2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Kecskemét

Aranykoszorú minősítést kapott Kovács János

Októberben rendezték meg Ipolynyéken a XVIII. Őszirózsa Magyarnóta-Énekesek Országos Versenyét, amelyen több kecskeméti és környékbeli előadó is eredményesen szerepelt.

Kovács János életre szóló aranykoszorú minősítést vehetett át a rendezvény végén. Az aranykoszorús énekessel beszélgettünk a versenyről, a Kecskeméti Nótaénekesek Baráti Köréről és természetesen a magyar nótáról.


Kovács Jánost (középen) örökös aranykoszorúval ismerték el
Fotó: hiros.hu

– Mit mondana erről a remek eredményről, hogyan készült a fellépésre?

Tízéves munkám gyümölcse érett be ezzel a címmel, hiszen az egyesületünk tíz éve alakult, azóta énekelek színpadon. A Felvidéken megrendezett versenyen három évvel ezelőtt indultam először, akkor nyertem bronz fokozatot, tavaly ezüst fokozatot, idén pedig elértem a legmagasabb szintet. Azt szokták mondani, hogy minden mögött keresd a nőt, ez az én esetemben is abszolút így van: mellettem mindig itt áll a párom, Ország Ilona, és őszintén úgy gondolom, hogy nélküle ez nem jöhetett volna létre. A feleségem segít intézni a dolgokat, valamint ő a legjobb közönségem és kritikusom is. Amikor énekelek neki, ő nem azt mondja, amit hallani szeretnék, hanem őszintén megmondja, mit gondol.


– Nem egyedül volt ezen a versenyen Kecskemétről és környékéről. A többiek milyen eredményeket értek el?

Heigli Marianna és Nagy Mária bronzkoszorús minősítést kapott, Suba Sári és Égető Ilonka pedig egy évre szóló aranykoszorút nyert, amelyet egy év múlva meg kell védeniük, én pedig megkaptam az örökös aranykoszorút. El vagyok ragadtatva az eredményektől, úgy gondolom, hogy ez mindannyiunk érdeme, nem csak az enyém, nem csak az övék, hanem ez egy közös siker.

– Ön az elnöke a Kecskeméti Nótaénekesek Baráti Körének. Mit lehet tudni erről az egyesületről?

– Pillanatnyilag tizennyolcan vagyunk, és az egyesület elnevezésében nagy hangsúly van a „baráti kör” kifejezésen. Sokszor félreértik, de itt nem kell mindenkinek énekelni, nem lép fel mindenki színpadon. Viszont azoknak a klubtársaknak, akik énekelnek, rendszeresen vannak fellépései, valamilyen versenyen már mindenki nyert díjat. Fel szoktunk lépni az Izsáki Sárfehér Napokon, itt Kecskeméten a Hírös Héten, én Budapesten több helyen is, és már évek óta meghívást kapok Erdélybe is.

– Mi a célja a baráti körnek? Miért tartják fontosnak a magyar nóta népszerűsítését?

Egyszer tőlem Pesten megkérdezték egy interjúban, hogy mit jelent számomra a nóta. Én kapásból rávágtam, hogy számomra a magyar óta olyan, mint az oxigén. A nóta mindent kifejez. Sokan nem szeretik a lassú, bús dalokat, mert azon az ember elsírja magát. De ha elsírja magát, az azt jelenti, hogy megérintette. Nagyon jó érzés látni a színpadról, hogy a közönséget meg tudjuk érinteni, a szívéhez tudunk szólni. Borzasztóan rossz lenne, ha ez megszűnne, ezért szeretnénk a magyar nótát népszerűsíteni és a fiataloknak is továbbadni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.