EUR: 317,94 Ft
CHF: 280,59 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Az élen járunk a vezetékek madárbaráttá alakításában

Magyarország nemzetközi összehasonlításban is élen jár az elektromos szabadvezetékek madárbaráttá alakításában – mondta Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a VIII. Nemzetközi madárvédelmi konferencián.

V. Németh Zsolt a kétnapos tanácskozáson közölte: a madárvilágot fenyegető egyik legsúlyosabb veszély a szabadvezetékeknél történő áramütés vagy ütközés miatti pusztulás. Magyarországon a becslések szerint ennek 30 ezer madár is áldozatul eshet évente – mondta az államtitkár a Mavir Zrt., a Földművelésügyi Minisztérium, a Herman Ottó Intézet és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében zajló konferencián.


A 2008-ban létrejött Akadálymentes égbolt megállapodás óta 3446 kilométer hosszú vezetékszakaszon történt meg az oszlopfejek szigetelése, 120 kilométer légkábelt cseréltek földkábelre és 2724 láthatóság-növelő eszközt helyeztek ki az ütközéses balesetek csökkentése érdekében. Gyakorlatilag teljesen felszámoltál a problémát a Hortobágyi Nemzeti Park belső törzsterületein, a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetben és a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben – emelte ki az államtitkár.

Kifejtette, mindhárom belföldi, középfeszültségű szabadvezeték-hálózatot üzemeltető cég területén folynak vagy előkészítés alatt állnak újabb, nagyszabású projektek, amelyek révén további jelentős lépéseket lehet tenni a madarak védelmében. A projektekkel leginkább az akut problémát jelentő vezetékeket lehet madárbaráttá alakítani, de fontos az is, hogy a felújítások, illetve az új szakaszok kiépítésekor már eleve madárbarát vezetékek készüljenek – hangsúlyozta az államtitkár.

Felhívta a figyelmet, hogy az Akadálymentes égbolt megállapodásban megfogalmazott cél, vagyis hogy 2020-ig az összes, madarakra veszélyes vezetékszakaszt átalakítják, csak részben lesz teljesíthető, így a munkát tovább kell folytatni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sneider: Inkább muszlim, mint zsidó!

  Sneider: Inkább muszlim, mint zsidó!

  Igen gyengécske magyarázattal szolgált új felesége esküvői náci karlendítése kapcsán Sneider Tamás Jobbik-elnök, aki szerint “csak poénkodtak” a kiszivárgott videón. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy az egykori radikálisok átírnák saját múltjukat, de most az is kiderült: nem csak a régmúltban, a néppárti fordulat óta is leginkább a náci romantika fakasztja őket mosolyra.

 • Rögtönítélő bíróságokat akarnak Sorosék

  Rögtönítélő bíróságokat akarnak Sorosék

  Brüsszel és a Soros-szervezetek korlátozni akarják a tagállamok függetlenségét, fejük fölé kineveznének egy úgynevezett független szakértői testületet, amely valójában egy rögtönítélő bíróság lenne – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

 • Egyre rejtélyesebb a kizuhant kislány ügye

  Egyre rejtélyesebb a kizuhant kislány ügye

  Újabb személyt gyanúsíthatnak meg a kistarcsai gyermektragédia ügyében. A hároméves Pannikának, aki kizuhant a negyedikről, a szüleit és a rá vigyázó keresztanyját is meggyanúsították már, a gyerek vérében pedig alkoholt találtak.