EUR: 323,23 Ft
CHF: 283,13 Ft
2018. október 19., péntek
Nándor

Belföld

Az élen járunk a vezetékek madárbaráttá alakításában

Magyarország nemzetközi összehasonlításban is élen jár az elektromos szabadvezetékek madárbaráttá alakításában – mondta Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a VIII. Nemzetközi madárvédelmi konferencián.

V. Németh Zsolt a kétnapos tanácskozáson közölte: a madárvilágot fenyegető egyik legsúlyosabb veszély a szabadvezetékeknél történő áramütés vagy ütközés miatti pusztulás. Magyarországon a becslések szerint ennek 30 ezer madár is áldozatul eshet évente – mondta az államtitkár a Mavir Zrt., a Földművelésügyi Minisztérium, a Herman Ottó Intézet és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében zajló konferencián.


A 2008-ban létrejött Akadálymentes égbolt megállapodás óta 3446 kilométer hosszú vezetékszakaszon történt meg az oszlopfejek szigetelése, 120 kilométer légkábelt cseréltek földkábelre és 2724 láthatóság-növelő eszközt helyeztek ki az ütközéses balesetek csökkentése érdekében. Gyakorlatilag teljesen felszámoltál a problémát a Hortobágyi Nemzeti Park belső törzsterületein, a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetben és a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben – emelte ki az államtitkár.

Kifejtette, mindhárom belföldi, középfeszültségű szabadvezeték-hálózatot üzemeltető cég területén folynak vagy előkészítés alatt állnak újabb, nagyszabású projektek, amelyek révén további jelentős lépéseket lehet tenni a madarak védelmében. A projektekkel leginkább az akut problémát jelentő vezetékeket lehet madárbaráttá alakítani, de fontos az is, hogy a felújítások, illetve az új szakaszok kiépítésekor már eleve madárbarát vezetékek készüljenek – hangsúlyozta az államtitkár.

Felhívta a figyelmet, hogy az Akadálymentes égbolt megállapodásban megfogalmazott cél, vagyis hogy 2020-ig az összes, madarakra veszélyes vezetékszakaszt átalakítják, csak részben lesz teljesíthető, így a munkát tovább kell folytatni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nyomoznak Gyurcsány cége ellen

    Nyomoznak Gyurcsány cége ellen

    Nyomozást rendelt el az Altus Portfólió Kft. gyanús hitelezési gyakorlata ügyében a Fővárosi Főügyészség. Mint ismeretes: a Magyar Nemzeti Bank augusztusban 15 millió forintos bírságot szabott ki Gyurcsány Ferenc cégére, mert a kft.

  • Robotizált tehénistállót adtak át Kocson

    Robotizált tehénistállót adtak át Kocson

    Egymilliárd forintos beruházással épült robotizált tehénistállót adtak át csütörtökön Kocson; az Aranykocsi Zrt. létesítményében az állatok fejését robotok végzik, emellett a takarmányozást, a trágyázást és a többi szükséges műveletet is teljesen automatizálták.