2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Egyéb Kecskemét

Aranykoszorú minősítést kapott Kovács János

Októberben rendezték meg Ipolynyéken a XVIII. Őszirózsa Magyarnóta-Énekesek Országos Versenyét, amelyen több kecskeméti és környékbeli előadó is eredményesen szerepelt.

Kovács János életre szóló aranykoszorú minősítést vehetett át a rendezvény végén. Az aranykoszorús énekessel beszélgettünk a versenyről, a Kecskeméti Nótaénekesek Baráti Köréről és természetesen a magyar nótáról.


Kovács Jánost (középen) örökös aranykoszorúval ismerték el
Fotó: hiros.hu

– Mit mondana erről a remek eredményről, hogyan készült a fellépésre?

Tízéves munkám gyümölcse érett be ezzel a címmel, hiszen az egyesületünk tíz éve alakult, azóta énekelek színpadon. A Felvidéken megrendezett versenyen három évvel ezelőtt indultam először, akkor nyertem bronz fokozatot, tavaly ezüst fokozatot, idén pedig elértem a legmagasabb szintet. Azt szokták mondani, hogy minden mögött keresd a nőt, ez az én esetemben is abszolút így van: mellettem mindig itt áll a párom, Ország Ilona, és őszintén úgy gondolom, hogy nélküle ez nem jöhetett volna létre. A feleségem segít intézni a dolgokat, valamint ő a legjobb közönségem és kritikusom is. Amikor énekelek neki, ő nem azt mondja, amit hallani szeretnék, hanem őszintén megmondja, mit gondol.


– Nem egyedül volt ezen a versenyen Kecskemétről és környékéről. A többiek milyen eredményeket értek el?

Heigli Marianna és Nagy Mária bronzkoszorús minősítést kapott, Suba Sári és Égető Ilonka pedig egy évre szóló aranykoszorút nyert, amelyet egy év múlva meg kell védeniük, én pedig megkaptam az örökös aranykoszorút. El vagyok ragadtatva az eredményektől, úgy gondolom, hogy ez mindannyiunk érdeme, nem csak az enyém, nem csak az övék, hanem ez egy közös siker.

– Ön az elnöke a Kecskeméti Nótaénekesek Baráti Körének. Mit lehet tudni erről az egyesületről?

– Pillanatnyilag tizennyolcan vagyunk, és az egyesület elnevezésében nagy hangsúly van a „baráti kör” kifejezésen. Sokszor félreértik, de itt nem kell mindenkinek énekelni, nem lép fel mindenki színpadon. Viszont azoknak a klubtársaknak, akik énekelnek, rendszeresen vannak fellépései, valamilyen versenyen már mindenki nyert díjat. Fel szoktunk lépni az Izsáki Sárfehér Napokon, itt Kecskeméten a Hírös Héten, én Budapesten több helyen is, és már évek óta meghívást kapok Erdélybe is.

– Mi a célja a baráti körnek? Miért tartják fontosnak a magyar nóta népszerűsítését?

Egyszer tőlem Pesten megkérdezték egy interjúban, hogy mit jelent számomra a nóta. Én kapásból rávágtam, hogy számomra a magyar óta olyan, mint az oxigén. A nóta mindent kifejez. Sokan nem szeretik a lassú, bús dalokat, mert azon az ember elsírja magát. De ha elsírja magát, az azt jelenti, hogy megérintette. Nagyon jó érzés látni a színpadról, hogy a közönséget meg tudjuk érinteni, a szívéhez tudunk szólni. Borzasztóan rossz lenne, ha ez megszűnne, ezért szeretnénk a magyar nótát népszerűsíteni és a fiataloknak is továbbadni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.