2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Egyéb Székesfehérvár

Amikor még a lovagok voltak a celebek

Egy különleges és ritka vasasszakma, a sodronyingkészítő bemutatkozására került sor a napokban Székesfehérváron, a Művészetek Házában. A november 8-án megnyílt, november 26-ig látható tárlat Ábel Endre műveit mutatja be.

A láncing lapos fémgyűrűkből összefont szövetből készült páncél. A nyitott gyűrűket egyenként összezárták, majd az összezárásnál meg is forrasztották vagy összeszegecselték, ezáltal erősebbé téve. Több megnevezését ismerjük, mint például sodronying, vasing, láncing. Nemcsak inget készítettek láncszövetből, hanem harisnyát is, amely a lábszárakat védte, de néha a lábfejre is rásimult.


Ábel Endre ezzel a csaknem teljesen feledésbe merült mesterséggel már évek óta aktívan foglalkozik Fotó: József Lipót

– Ezzel a csaknem teljesen feledésbe merült mesterséggel már évek óta foglalkozom aktívan. 2004-ben több munkámat is elismerte a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, és lehetőségem nyílt ezek bemutatására az Iparművészeti és a Nemzeti Múzeumban. Autentikus, színvonalas termékeimet szívesen készítem egyesületeknek, hagyományőrző csoportoknak és természetesen magánszemélyeknek is. Vállalom sodronyingek, kámzsák, sodronykesztyűk, sodrony lábvértek, mellvértek, sodronyszoknyák készítését, valamint sisakok sodronyozását –
fogalmazott Ábel Imre.
Ennek az ősi, keletről származó mesterségnek az eredete India felé mutat, ahonnan az arabok a II. század folyamán vették át, és csakhamar védőfegyverzetük részévé vált. Használták a görögök, a rómaiak, később a germánok is, akiken keresztül Európát is meghódította.
Védelmet nyújtott szúrás és vágás ellen és könnyűsége folytán nem gátolta viselőjét a mozgásban.

– A sodronyvért tulajdonképpen fémgyűrűk összekapcsolódása, mely nagy felületet alkotva alkalmas a test védelmére a közelharcban – hangzott el a kiállításon, amelyet Áment Éva, az Iharos Népművészeti Egyesület
elnöke nyitott meg.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.