EUR: 317,94 Ft
CHF: 280,59 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Áder: Az EU-nak növelnie kell a Jordániának nyújtott menekültügyi forrásokat

Az Európai Uniónak növelnie kell a Jordániának nyújtott menekültügyi forrásokat – mondta Áder János hétfőn, amikor megbeszélést folytatott II. Abdalláh jordániai uralkodóval Ammánban.

A köztársasági elnök ötnapos hivatalos látogatásra érkezett a Jordán Hásimita Királyságba hétfő hajnalban.


Az ünnepélyes fogadtatást követő kétoldalú találkozón mindkét fél kiválónak ítélte a két ország kapcsolatait. Áder János elismerését fejezte ki a jordániai uralkodónak országa menekültellátásban nyújtott teljesítményéért és azért a harcért, amelyet Jordánia a terrorizmus ellen vív.

A köztársasági elnök szintén példaértékűnek nevezte II. Abdalláh erőfeszítéseit Jordánia társadalmi békéjének megőrzése érdekében. Áder János kiemelte: Jordánia békéje a térség stabilitásának szempontjából is nagyon fontos. Az államfő hangsúlyozta, hogy stabil állam és elkötelezett politikai vezetés nélkül a társadalmi békét nem lehet fenntartani.

Áder János a megbeszélésen leszögezte, hogy az Európai Uniónak több forrást kell nyújtania Jordániának a menekültek ellátására. Az államfő példa nélkülinek nevezte, hogy hat év alatt másfél millió menekült érkezett Jordániába, s ezzel az országban élők száma 14 százalékkal emelkedett.

A két államfő megállapította, hogy a magyar-jordániai kapcsolatok intenzívebb szakaszba értek. Áder János magyarországi látogatásra hívta meg II. Abdalláh királyt, aki a meghívást elfogadta.

A nap folyamán Áder János hivatalos megbeszélést folytat a jordániai miniszterelnökkel, valamint a szenátus és a képviselőház elnökével is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sneider: Inkább muszlim, mint zsidó!

  Sneider: Inkább muszlim, mint zsidó!

  Igen gyengécske magyarázattal szolgált új felesége esküvői náci karlendítése kapcsán Sneider Tamás Jobbik-elnök, aki szerint “csak poénkodtak” a kiszivárgott videón. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy az egykori radikálisok átírnák saját múltjukat, de most az is kiderült: nem csak a régmúltban, a néppárti fordulat óta is leginkább a náci romantika fakasztja őket mosolyra.

 • Rögtönítélő bíróságokat akarnak Sorosék

  Rögtönítélő bíróságokat akarnak Sorosék

  Brüsszel és a Soros-szervezetek korlátozni akarják a tagállamok függetlenségét, fejük fölé kineveznének egy úgynevezett független szakértői testületet, amely valójában egy rögtönítélő bíróság lenne – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

 • Egyre rejtélyesebb a kizuhant kislány ügye

  Egyre rejtélyesebb a kizuhant kislány ügye

  Újabb személyt gyanúsíthatnak meg a kistarcsai gyermektragédia ügyében. A hároméves Pannikának, aki kizuhant a negyedikről, a szüleit és a rá vigyázó keresztanyját is meggyanúsították már, a gyerek vérében pedig alkoholt találtak.