EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Székesfehérvár

Amikor még a lovagok voltak a celebek

Egy különleges és ritka vasasszakma, a sodronyingkészítő bemutatkozására került sor a napokban Székesfehérváron, a Művészetek Házában. A november 8-án megnyílt, november 26-ig látható tárlat Ábel Endre műveit mutatja be.

A láncing lapos fémgyűrűkből összefont szövetből készült páncél. A nyitott gyűrűket egyenként összezárták, majd az összezárásnál meg is forrasztották vagy összeszegecselték, ezáltal erősebbé téve. Több megnevezését ismerjük, mint például sodronying, vasing, láncing. Nemcsak inget készítettek láncszövetből, hanem harisnyát is, amely a lábszárakat védte, de néha a lábfejre is rásimult.


Ábel Endre ezzel a csaknem teljesen feledésbe merült mesterséggel már évek óta aktívan foglalkozik Fotó: József Lipót

– Ezzel a csaknem teljesen feledésbe merült mesterséggel már évek óta foglalkozom aktívan. 2004-ben több munkámat is elismerte a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, és lehetőségem nyílt ezek bemutatására az Iparművészeti és a Nemzeti Múzeumban. Autentikus, színvonalas termékeimet szívesen készítem egyesületeknek, hagyományőrző csoportoknak és természetesen magánszemélyeknek is. Vállalom sodronyingek, kámzsák, sodronykesztyűk, sodrony lábvértek, mellvértek, sodronyszoknyák készítését, valamint sisakok sodronyozását –
fogalmazott Ábel Imre.
Ennek az ősi, keletről származó mesterségnek az eredete India felé mutat, ahonnan az arabok a II. század folyamán vették át, és csakhamar védőfegyverzetük részévé vált. Használták a görögök, a rómaiak, később a germánok is, akiken keresztül Európát is meghódította.
Védelmet nyújtott szúrás és vágás ellen és könnyűsége folytán nem gátolta viselőjét a mozgásban.

– A sodronyvért tulajdonképpen fémgyűrűk összekapcsolódása, mely nagy felületet alkotva alkalmas a test védelmére a közelharcban – hangzott el a kiállításon, amelyet Áment Éva, az Iharos Népművészeti Egyesület
elnöke nyitott meg.


Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.