EUR: 350,12 Ft
CHF: 330,71 Ft
2020. május 24., vasárnap
Eszter, Eliza

Belföld

Áder: Az EU-nak növelnie kell a Jordániának nyújtott menekültügyi forrásokat

Az Európai Uniónak növelnie kell a Jordániának nyújtott menekültügyi forrásokat – mondta Áder János hétfőn, amikor megbeszélést folytatott II. Abdalláh jordániai uralkodóval Ammánban.

A köztársasági elnök ötnapos hivatalos látogatásra érkezett a Jordán Hásimita Királyságba hétfő hajnalban.


Az ünnepélyes fogadtatást követő kétoldalú találkozón mindkét fél kiválónak ítélte a két ország kapcsolatait. Áder János elismerését fejezte ki a jordániai uralkodónak országa menekültellátásban nyújtott teljesítményéért és azért a harcért, amelyet Jordánia a terrorizmus ellen vív.

A köztársasági elnök szintén példaértékűnek nevezte II. Abdalláh erőfeszítéseit Jordánia társadalmi békéjének megőrzése érdekében. Áder János kiemelte: Jordánia békéje a térség stabilitásának szempontjából is nagyon fontos. Az államfő hangsúlyozta, hogy stabil állam és elkötelezett politikai vezetés nélkül a társadalmi békét nem lehet fenntartani.

Áder János a megbeszélésen leszögezte, hogy az Európai Uniónak több forrást kell nyújtania Jordániának a menekültek ellátására. Az államfő példa nélkülinek nevezte, hogy hat év alatt másfél millió menekült érkezett Jordániába, s ezzel az országban élők száma 14 százalékkal emelkedett.

A két államfő megállapította, hogy a magyar-jordániai kapcsolatok intenzívebb szakaszba értek. Áder János magyarországi látogatásra hívta meg II. Abdalláh királyt, aki a meghívást elfogadta.

A nap folyamán Áder János hivatalos megbeszélést folytat a jordániai miniszterelnökkel, valamint a szenátus és a képviselőház elnökével is.

Kapcsolódó Cikkek