így újabb 21,5 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra – fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy szórványkollégiumokat létesítettek az erdélyi Magyarlapádon és Szamosújváron.

Felismerték, hogy a személyes kapcsolat is fontos a Felvidék, Kárpátalja, a Partium, Erdély, a Vajdaság, a Muravidék, a Drávaszög és az Őrvidék szórványközösségeivel, ezért 2015 óta, a Petőfi Sándor-program keretében 140 fiatal látogatott el 9-9 hónapra ezekhez a közösségekhez. Továbbá 2017-ben 65 ösztöndíjas segíti a szórványszervezetek munkáját. Tevékenységüknek köszönhetően számos helyen újra elindult a magyar nyelv oktatása, a néptánctanítás, és rendszeresen hozzájárulnak magyar napok megrendezéséhez – sorolta az intézkedéseket Szilágyi Péter.

A tanácskozás fókuszában az anyanyelvi oktatást korlátozó ukrán törvény okán a Kárpátalján élő szórványmagyarság helyzete állt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Magasan vezet a Fidesz

  Magasan vezet a Fidesz

  Nem igazán veheti fel a versenyt a Fidesszel szemben egyik párt sem, ugyanis a biztos szavazók 53%-a támogatja a kormánypártot – derült ki a Századvég januári elemzéséből.

 • Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

  Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

  Bár évek óta az az ellenzéki narratíva, hogy a magyar orvosok az egészségügyi rendszer áldatlan állapotai miatt vállalnak külföldön munkát, Jens Spahn német egészségügy miniszter rácáfolt: Németországban legalább ekkora problémát okoz az évtizedes jelenség, olyannyira, hogy a németek uniós szabályozást szorgalmaznak.

 • Tovább fogyatkozik a Jobbik

  Tovább fogyatkozik a Jobbik

  Ismét tömegesen távoztak a Jobbikból. A választások óta darabokra hulló pártot ezúttal Veszprém megyében hagyták el heten, akiknek a szemét szintén szúrja a Jobbik kebelbarátsága a baloldallal.

 • Sorosnak kedvező döntést szavazott meg az EP

  Sorosnak kedvező döntést szavazott meg az EP

  A Fidesz szerint ismét bebizonyosodott, hogy a brüsszeli migrációs politika mögött Soros György áll. Az Európai Parlament (EP) ugyanis megszavazta, hogy  az európai emberek pénzéből több száz millió euróval több pénzt adjanak a Soros-szervezeteknek, támogatva ezzel a migrációt.