EUR: 322,02 Ft
CHF: 281,58 Ft
2018. október 18., csütörtök
Lukács

Egyéb Pécs

Afrikai országoknak is segíthet a pécsi fejlesztés

Egy pécsi műszaki csapat készítette el a jövő víztisztító berendezését. Az egyedülálló technológiáért afrikai és közel-keleti országokból  is érdeklődnek. A magyar cég és pécsi szakemberei az Ormánságban, Kákicson tesztelték a prototípust.

Pécsiek fejlesztették, a világhírnév küszöbén a technológia

Napenergiával szinte bármilyen szennyezett vizet képes megtisztítani, és ha elkészül, akár literes zacskókba be is csomagolja azt. A tiszta ivóvizet előállító berendezést egy magyar cég pécsi szakemberei fejlesztették ki, és már most óriási érdeklődés övezi.


Ez a négy konténer bárhol a világon telepíthető – tetején 112 db, azaz 180 m2 felületű napelem biztosítja az zöld energiát (Fotó: Aquaprofit Zrt.)

– A klímaváltozás, illetve a vízhiány hívta életre ezt a fejlesztést. Lényege röviden annyi, hogy szigetüzemben is képes működni, napelemeinek és akkumulátorrendszerének köszönhetően nem kell külső energiaellátás az üzemeltetéséhez. Tulajdonképpen a világ bármely területére – ahol a vízhiány, a szennyezett víz vagy a vízügyi infrastruktúra hiánya gondot okoz – telepíthető – nyilatkozta Nádasi Tamás, az Aquaprofit Zrt. elnöke.

Az Ormánságban – a tesztüzem alatt – 1 literes zacskókba csomagolták a megtisztított vizet

Négy konténer több mint tízezer ember ivóvízét képes előállítani

A berendezés környezetbarát módon üzemeltethető. Úgy kell elképzelni, hogy négy konténerből áll. Ezek mindegyikének megvan a szerepe. Egyikben a maga a víztisztító berendezés van, a másikban a napenergiát kezelő, energiatároló egység, a harmadikban a csomagolóberendezés, a negyedikben pedig akár egy orvosi szoba is helyet kaphat –  tette hozzá Nádasi Tamás.


Ez a négy konténer a világ bármely részére gyorsan telepíthető. Mivel napenergiával működik, nem kell hozzá áram sem. A berendezés napi 10 ezer ember ivóvízszükségletét képes hosszú távon biztosítani, így akár az ENSZ menekülttáborainak ivóvízellátására is alkalmas.

– Egy táborban napi minimum 3 liter ivóvizet kell biztosítani a menekültek számára, mi úgy gondoltuk, hogy az IWAT-rendszer rentábilisabban tudna működni, ha például ott helyben tisztítanánk meg, csomagolnánk és osztanánk ki nekik a tiszta ivóvizet – mondta Nádasi Tamás.

A magyar cég pécsi szakemberei folyamatosan ellenőrizték a berendezést

Afrika és Közel-Kelet lehet a célpiac

A cég vezetője azonban hozzátette: szegény afrikai országok vagy éppen más országok is potenciális vevők lehetnek erre a  technológiára, ahol a víztisztaság nagyon nagy problémát okoz. Legyen az katasztrófa sújtotta övezet vagy akár olyan térség, ahol nincs ivóvízhálózat.

A rendszert egyébként egy ormánsági településen, Kákicson tesztelték, ahol bár a csapokból tiszta víz folyik, a kutakban a nyers vízben még található arzén. A prototípus tesztelésére egyébként azért is a baranyai települést választották, hogy a pécsi műszaki szakemberek könnyebben tudják tanulmányozni a rendszert.

A fejlesztés értéke meghaladja a félmilliárd forintot, amihez a cég 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kapott.

A berendezés az Intelligent Water Aid Technology, azaz IWAT nevet kapta

Kapcsolódó Cikkek

  • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

  • Szinte egész Újpest sportolt!

    Szinte egész Újpest sportolt!

    ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.