2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Szombathely

A Teddy Maci Program Szombathelyen

Játékos feladatokkal, szimulált műtétekkel segítenek legyőzni a kisiskolások orvosokkal szembeni félelmét a Teddy Maci Kórház program keretében. Az Aranyhíd iskola egészségnapján a szombathelyiek is megismerkedhettek a kezdeményezéssel.

A doktor néni, doktor bácsi fehér köpenye, a különböző orvosi eszközök, a vizsgálat menete mind-mind ijesztő lehet egy kisgyermek számára, nem beszélve a szuriról, amellyel ez a korosztály gyakran találkozik. A fogyatékkal élő társaik még nehezebb helyzetben vannak, velük még nehezebb megértetni, hogy mi miért történik. Ebben a folyamatban segít a Teddy Maci Kórház program, amely játékos keretek között igyekszik megismertetni a gyógyítótevékenységet a gyermekekkel.


Játékos formában ismerkedhettek meg az orvosi vizsgálat menetével a gyerekek Fotó:szombathely.hu

Az Aranyhíd iskola egészségnapján a Pécsi Orvostudományi Egyetem hallgatói segítségével nemcsak a felnyitható hasú plüssmackók gyógyultak meg, de közben a gyerekek maguk győződhettek meg arról, hogy ami az orvosnál történik, korántsem olyan rémisztő, mint amekkora félelem övezi. Az állandóan jelen lévő fehér köpeny és a „csúnya, félelmetes eszközök” pedig egy idő után már fel sem tűntek nekik. Ezek után pedig talán éles helyzetben is könnyebben viselik majd a megpróbáltatásokat. Az alapötlet egyébként Skandináviából származik, majd az Orvostanhallgatók Szervezeteinek Nemzetközi Szövetségén keresztül terjedt el a világ számos országában. Magyarországon Budapesten, Pécsett, Debrecenben és Szegeden is nagy sikerrel folyik a program.

A Pécsi Orvostudományi Egyetem hallgatói segítettek Fotó: szombathely.hu

Lendvai Katalin intézményvezető lapunknak elmondta: különböző témájú tájékoztató előadásokkal is várták a tanulókat az egészségnapon. Többek között az elhízással, a kábítószerekkel, a dohányzással és az alkohollal kapcsolatos veszélyekről, valamint a kamaszkori változásokról is hallhattak az Aranyhíd iskola diákjai.


– Nagyon fontos ez a kezdeményezés, mert a kisiskolások a korosztályuknak megfelelően kapnak felvilágosítást. Az egészségre való nevelést pedig minél fiatalabb korban el kell kezdeni – hangsúlyozta köszöntőjében Puskás Tivadar polgármester.

Macit gyógyítottak Fotó:szombathely.hu

Az igazgató asszony szólt arról is, hogy meghívták a Bolyai és a Nagy Lajos Gimnázium orvosi pálya iránt érdeklődő diákjait, így még harmincan csatlakoztak az intézmény egészségnapjához. A rendezvényen szűréseken – vérnyomás, cukor, koleszterin, testtömeg – is részt vehettek az érdeklődők.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.