EUR: 323,73 Ft
CHF: 280,59 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Egyéb Székesfehérvár

Amikor még a lovagok voltak a celebek

Egy különleges és ritka vasasszakma, a sodronyingkészítő bemutatkozására került sor a napokban Székesfehérváron, a Művészetek Házában. A november 8-án megnyílt, november 26-ig látható tárlat Ábel Endre műveit mutatja be.

A láncing lapos fémgyűrűkből összefont szövetből készült páncél. A nyitott gyűrűket egyenként összezárták, majd az összezárásnál meg is forrasztották vagy összeszegecselték, ezáltal erősebbé téve. Több megnevezését ismerjük, mint például sodronying, vasing, láncing. Nemcsak inget készítettek láncszövetből, hanem harisnyát is, amely a lábszárakat védte, de néha a lábfejre is rásimult.


Ábel Endre ezzel a csaknem teljesen feledésbe merült mesterséggel már évek óta aktívan foglalkozik Fotó: József Lipót

– Ezzel a csaknem teljesen feledésbe merült mesterséggel már évek óta foglalkozom aktívan. 2004-ben több munkámat is elismerte a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, és lehetőségem nyílt ezek bemutatására az Iparművészeti és a Nemzeti Múzeumban. Autentikus, színvonalas termékeimet szívesen készítem egyesületeknek, hagyományőrző csoportoknak és természetesen magánszemélyeknek is. Vállalom sodronyingek, kámzsák, sodronykesztyűk, sodrony lábvértek, mellvértek, sodronyszoknyák készítését, valamint sisakok sodronyozását –
fogalmazott Ábel Imre.
Ennek az ősi, keletről származó mesterségnek az eredete India felé mutat, ahonnan az arabok a II. század folyamán vették át, és csakhamar védőfegyverzetük részévé vált. Használták a görögök, a rómaiak, később a germánok is, akiken keresztül Európát is meghódította.
Védelmet nyújtott szúrás és vágás ellen és könnyűsége folytán nem gátolta viselőjét a mozgásban.

– A sodronyvért tulajdonképpen fémgyűrűk összekapcsolódása, mely nagy felületet alkotva alkalmas a test védelmére a közelharcban – hangzott el a kiállításon, amelyet Áment Éva, az Iharos Népművészeti Egyesület
elnöke nyitott meg.


Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.