EUR: 319,47 Ft
CHF: 282,08 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Nagykanizsa

Autópályává fejlesztik az M70-est

Megkezdődött az M70-es autóút Letenyétől az országhatárig tartó szakaszának 2×2 sávossá bővítése. A beruházás több mint 16 milliárd forintba kerül, s nemcsak a közlekedés válik biztonságosabbá, hanem a térség árvízvédelme is.

Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője azt mondta a Lokál Extrának, hogy aki figyelemmel kísérte Magyarország elmúlt éveit, láthatta: erre az időszakra a stratégiai gondolkodás, a folyamatos tervezés és a szisztematikus munka volt a jellemző, hogy Európa sereghajtói közül a kontinens legstabilabb, leggyorsabban fejlődő, legbiztonságosabb országai közé kerüljünk.


– Most, amikor elkezdődik az M70-es gyorsforgalmi út újabb szakaszának bővítése, érdemes felidéznünk a közelmúltat – folytatta a politikus. – Volt idő, amikor ezt az utat halálútnak nevezték, mert olyan sok baleset és tragédia történt ezeken a kilométereken. A balkáni országokat és Nyugat-Európát összekötő autópálya-hálózatban egyedüliként egy-egy sávra szűkülő, 2005-ben átadott gyorsforgalmi út fejlesztése azt követően indult el, hogy 2011-ben hat halálos áldozatot követelő, illetve három súlyos és 23 könnyű sérüléssel járó buszbaleset történt Csörnyeföld közelében. Emiatt az egysávos szakaszokon megszüntették az előzési lehetőséget, illetve fizikailag is szétválasztották a két oldalt, aminek köszönhetően azóta jelentősen csökkent a balesetek száma. De természetesen mindez nem elég, haladnunk, mennünk kell tovább.

Az alapkőletétel. Az időkapszula őrzi az M70-es megújításának terveit is (Fotó: Gergely Szilárd)

Cseresnyés Péter elmondta, a Letenye és Tornyiszentmiklós közötti szakasz szélesítése és az ehhez kapcsolódó további feladatok nettó 16,7 milliárd forintba kerülnek. A projekt tartalmazza például a magyar–szlovén határon, Tornyiszentmiklósnál tervezett pihenőhely megnyitásához szükséges közművek, illetve létesítmények, továbbá több helyszínen hidak megépítését, és még árvízvédelmi jelentősége is van a fejlesztésnek, hiszen a beruházás részeként megerősítik, bővítik a Mura töltését.


– Mindez azt eredményezi – szögezte le a képviselő –, hogy jelentősen biztonságosabbá válik az M70-esen a közlekedés, ami nemcsak az átmenő forgalom miatt fontos, hanem mindannyiunk számára, akik a térségben élünk, hiszen sokan használjuk ezt az utat a mindennapokban, vagy éppen akkor, amikor nyaralni, pihenni indulunk. S az is pozitívum, hogy rövidül a menetidő Letenye és az országhatár között. Biztonságunk más vonatkozásban is erősödik. A közelmúltban is sokszor megtapasztalhattuk, milyen az, amikor elszabadulnak a természet erői. A töltésfejlesztéssel és -erősítéssel a Letenye térségében élők vagyonát és személyes biztonságát védjük.

Cseresnyés Péter úgy fogalmazott, a térség fejlődése érdekében több, egymáshoz kapcsolódó, egymást erősítő programot dolgoztak ki s indítottak vagy indítanak a következő időszakban. Ennek egyik eleme az M70-es fejlesztése, és már megkezdődött a munka a Mura Nemzeti Programban is, amely a helyi hagyományokra és értékekre alapozott komplex vidék- és gazdaságfejlesztési csomag.

– Mindezeknek az a célja és az a szándék vezérel bennünket, hogy folyamatosan fejlődjön ez a térség: infrastruktúrában, az életkörülményekben, a megélhetés, a helyben boldogulás lehetőségeit illetően, és ezáltal gazdasági erőben – jelentette ki a képviselő.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.