EUR: 321,17 Ft
CHF: 284,66 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Életmód

Az állandó kalciumfelvétel rákossá teheti a sejteket

A kalcium a test sok létfontosságú funkcióját irányítja, a kalciumháztartás zavara azonban akár rákot is okozhat. Egy nemzetközi kutatócsoportnak a Science Signaling című szaklapban megjelent tanulmánya szerint ezért az Orai1 nevű kalciumcsatornában végbemenő változások – mutációk – felelősek.

Az Irene Frischauf, a Linzi Egyetem és Rainer Schindl, a Grazi Orvosi Egyetem munkatársa vezette kutatócsoport az Orai1 kalciumtranszporter-mutáció után kutatva átvizsgált egy nemzetközi rákadatbankot, amelyben mintegy 11 ezer páciens örökítőanyagának változásait rögzítették. A kutatók különböző változásokat regisztráltak.


Sejtkultúra-kutatások során azt vizsgálták, hogyan hatnak ezek a változások a kalciumháztartásra. Egyes esetekben a transzporter folyamatosan aktív maradt és akadálytalanul engedte át a kalciumot akkor is, amikor a sejtek már eleget tartalmaztak – mondta Frischauf. Egészséges sejtekbe ellenben az Orai1 akkor engedte csak be a kalciumot, ha a tartalékok szinte teljesen elfogytak.

“Mivel a kalcium növekedési jelzés is, az Orai1-mutációval rendelkező sejtek szinte megállás nélkül osztódásnak indulhatnak és terjedhetnek, ami a rákos sejtek egyik fő tulajdonsága” – fejtette ki a kutató.

A szakértők biokémiai, elektropszichológiai és szerkezeti elemzésnek vetették alá a különböző Orai1-változásokat, és arra jutottak, hogy különböző lehetőségek vannak arra, miért veszíti el a transzporter az aktivitása feletti kontrollt.

Az egyik mutáció esetében például a pórusok megnagyobbodtak, melyeken keresztül beáramlott a kalcium. A kísérletek segítségével közelebbről megismerték a kutatók a pórusok szerkezetét és azt, hogyan szállítódik a kalcium a nyitott csatornákon.

Kapcsolódó Cikkek