2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Külföld

A zsidókat mentő lengyeleknek a legnagyobb nemzeti hősök sorában van a helye

A legnagyobb nemzeti hősök sorában van a helye azoknak a lengyeleknek, akik zsidók életét mentették meg a második világháború idején – írta Andrzej Duda lengyel államfő abban a levelében, amelyet a holokauszt idején zsidókat mentő lengyelekről szóló vasárnapi nemzetközi konferencia résztvevőinek címzett.

Az észak-lengyelországi Torunban megrendezett konferencián felolvasott levélben az államfő azt írta: hősiességükkel ezek az emberek beteljesítették az irgalom, a szolidaritás és az embertársaink szeretetének keresztényi eszményét. Duda hozzátette, hogy az ország történelmének e drámai fejezetét még messze nem ismerik teljes egészében, folyamatosan új tények látnak napvilágot. Rámutatott, hogy a zsidókat mentő lengyelek száma feltehetően több ezerre tehető, de mindegyikük neve soha nem fog kiderülni. Az államfő szorgalmazta, hogy tegyenek meg mindent ezeknek az embereknek a felkutatása érdekében. Ezzel Duda szerint egy olyan hanyagságot pótolnának, amely miatt az utóbbi időben “valótlanságok kezdtek el terjedni Lengyelország modern kori történelméről és a lengyel emberek szerepéről azokban a tragikus eseményekben”.


A rendezvényen részt vevő Beata Szydlo lengyel miniszterelnök kifejtette: a második világháborúban a németek meg akarták semmisíteni a zsidókat, a lengyeleket és más nemzeteket, de volt néhány igaz ember, aki szembeszállt velük. Ezek a lengyel Igazak rengeteget áldoztak fel, a családtagjaikat megölték, gyerekeket gyilkoltak meg a szüleik szeme láttára. Mindazok, akik feláldozták magukat, másokért adták az életüket, és bebizonyították, hogy milyen fontos a szeretet – hangsúlyozta a kormányfő.

Az “Emlékezet és Remény” címmel megrendezett nemzetközi konferencián a miniszterelnök mellett a lengyel kormány és parlament több tagja, valamint holokauszttúlélők és az izraeli kormány képviselői vettek részt.


A PAP lengyel hírügynökség tudósításában kiemelte: a náci Németország által megszállt országok között Lengyelország volt az egyetlen, ahol halálbüntetéssel sújtották azokat, akik segítettek zsidó származású honfitársaiknak. Mégis a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet által számon tartott mintegy 26 ezer Világ Igaza között több mint 6700 lengyel szerepel.

Kapcsolódó Cikkek