2018. október 22., hétfő
Előd

Egyéb Veszprém

Az 1956-os deportáltakra emlékeztek

Koszorúzással hajtottak fejet az 1956-os forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepük miatt deportáltak előtt csütörtökön, a Törvényszék épületén található emléktáblánál.

– Hatvanegy éve a hazafias érzelmű veszprémiek, köztük az egyetem hallgatói és munkatársai ezeknél a falaknál védték a várat a szovjet túlerővel szemben, noha semmi esélyük nem volt. Többen közülük megsebesültek, fogságba estek – elevenítette fel az 1956-ban történeteket dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin, a Veszprémi Törvényszék elnöke.


Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin volt a megemlékezés szónoka (fotó: Domján Attila)

A veszprémiek már a forradalom első napjaiban csatlakoztak a forradalmi mozgalomhoz, gyűléseket tartottak, röplapokat terjesztettek, létrehozták a Szabad Veszprém Rádiót. Amikor a szabadságharcot letörő szovjet csapatok megérkeztek a városba, a hazafiak fegyvert fogtak, noha a harcoktól nem várhattak sikert.

– Az ezt követő napokban, hónapokban a magyar igazságszolgáltatás legsötétebb korszaka következett – hangsúlyozta a törvényszék elnöke. A forradalmi gondolattal együttérző és cselekvő 91 veszprémit deportáltak Ungvárra, ahonnan aztán visszaszállították őket Veszprémbe. Voltak, akiket ezután szabadon engedtek, sokakat közülük megvertek, meghurcoltak és ellehetetlenítettek, vagy az ország elhagyására kényszerítettek.

Az önkormányzatot Porga Gyula polgármester képviselte (fotó: Domján Attila)

A deportáltak erkölcsi rehabilitációja csak a rendszerváltás után kezdődhetett meg, véget pedig azóta sem ért és nem is érhet: kötelességünk, hogy közös felelősségvállalásként emléket állítsunk hőseinknek – zárta gondolatait az elnök asszony.

Az emléktáblánál egykori deportáltak is elhelyezték koszorúikat.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek