2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Szombathely

A Teddy Maci Program Szombathelyen

Játékos feladatokkal, szimulált műtétekkel segítenek legyőzni a kisiskolások orvosokkal szembeni félelmét a Teddy Maci Kórház program keretében. Az Aranyhíd iskola egészségnapján a szombathelyiek is megismerkedhettek a kezdeményezéssel.

A doktor néni, doktor bácsi fehér köpenye, a különböző orvosi eszközök, a vizsgálat menete mind-mind ijesztő lehet egy kisgyermek számára, nem beszélve a szuriról, amellyel ez a korosztály gyakran találkozik. A fogyatékkal élő társaik még nehezebb helyzetben vannak, velük még nehezebb megértetni, hogy mi miért történik. Ebben a folyamatban segít a Teddy Maci Kórház program, amely játékos keretek között igyekszik megismertetni a gyógyítótevékenységet a gyermekekkel.


Játékos formában ismerkedhettek meg az orvosi vizsgálat menetével a gyerekek Fotó:szombathely.hu

Az Aranyhíd iskola egészségnapján a Pécsi Orvostudományi Egyetem hallgatói segítségével nemcsak a felnyitható hasú plüssmackók gyógyultak meg, de közben a gyerekek maguk győződhettek meg arról, hogy ami az orvosnál történik, korántsem olyan rémisztő, mint amekkora félelem övezi. Az állandóan jelen lévő fehér köpeny és a „csúnya, félelmetes eszközök” pedig egy idő után már fel sem tűntek nekik. Ezek után pedig talán éles helyzetben is könnyebben viselik majd a megpróbáltatásokat. Az alapötlet egyébként Skandináviából származik, majd az Orvostanhallgatók Szervezeteinek Nemzetközi Szövetségén keresztül terjedt el a világ számos országában. Magyarországon Budapesten, Pécsett, Debrecenben és Szegeden is nagy sikerrel folyik a program.

A Pécsi Orvostudományi Egyetem hallgatói segítettek Fotó: szombathely.hu

Lendvai Katalin intézményvezető lapunknak elmondta: különböző témájú tájékoztató előadásokkal is várták a tanulókat az egészségnapon. Többek között az elhízással, a kábítószerekkel, a dohányzással és az alkohollal kapcsolatos veszélyekről, valamint a kamaszkori változásokról is hallhattak az Aranyhíd iskola diákjai.


– Nagyon fontos ez a kezdeményezés, mert a kisiskolások a korosztályuknak megfelelően kapnak felvilágosítást. Az egészségre való nevelést pedig minél fiatalabb korban el kell kezdeni – hangsúlyozta köszöntőjében Puskás Tivadar polgármester.

Macit gyógyítottak Fotó:szombathely.hu

Az igazgató asszony szólt arról is, hogy meghívták a Bolyai és a Nagy Lajos Gimnázium orvosi pálya iránt érdeklődő diákjait, így még harmincan csatlakoztak az intézmény egészségnapjához. A rendezvényen szűréseken – vérnyomás, cukor, koleszterin, testtömeg – is részt vehettek az érdeklődők.

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.