EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Egyéb IX.kerület

Alina mindig tudta, egyszer ő lesz Szent Johanna 

Dombrádi Alina a IX. kerületi Református Színházi Esték alkalmával látta először a G. B. Shaw: Szent Johanna című művéből készült Magányos Johanna monodrámát. Akkor eldöntötte, ezt a szerepet neki is el kell játszania. Álma most megvalósult, hiszen a Kazán István Kamaraszínházban októberben bemutatott darabban ő kapta a címszerepet.

Dombrádi Alina Szent Johanna szerepében (Fotó. Telegdy István)

Alina nem tagadja, hogy a Kálvin téri Református Templom Kálvin termében öt évvel ezelőtt látott darab mély nyomokat hagyott benne.
– Akkor  arra gondoltam, milyen jó lenne, ha egyszer ezt a monodrámát én is eljátszhatnám, most meg tessék, elérkeztem ide, hogy én játszom! Pedig az idáig vezető út egyáltalán nem volt könnyű – mondta lapunknak a Kazán István Kamaraszínház színésznője.
Bár az eredeti mű egy többfelvonásos dráma, mivel a Kazán István Kamaraszínház lehetőségei erre nem adottak, monodrámává alakították a darabot.
– Lényegében csak a Johanna által mondott szövegrészekből áll össze a darab úgy, hogy egy egységes dramaturgiai ívet visz végig, tehát elindul valahonnan és elérkezik valahová.


A Szent Johanna mostanában kultusz előadás lett, több nagy színház is bemutatta az elmúlt években.

– Ez a monodráma-változat, ha jól tudom, kilenc éve van repertoáron nálunk. Az más kérdés, hogy a mi kamaraszínházunkban, anyagi lehetőségek híján, nincs mód színpadra vinni. Éppen ezért is nagy dolog, hogy „pénz, paripa, fegyver” híján kerül úgy színre, hogy a nézőnek egy csepp hiányérzete sincs a történetet illetően.
Alina egyébként az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzős hallgatója, ahol csak kevesen tudják róla, hogy hosszú ideje foglalkozik a színházzal.
– Általában nem keverem a kettőt, ha lehet. Ahogy rendező tanárom, Kriszt László mindig mondja, „a művész elsősorban ember, és csak másodsorban színész, nem pedig fordítva” – ezt igyekszem betartani!
A szép színésznő a hatodik évét tölti a kamaraszínház stúdiójában, és büszke arra, hogy Kriszt László rendezőtől lesheti el a színészmesterséget.
– Megtanított arra, hogy duma helyett mennyiségi és minőségi munkát kell nyújtania az embernek, különben az álmai semmivé válnak. Ebben nekem is rengeteget kellett változnom, hiszen az elején nem tartoztam a legszorgalmasabb színésznövendékek közé. De mára megtanultam, hogy csak a magam munkájában higgyek, bízzak, a szerencse is előbb bekopog ahhoz, aki fel van rá készülve.
És mi a vágya Alinának most, amikor már teljesült, hogy eljátszhassa Szent Johannát?
– Ez egyértelmű. Mivel a Kálvin téri Református Templom Kálvin termében láttam először a darabot, szeretném én is ott eljátszani! Remélem, lesz rá lehetőségem!


Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.