EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Szombathely

A Teddy Maci Program Szombathelyen

Játékos feladatokkal, szimulált műtétekkel segítenek legyőzni a kisiskolások orvosokkal szembeni félelmét a Teddy Maci Kórház program keretében. Az Aranyhíd iskola egészségnapján a szombathelyiek is megismerkedhettek a kezdeményezéssel.

A doktor néni, doktor bácsi fehér köpenye, a különböző orvosi eszközök, a vizsgálat menete mind-mind ijesztő lehet egy kisgyermek számára, nem beszélve a szuriról, amellyel ez a korosztály gyakran találkozik. A fogyatékkal élő társaik még nehezebb helyzetben vannak, velük még nehezebb megértetni, hogy mi miért történik. Ebben a folyamatban segít a Teddy Maci Kórház program, amely játékos keretek között igyekszik megismertetni a gyógyítótevékenységet a gyermekekkel.


Játékos formában ismerkedhettek meg az orvosi vizsgálat menetével a gyerekek Fotó:szombathely.hu

Az Aranyhíd iskola egészségnapján a Pécsi Orvostudományi Egyetem hallgatói segítségével nemcsak a felnyitható hasú plüssmackók gyógyultak meg, de közben a gyerekek maguk győződhettek meg arról, hogy ami az orvosnál történik, korántsem olyan rémisztő, mint amekkora félelem övezi. Az állandóan jelen lévő fehér köpeny és a „csúnya, félelmetes eszközök” pedig egy idő után már fel sem tűntek nekik. Ezek után pedig talán éles helyzetben is könnyebben viselik majd a megpróbáltatásokat. Az alapötlet egyébként Skandináviából származik, majd az Orvostanhallgatók Szervezeteinek Nemzetközi Szövetségén keresztül terjedt el a világ számos országában. Magyarországon Budapesten, Pécsett, Debrecenben és Szegeden is nagy sikerrel folyik a program.

A Pécsi Orvostudományi Egyetem hallgatói segítettek Fotó: szombathely.hu

Lendvai Katalin intézményvezető lapunknak elmondta: különböző témájú tájékoztató előadásokkal is várták a tanulókat az egészségnapon. Többek között az elhízással, a kábítószerekkel, a dohányzással és az alkohollal kapcsolatos veszélyekről, valamint a kamaszkori változásokról is hallhattak az Aranyhíd iskola diákjai.


– Nagyon fontos ez a kezdeményezés, mert a kisiskolások a korosztályuknak megfelelően kapnak felvilágosítást. Az egészségre való nevelést pedig minél fiatalabb korban el kell kezdeni – hangsúlyozta köszöntőjében Puskás Tivadar polgármester.

Macit gyógyítottak Fotó:szombathely.hu

Az igazgató asszony szólt arról is, hogy meghívták a Bolyai és a Nagy Lajos Gimnázium orvosi pálya iránt érdeklődő diákjait, így még harmincan csatlakoztak az intézmény egészségnapjához. A rendezvényen szűréseken – vérnyomás, cukor, koleszterin, testtömeg – is részt vehettek az érdeklődők.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.