2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Belföld

A “zsákutcás” kvótára épül dublini rendszer javasolt reformja

A Migrációkutató Intézet szerint érthetetlen, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament dublini rendszerrel kapcsolatos javaslatában továbbra is szerepel a “zsákutcát” jelentő kötelező átvételi kvóta intézménye.

Az intézet elemezésében, amelynek sajtóanyagát szerdán juttatta el az MTI-hez, azt írta: fontos áttekinteni a dublini rendszer átalakításáról eddig felmerült elképzeléseket, mert az Európai Unió bonyolult döntéshozatali rendszerében sokszor követni is nehéz, hogy egy adott koncepció, javaslat éppen hol tart. Jelezték: az előzmények felvázolása azért is fontos, mert a dublini szabályozás konfliktusos politikai kérdés; a vonatkozó rendelet és annak tárgyalásai mindig nagy vitát váltottak ki, a migrációs válság pedig még inkább felerősítette a szereplők közötti nézetkülönbségeket és érdekellentéteket.


A Migrációkutató Intézet szerint mindezek tükrében “indokolatlan és érthetetlen”, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament javaslatában továbbra is szerepel a tagállamokat erőteljesen megosztó kötelező átvételi kvóta intézménye, amely felső határ nélküli átvételt tenne lehetővé.

Kiemelték: ez az irány ebben a kiélezett helyzetben nem oldaná meg a migrációs válságot, ellenben alkalmas arra, hogy tovább mélyítse a tagállamok közötti törésvonalakat. Álláspontjuk szerint a kialakult helyzetben egyedül az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács politikai nyomásgyakorlása, illetve a döntéshozatali eljárásban ténylegesen részt vevő, szakminiszterekből álló Európai Unió Tanácsa lehet képes megakadályozni az uniós migrációs politika alakításáról szóló viták további felesleges kiélezését.


A dublini rendszer lényege, hogy az a tagállam folytassa le a menekültügyi eljárást, amelynek területén először lépett be az Európai Unióba a kérelmező.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Fidesz: A klímavédelem céljai változatlanok

  Fidesz: A klímavédelem céljai változatlanok

  A kormánypártok az Országgyűlésben elfogadott határozat alapján megerősítették, hogy a klímavédelmi célok változatlanok a gazdaság és a munkahelyek védelme mellett – tartalmazza a Fidesz-frakció helyettes vezetőjének szerdai, az MTI-hez eljuttatott sajtónyilatkozata.

 • 5 érv a kerékpáros közlekedés mellett

  5 érv a kerékpáros közlekedés mellett

  A járványhelyzet alatt több helyen hoztak olyan intézkedéseket, amelyekkel a biciklis közlekedést könnyítik meg és ösztönzik. Ezek egy része még most is érvényben van, ezért kézenfekvő a biciklit választani a környezetszennyező autó helyett vagy a zsúfoltabb tömegközlekedés helyett.

 • Lecsapott a vihar a Dunántúlra! Videó!

  Lecsapott a vihar a Dunántúlra! Videó!

  Jégesővel érkezett a vihar Magyarország  déli részére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján hívják fel a figyelmet arra, hogy riasztást adtak ki a vihar miatt.

 • A nagycsaládosok a Liget projekt befejezését kérik a fővárostól

  A nagycsaládosok a Liget projekt befejezését kérik a fővárostól

  A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) arra kéri a főváros vezetését, hogy ne akadályozza a Liget Budapest Projekt befejezéséhez szükséges múzeumok és a színház megépítését – tartalmazza az egyesület elnökségének közleménye, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.