2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Szeged

Aki hallgat, az a többi áldozatért is felelős

A szegedi származású család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint nem szabad eltitkolni, ha valakit szexuális zaklatás ér, ugyanis aki titkolózik, az elősegíti, hogy további sorstársai váljanak áldozattá.

Nem túlzás kijelenteni, hogy az egész országot lázban tartja Marton László ügye. Először Sárosdi Lilla színésznő beszélt arról, hogy a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházrendező, érdemes és kiváló művész szexuálisan zaklatta őt. Martont a Vígszínházból azóta elbocsátották, a Pesti Színház pedig lemondta legújabb darabjának bemutatóját.


Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára politikusként és nőként is beszélt a szexuális zaklatás témájáról


A szexuális zaklatás talán jobban a mindennapjaink része, mint gondolnánk. Ennek kapcsán készített interjút a SZEGEDma.hu és a Lokál Extra Szeged Novák Katalinnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárával, hogy politikusként, nőként és családanyaként mi a véleménye erről a kényes témáról.

– Óvakodnék attól, hogy konkrét ügyben állást foglaljak, ezt inkább az igazságszolgáltatásra bízom, és hiszem, hogy minden esetben gyors és bölcs döntés születik majd – nyilatkozta a szegedi politikus. Hozzátette, minden esetben elítéli az olyan szituációkat, amelyek során valaki a fizikai vagy mentális fölényét, hatalmát felhasználva gyengébb, kiszolgáltatott személyeket bántalmaz, zsákmányol ki. Véleménye szerint mindig az áldozat pártjára kell állni, és fontos hangsúlyozni a számukra, hogy nincsenek egyedül, igenis van segítség a számukra.


– Ha valakivel olyan történik, ami az ő akaratával ellentétes, nem szabad félni és szégyenkezni, hanem jelezni kell, hogy harcolhassunk az igazságért. Ma már szakszerű központok foglalkoznak ilyen esetekkel, és akár ingyenesen hívható telefonszámokon, teljes diszkréció mellett, anonim módon is megtehető a feljelentés – ismertette Novák Katalin.

Nem csak a nőket érinti

A szexuális zaklatás egyébként minden társadalmi rétegben megjelenik, egy friss felmérés szerint például a brit nők felét, míg a férfiak egyötödét érik ilyen jellegű kellemetlenségek a munkahelyen vagy az oktatási intézményekben. Franciaországban pedig politikusokat és közéleti személyeket vádoltak meg a közelmúltban szexuális zaklatás elkövetésével az állítólagos áldozatok.


Egyre több húsz-harminc évvel ezelőtti zaklatásra derül fény, amiről eddig az áldozatok nem mertek beszélni a nyilvánosság előtt. Emiatt sokan a sértettek magatartásában keresik a hibát. Az államtitkár ugyan nem tud azonosulni azokkal, akik ellenük fordulnak, azonban ő is azt vallja, hogy több évtized eltelte után már valóban nagyon nehéz bizonyítani, hogy konkrétan mi is történt. – Aki titkolózik, az tulajdonképpen a többi áldozat iránt is felelősséggel tartozik, ugyanis az elkövető nem kapja meg a büntetését, így további személyeket érhet zaklatás – hívta még fel a figyelmet.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.